Kdysi se v Praze chodilo na dortíky k Myšákovi nebo Bergerovi. Cukrárny byly za první republiky opravdovým chrámem, kde jste si pochutnali na skvělých dezertech, dortech či moučnících. Zručné hospodyně zvládly stejně dobré samy doma. A vy je můžete připravit taky. Přinášíme pět receptů z Kuchařky první republiky, kterou vydalo nakladatelství Smart Press.
Domácí moučníky byly pýchou české kuchyně. Podstatná byla nejen zkušenost kuchařky, které je pekla, ale především kvalita surovin, které použila. Buďte jako ony a použijte jen to nejkvalitnější. Výsledek bude stát za to. Recept na koláč k čaji je ukázkový příklad receptu s klasickým křehkým těstem a žloutkovým vanilkovým krémem, který je známý z francouzské kuchařiny jako "créme patissiére", jeden z jejích pilířů. Francouzské a vídeňskjé recepty silně ovlivnily i českou produkci tehdejších kuchařů.

Domácí moučníky byly vždycky chloubou české kuchyně. Za první republiky bývala sladká jídla podávána jako hlavní chod zcela běžně.celý článek
Milujete rolády? Pak tuhle musíte určitě vyzkoušet. V české kuchyni jsou velmi oblíbené, protože jsou hned hotové, vypadají elegantně a přitom je zvládne skoro každý. Těsto je snadné a jednoduché, ale možných variant náplní i zdobení je nekonečně mnoho.

Piškotové rolády jsou u nás víc než oblíbené. Vypadají elegantně a přitom je zvládne v domácím prostředí téměř každá zručnější kuchařka.celý článek
Samostatnou kapitolou elegantní cukrařiny první republiky tvoří nejrůznější dorty, které patří k tomu nejlepšímu, co jste si mohli v tehdejších cukrárnách objednat. I tyhle dobroty byly založené na francouzské vysoké cukrářské práci nebo byly inspirovány vídeňským stylem – většinu z nich majitelé pražských a českých cukráren zadaptovali a proslavili po svém.

Tenhle recept z první republiky určitě ocení každá kuchařka, která miluje poctivou cukrařinu. Najdete spolu s dalšími v Kuchařce první republiky, kerou…celý článek

Tenhle dort s ořechy dodá vašemu nedělnímu obědu punc elegance a kvality. K tomu uvařte dobrou kávu a o chuťové zážitky máte postaráno.celý článek
Chloubou cukrařiny za první republiky byly také kousky ze sněhového těsta. Historie se zmiňuje o italském cukráři Gasparinim, který žil v 18. století ve švýcarském městečku Meiringen a shodou náhod zjistil, že ze zbylých bílků se dá upéct těsto i bez mouky. Jeho výtvor byl tak lahodný, že se mu začalo říkat "merengue" a brzy ho znali po celé Evropě. Francouzi ho pojmenovali díky lehkosti na "baiser" (čtěte bezé), což znamená polibek – no a od polibku je už jen kousek k českým sněhovým pusinkám.

Elegantní kousky ze sněhového těsta byly vždycky pýchou vysoké cukrařiny. Nepotřebujete k tomu mouku a chutnají tak skvěle, že jim nadobro podlehnete.…celý článek
Jak na nadýchanou piškotovou roládu? Podívejte se na VIDEO: