Luxusní dezerty první republiky: Roláda, dort s ořechy a bezé s krémem! | Recepty.Blesk.cz

Luxusní dezerty první republiky: Roláda, dort s ořechy a bezé s krémem!

Foto: Smart Press
11.11.2017 / 06:00

Kdysi se v Praze chodilo na dortíky k Myšákovi nebo Bergerovi. Cukrárny byly za první republiky opravdovým chrámem, kde jste si pochutnali na skvělých dezertech, dortech či moučnících. Zručné hospodyně zvládly stejně dobré samy doma. A vy je můžete připravit taky. Přinášíme pět receptů z Kuchařky první republiky, kterou vydalo nakladatelství Smart Press. 

Domácí moučníky byly pýchou české kuchyně. Podstatná byla nejen zkušenost kuchařky, které je pekla, ale především kvalita surovin, které použila. Buďte jako ony a použijte jen to nejkvalitnější. Výsledek bude stát za to. Recept na koláč k čaji je ukázkový příklad receptu s klasickým křehkým těstem a žloutkovým vanilkovým krémem, který je známý z francouzské kuchařiny jako "créme patissiére", jeden z jejích pilířů. Francouzské a vídeňskjé recepty silně ovlivnily i českou produkci tehdejších kuchařů.

Výtečný koláč k čaji

Výtečný koláč k čaji

Domácí moučníky byly vždycky chloubou české kuchyně. Za první republiky bývala sladká jídla podávána jako hlavní chod zcela běžně.celý článek

Milujete rolády? Pak tuhle musíte určitě vyzkoušet. V české kuchyni jsou velmi oblíbené, protože jsou hned hotové, vypadají elegantně a přitom je zvládne skoro každý. Těsto je snadné a jednoduché, ale možných variant náplní i zdobení je nekonečně mnoho. 

Piškotová roláda

Piškotová roláda

Piškotové rolády jsou u nás víc než oblíbené. Vypadají elegantně a přitom je zvládne v domácím prostředí téměř každá zručnější kuchařka.celý článek

Samostatnou kapitolou elegantní cukrařiny první republiky tvoří nejrůznější dorty, které patří k tomu nejlepšímu, co jste si mohli v tehdejších cukrárnách objednat. I tyhle dobroty byly založené na francouzské vysoké cukrářské práci nebo byly inspirovány vídeňským stylem – většinu z nich majitelé pražských a českých cukráren zadaptovali a proslavili po svém. 

Punčový dort

Punčový dort

Tenhle recept z první republiky určitě ocení každá kuchařka, která miluje poctivou cukrařinu. Najdete spolu s dalšími v Kuchařce první republiky, kerou…celý článek

Ořechový dort

Ořechový dort

Tenhle dort s ořechy dodá vašemu nedělnímu obědu punc elegance a kvality. K tomu uvařte dobrou kávu a o chuťové zážitky máte postaráno.celý článek

Chloubou cukrařiny za první republiky byly také kousky ze sněhového těsta. Historie se zmiňuje o italském cukráři Gasparinim, který žil v 18. století ve švýcarském městečku Meiringen a shodou náhod zjistil, že ze zbylých bílků se dá upéct těsto i bez mouky. Jeho výtvor byl tak lahodný, že se mu začalo říkat "merengue" a brzy ho znali po celé Evropě. Francouzi ho pojmenovali díky lehkosti na "baiser" (čtěte bezé), což znamená polibek – no a od polibku je už jen kousek k českým sněhovým pusinkám.

Bezé skořápky

Bezé skořápky

Elegantní kousky ze sněhového těsta byly vždycky pýchou vysoké cukrařiny. Nepotřebujete k tomu mouku a chutnají tak skvěle, že jim nadobro podlehnete.…celý článek

 

Jak na nadýchanou piškotovou roládu? Podívejte se na VIDEO:

720p 360p
Jak na nadýchanou piškotovou roládu? Zvládne ji i začátečník! • 

Diskuse k článku

.

50 receptů na vánoční cukroví: Nejlepší, snadné, nepečené i ze zbylých bílků

Řešíte, kolik druhů vánočního cukroví je dost, nebo se chystáte nějaké "uplácat" na poslední chvíli? Ať už to první nebo to druhé, máme pro vás spoustu receptů na jednoduché i náročnější vánoční cukroví, ze kterých si jistě

Zdravé vánoční cukroví existuje! Připravte si doma lahodné perníčky, rohlíčky nebo koule

Jestli už dopředu dumáte nad tím, jak o svátcích nepřibrat, a přitom si pochutnat na nějakých těch sladkých dobrotách, máme pro vás pár tipů! Nemusíte se hned úplně vzdávat cukroví, ale můžete si připravit zdravější variantu

Dokonalé luštěniny: Fazolová polévka, čočka na kyselo nebo fazolový guláš!

Luštěniny jsou nepráven opomíjené. Možná nás pořád přepadají vzpomínky na hrách s párkem, který jsme konzumovali ve školní jídelně. Ale i luštěniny se dají připravit naprosto dokonale a tak, že se po nich jen zapráší! Zkuste

Horké dezerty: Nejlepší vanilkové suflé, kterému nikdo neodolá!

Jsou vhodné právě teď, kdy je venku chladněji a na zmrzlinu nemáte už chuť. A pokud se vám nechce péct pro rodinu nebo návštěvu náročný dort či koláč, vyzkoušejte něco, co zvládnete snadno a poměrně rychle. Horké dezerty jsou

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Praha - Zprávy

Černá stavba u vily Karoliny Světlé v Praze…

Mezi kulturními památkami Žitná a Mrázovka v Šáreckém údolí vznikla nepovolená stavba. Během října…

celý článek »

Seriály, filmy, kino a TV

Dohra Dědíkova prohlášení o těle Tomicové:…

Pouhé dva dny zbývají do velkého finále taneční soutěže StarDance, kam se probojovala i Pavla Tomicová…

celý článek »

Příběhy

Peklo na D1: Filmaři Honza a Honza tu strávili…

„Začíná tu být tma, hodně aut zhaslo. Čekáme na vlky.“ Tuhle lehce humornou zprávu…

celý článek »

Parkur

Kůň zastavil před českou vlajkou. Strašná…

Jediný bod rozhodl o tom, že Prague Lions zůstali před branami semifinále a z pražského PlayOffs…

celý článek »