Dokonale upečená bábovka vyžaduje nejen dobrý recept a zkušené promíchání všech přísad, k perfektnímu výsledku potřebujete také správný výběr formy a správnou přípravu. Spěch se při pečení bábovky nevyplácí. Co mít tedy na paměti, abyste vykouzlili skutečně tu nej bábovku?
Vejce
Používejte vždy čerstvá vejce střední velikosti. Před použitím je vyndejte z ledničky nejméně o hodinu dřív, do vajec pokojové teploty se lépe všlehává vzduch, a budou tak nadýchanější než chladná vajíčka.
Tuky a cukry
Pokud recept neříká jinak, používejte máslo. Pro většinu receptů používejte jemně zrnité cukry, to jsou pískový, jemný krupicový, nebo vláčné přírodní cukry, které se snadno roztírají.
Zpracování těsta
Těsto zpracovávejte postupně a lehce, aby byla hmota nadýchaná. Mouku prosejte a promíchejte s kypřicím práškem. Pokud děláte piškotovou bábovku, do těsta přidejte našlehaný bílek až jako poslední. Pokud se vám zdá, že je těsto moc suché, můžete do něj přidat rozinky namočené v rumu.
Nadýchaná poleva či šťavnaté koláče? Triky z první republiky, které se hodí i dnes!

Trendy ve vaření se sice mění, ale šikovné a praktické tipy, které používaly už naše prababičky, spolehlivě fungují i dnes. Které to jsou a které byste…celý článek
Vymazání formy
Formu na bábovku důkladně vymažte, nejlépe se k tomu hodí speciální sprej, tuk se tak dostane úplně všude a bábovku pak snáze vyklopíte. Pokud nemáte speciální sprej, použijte stoprocentní tuk, kterým vymažete dno a stěny formy. Vymazanou formu pak vysypte polohrubou nebo hrubou moukou. Formou otáčejte, aby byla stejnoměrně pokrytá.
Propadlá bábovka
Propadla se vám bábovka při pečení? Pak jste pravděpodobně brzo otevřeli dvířka trouby. Do těsta se tak dostane studený vzduch a bábovka se "zdrcne". Možné také je, že jste měli troubu málo zahřátou nebo jste bábovku pekli moc krátce.
Těsto utíká z formy
Pokud vám těsto z formy přeteklo, zřejmě jste použili až moc kypřicího prášku. Nebo jste použili nesprávnou velikost formy – moc nízkou nebo malou.
Návod na přípravu dokonalé rýže! Už nikdy připálená nebo rozvařená

Rýže je základem mnoha pokrmů – od obyčejné přílohy k masu až po krémové rizoto. Pokud ji chcete připravit co nejdokonaleji, musíte postupovat správně.…celý článek
Propečenost těsta
Korpus by měl být zlatý a vyběhlý. To, zda je bábovka propečená, otestujete také špejlí, kterou opatrně zapíchnete do korpusu. Když je špejle po vytažení suchá, bábovka je hotová.
Jak dostat bábovku z formy
Nejedné hospodyni se přihodí, že bábovka se přilepí ke stěnám formy a nejde vyklopit. Je dobré po upečení počkat asi 10 minut, než ji vyklopíte. Pak ji položte na plochý talíř a formu obraťte. Zdá se vám, že se nic neděje? Vezměte si utěrku, namočte ji do studené vody, vyždímejte ji a přitiskněte k formě. Pak to zkuste znova, mělo by to jít. Můžete postavit na plotýnku také hrnec s vodou, tu přiveďte k varu a do hrnce pak postavte formu s bábovkou. Po chvíli by se už bábovka měla snadno vyklopit.
Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná…celý článek
9 nedělních dezertů z jogurtu: Bábovka, kelímkový koláč nebo nadýchaný dort!

Něco rychlého a chutného k nedělnímu obědu? Něco, co bude nejen výtečně chutnat, ale bude trochu méně kalorické? Přidejte do těsta bílý jogurt, dezert…celý článek