Návod na přípravu dokonalé bábovky! Už nikdy "zdrclá" nebo připečená | Recepty.Blesk.cz

Návod na přípravu dokonalé bábovky! Už nikdy "zdrclá" nebo připečená

720p480p360p240p
Foto: Recepty.cz/Tomáš Reitz
21.02.2018 / 06:00

Dokonale upečená bábovka vyžaduje nejen dobrý recept a zkušené promíchání všech přísad, k perfektnímu výsledku potřebujete také správný výběr formy a správnou přípravu. Spěch se při pečení bábovky nevyplácí. Co mít tedy na paměti, abyste vykouzlili skutečně tu nej bábovku?


Vejce

Používejte vždy čerstvá vejce střední velikosti. Před použitím je vyndejte z ledničky nejméně o hodinu dřív, do vajec pokojové teploty se lépe všlehává vzduch, a budou tak nadýchanější než chladná vajíčka.


Tuky a cukry

Pokud recept neříká jinak, používejte máslo. Pro většinu receptů používejte jemně zrnité cukry, to jsou pískový, jemný krupicový, nebo vláčné přírodní cukry, které se snadno roztírají.

 

Zpracování těsta

Těsto zpracovávejte postupně a lehce, aby byla hmota nadýchaná. Mouku prosejte a promíchejte s kypřicím práškem. Pokud děláte piškotovou bábovku, do těsta přidejte našlehaný bílek až jako poslední. Pokud se vám zdá, že je těsto moc suché, můžete do něj přidat rozinky namočené v rumu.

Nadýchaná poleva či šťavnaté koláče? Triky z první republiky, které se hodí i dnes!

Nadýchaná poleva či šťavnaté koláče? Triky z první republiky, které se hodí i dnes!

Trendy ve vaření se sice mění, ale šikovné a praktické tipy, které používaly už naše prababičky, spolehlivě fungují i dnes. Které to jsou a které byste…celý článek

Vymazání formy

Formu na bábovku důkladně vymažte, nejlépe se k tomu hodí speciální sprej, tuk se tak dostane úplně všude a bábovku pak snáze vyklopíte. Pokud nemáte speciální sprej, použijte stoprocentní tuk, kterým vymažete dno a stěny formy. Vymazanou formu pak vysypte polohrubou nebo hrubou moukou. Formou otáčejte, aby byla stejnoměrně pokrytá.


Propadlá bábovka

Propadla se vám bábovka při pečení? Pak jste pravděpodobně brzo otevřeli dvířka trouby. Do těsta se tak dostane studený vzduch a bábovka se "zdrcne". Možné také je, že jste měli troubu málo zahřátou nebo jste bábovku pekli moc krátce.


Těsto utíká z formy

Pokud vám těsto z formy přeteklo, zřejmě jste použili až moc kypřicího prášku. Nebo jste použili nesprávnou velikost formy – moc nízkou nebo malou.

Návod na přípravu dokonalé rýže! Už nikdy připálená nebo rozvařená

Návod na přípravu dokonalé rýže! Už nikdy připálená nebo rozvařená

Rýže je základem mnoha pokrmů – od obyčejné přílohy k masu až po krémové rizoto. Pokud ji chcete připravit co nejdokonaleji, musíte postupovat správně.…celý článek

Propečenost těsta

Korpus by měl být zlatý a vyběhlý. To, zda je bábovka propečená, otestujete také špejlí, kterou opatrně zapíchnete do korpusu. Když je špejle po vytažení suchá, bábovka je hotová.


Jak dostat bábovku z formy

Nejedné hospodyni se přihodí, že bábovka se přilepí ke stěnám formy a nejde vyklopit. Je dobré po upečení počkat asi 10 minut, než ji vyklopíte. Pak ji položte na plochý talíř a formu obraťte. Zdá se vám, že se nic neděje? Vezměte si utěrku, namočte ji do studené vody, vyždímejte ji a přitiskněte k formě. Pak to zkuste znova, mělo by to jít. Můžete postavit na plotýnku také hrnec s vodou, tu přiveďte k varu a do hrnce pak postavte formu s bábovkou. Po chvíli by se už bábovka měla snadno vyklopit.

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná…celý článek

9 nedělních dezertů z jogurtu: Bábovka, kelímkový koláč nebo nadýchaný dort!

9 nedělních dezertů z jogurtu: Bábovka, kelímkový koláč nebo nadýchaný dort!

Něco rychlého a chutného k nedělnímu obědu? Něco, co bude nejen výtečně chutnat, ale bude trochu méně kalorické? Přidejte do těsta bílý jogurt, dezert…celý článek

Diskuse k článku

.

Recepty z mletého masa, které nikdy neomrzí! Sekaná, rizoto nebo pirohy!

Mleté maso je vděčné, univerzální a můžete ho ochucovat na tisíc způsobů. A nikdy se neomrzí. Lze z něj připravit oblíbené karbanátky, sekanou, ale také můžete experimentovat a vyzkoušet recepty, které pocházejí třeba z

Poctivá domácí šunka! Vyrobte si tu nejlepší a bez "éček"!

Chcete mít jistotu, že šunka, kterou si dopřejete, je opravdu kvalitní a nejsou v ní žádná "éčka" ani chemikálie? Existuje spousta receptů, ale tenhle je naprosto jednoduchý.

Rychlé podzimní koláče: Jablkové, dýňové nebo ořechové s čokoládou!

Podzim je nádherné období, v němž můžeme v kuchyni zužitkovat všechny dary přírody. Vykouzlete svým blízkým nebo návštěvě rychlé a dokonalé koláče z jablek, dýně nebo ořechů. Fantazii se meze nekladou a vy můžete vyzkoušet

Bramborová kaše jako od babičky! Jak na ni, aby byla dokonalá?

Zdá se, že udělat kaši z brambor je jednoduché. Ovšem zdání klame. Lahodná bramborová kaše by měla být bez hrudek, krémová, a přitom dost pevná. Ještě se vám taková nepovedla? Zkuste to podle našeho receptu!

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

České celebrity

Rozchod Jágra a Kopřivové? Konec spekulacím!…

Relativně poklidné vody českého showbyznysu před časem rozvířila na začátku října Veronika Kopřivová…

celý článek »

Příběhy

Narkomanka Katka prosí Třeštíkovou: Splň,…

Uplynulo už 22 let od chvíle, kdy se poprvé protnuly osudy tehdy ještě mladé a pohledné narkomanky…

celý článek »

Krimi

Mrazivé foto od soudu: Tímto 37kilovým kamenem…

Vražda krásné Hanny Cornelius (†21) šokovala celý svět. V současné chvíli v Kapském městě v JAR probíhá…

celý článek »

Krimi

Kočner si prý objednal i vraždu miliardáře:…

Marián Kočner je už čtyři měsíce ve vazbě a padá na něj jedno obvinění za druhým. Zfalšované směnky,…

celý článek »