Utopenci jsou naprostá klasika, která by neměla chybět v žádné správné hospůdce. K pivu totiž chutnají snad nejlépe. Oceníte je ale i den poté, co jste to s pivem poněkud přehnali. Připravte si dokonalé vyprošťovací utopence podle Dity P. Ale dejte si na čas, aby se opravdu naleželi.
Foto: www.ditap.cz

Na dvoulitrovou sklenici budete potřebovat:
1 kg špekáčků s vysokým obsahem masa
sůl a pepř
5 cibulí nakrájených na tenká kolečka
3 feferonky nakrájené na tenké proužky + 2 v celku
Na lák:
750 ml octa
2 lžíce krupicového cukru
4 bobkové listy
10 kuliček celého černého pepře
5 kuliček nového koření
1 lžička hořčičných semínek
Postup:
Nejdřív si připravím lák. Do kastrolu naliju ocet, přidám cukr a všechno koření a na mírném plameni zahřívám až skoro k bodu varu a míchám, aby se cukr rozpustil. Sundám z plotny a nechám vychladnout.
Špekáčky oloupu a každý podélně nakrojím tak, aby na jedné straně držel při sobě. Na vnitřní, rozevřené straně je osolím, opepřím, proložím plátky cibule a pár proužky feferonek. Špekáčky sklapnu do původního tvaru, propíchám je vidličkou, aby dobře nasály lák, a případně je spojím párátkem, aby držely pohromadě.
A teď je pěkně utopím. Na dno sklenice rozložím cibuli, pár proužků feferonek nebo jednu v celku a pak špekáčky. Další vrstva je stejná: cibule, feferonky a špekáčky. Poslední vrstva je cibulová. Pěkně je ve sklenici přimáčknu a zaliju lákem, aby byly všechny utopené. A teď už musím jen 10 dní vydržet.
Tento recept a mnoho dalších najdete v kuchařce Deník Dity P. 2.