Návod na přípravu dokonalé bábovky! Už nikdy "zdrclá" nebo připečená | Recepty.Blesk.cz

Návod na přípravu dokonalé bábovky! Už nikdy "zdrclá" nebo připečená

720p480p360p240p
Foto: Recepty.cz/Tomáš Reitz
21.02.2018 / 06:00

Dokonale upečená bábovka vyžaduje nejen dobrý recept a zkušené promíchání všech přísad, k perfektnímu výsledku potřebujete také správný výběr formy a správnou přípravu. Spěch se při pečení bábovky nevyplácí. Co mít tedy na paměti, abyste vykouzlili skutečně tu nej bábovku?


Vejce

Používejte vždy čerstvá vejce střední velikosti. Před použitím je vyndejte z ledničky nejméně o hodinu dřív, do vajec pokojové teploty se lépe všlehává vzduch, a budou tak nadýchanější než chladná vajíčka.


Tuky a cukry

Pokud recept neříká jinak, používejte máslo. Pro většinu receptů používejte jemně zrnité cukry, to jsou pískový, jemný krupicový, nebo vláčné přírodní cukry, které se snadno roztírají.

 

Zpracování těsta

Těsto zpracovávejte postupně a lehce, aby byla hmota nadýchaná. Mouku prosejte a promíchejte s kypřicím práškem. Pokud děláte piškotovou bábovku, do těsta přidejte našlehaný bílek až jako poslední. Pokud se vám zdá, že je těsto moc suché, můžete do něj přidat rozinky namočené v rumu.

Nadýchaná poleva či šťavnaté koláče? Triky z první republiky, které se hodí i dnes!

Nadýchaná poleva či šťavnaté koláče? Triky z první republiky, které se hodí i dnes!

Trendy ve vaření se sice mění, ale šikovné a praktické tipy, které používaly už naše prababičky, spolehlivě fungují i dnes. Které to jsou a které byste…celý článek

Vymazání formy

Formu na bábovku důkladně vymažte, nejlépe se k tomu hodí speciální sprej, tuk se tak dostane úplně všude a bábovku pak snáze vyklopíte. Pokud nemáte speciální sprej, použijte stoprocentní tuk, kterým vymažete dno a stěny formy. Vymazanou formu pak vysypte polohrubou nebo hrubou moukou. Formou otáčejte, aby byla stejnoměrně pokrytá.


Propadlá bábovka

Propadla se vám bábovka při pečení? Pak jste pravděpodobně brzo otevřeli dvířka trouby. Do těsta se tak dostane studený vzduch a bábovka se "zdrcne". Možné také je, že jste měli troubu málo zahřátou nebo jste bábovku pekli moc krátce.


Těsto utíká z formy

Pokud vám těsto z formy přeteklo, zřejmě jste použili až moc kypřicího prášku. Nebo jste použili nesprávnou velikost formy – moc nízkou nebo malou.

Návod na přípravu dokonalé rýže! Už nikdy připálená nebo rozvařená

Návod na přípravu dokonalé rýže! Už nikdy připálená nebo rozvařená

Rýže je základem mnoha pokrmů – od obyčejné přílohy k masu až po krémové rizoto. Pokud ji chcete připravit co nejdokonaleji, musíte postupovat správně.…celý článek

Propečenost těsta

Korpus by měl být zlatý a vyběhlý. To, zda je bábovka propečená, otestujete také špejlí, kterou opatrně zapíchnete do korpusu. Když je špejle po vytažení suchá, bábovka je hotová.


Jak dostat bábovku z formy

Nejedné hospodyni se přihodí, že bábovka se přilepí ke stěnám formy a nejde vyklopit. Je dobré po upečení počkat asi 10 minut, než ji vyklopíte. Pak ji položte na plochý talíř a formu obraťte. Zdá se vám, že se nic neděje? Vezměte si utěrku, namočte ji do studené vody, vyždímejte ji a přitiskněte k formě. Pak to zkuste znova, mělo by to jít. Můžete postavit na plotýnku také hrnec s vodou, tu přiveďte k varu a do hrnce pak postavte formu s bábovkou. Po chvíli by se už bábovka měla snadno vyklopit.

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná…celý článek

9 nedělních dezertů z jogurtu: Bábovka, kelímkový koláč nebo nadýchaný dort!

9 nedělních dezertů z jogurtu: Bábovka, kelímkový koláč nebo nadýchaný dort!

Něco rychlého a chutného k nedělnímu obědu? Něco, co bude nejen výtečně chutnat, ale bude trochu méně kalorické? Přidejte do těsta bílý jogurt, dezert…celý článek

Diskuse k článku

.

50 receptů na vánoční cukroví: Nejlepší, snadné, nepečené i ze zbylých bílků

Řešíte, kolik druhů vánočního cukroví je dost, nebo se chystáte nějaké "uplácat" na poslední chvíli? Ať už to první nebo to druhé, máme pro vás spoustu receptů na jednoduché i náročnější vánoční cukroví, ze kterých si jistě

Zdravé vánoční cukroví existuje! Připravte si doma lahodné perníčky, rohlíčky nebo koule

Jestli už dopředu dumáte nad tím, jak o svátcích nepřibrat, a přitom si pochutnat na nějakých těch sladkých dobrotách, máme pro vás pár tipů! Nemusíte se hned úplně vzdávat cukroví, ale můžete si připravit zdravější variantu

Dokonalé luštěniny: Fazolová polévka, čočka na kyselo nebo fazolový guláš!

Luštěniny jsou nepráven opomíjené. Možná nás pořád přepadají vzpomínky na hrách s párkem, který jsme konzumovali ve školní jídelně. Ale i luštěniny se dají připravit naprosto dokonale a tak, že se po nich jen zapráší! Zkuste

Horké dezerty: Nejlepší vanilkové suflé, kterému nikdo neodolá!

Jsou vhodné právě teď, kdy je venku chladněji a na zmrzlinu nemáte už chuť. A pokud se vám nechce péct pro rodinu nebo návštěvu náročný dort či koláč, vyzkoušejte něco, co zvládnete snadno a poměrně rychle. Horké dezerty jsou

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Praha - Zprávy

Černá stavba u vily Karoliny Světlé v Praze…

Mezi kulturními památkami Žitná a Mrázovka v Šáreckém údolí vznikla nepovolená stavba. Během října…

celý článek »

Seriály, filmy, kino a TV

Dohra Dědíkova prohlášení o těle Tomicové:…

Pouhé dva dny zbývají do velkého finále taneční soutěže StarDance, kam se probojovala i Pavla Tomicová…

celý článek »

Příběhy

Peklo na D1: Filmaři Honza a Honza tu strávili…

„Začíná tu být tma, hodně aut zhaslo. Čekáme na vlky.“ Tuhle lehce humornou zprávu…

celý článek »

Parkur

Kůň zastavil před českou vlajkou. Strašná…

Jediný bod rozhodl o tom, že Prague Lions zůstali před branami semifinále a z pražského PlayOffs…

celý článek »