Čím rozzářit nedělní oběd, když venku třeba prší nebo je sychravo? Sladkými a teplými smaženými dobrotami od malých koblížků až po barevné donuty. Jsou sice kalorická bomba, ale čas od času neuškodí, když si je dopřejete.
Jen málokdo odolá tak lahodnému pokušení, jakým jsou právě koblihy. Nejtypičtější jsou právě teď v období masopustu, ale seženete je samozřejmě po celý rok kdekoliv v cukrárnách. Nejoblíbenější jsou asi klasické koblihy plněné marmeládou, ale náplně mohou být i čokoládové, ořechové, vanilkové. Záleží na vás, jaké chuti dáváte přednost. A nejlepší jsou samozřejmě ty, které si usmažíte doma sami.
Komu nechutná marmeláda, může si je naplnit nutellou nebo pudinkem. Fantazii se meze nekladou.celý článek
Klasické koblihy: Jsou hříšně dobré a směšně snadné
Jsou dokonalé, nadýchané a naplněné lahodným džemem, proto nad jejich kalorickou hodnotou raději nedumejte. Usmažte si je čerstvé například k nedělnímu…celý článek
Zvláště dětem chutnají americké koblihy, které mají uprostřed otvor – donuty. Na rozdíl od těch našich se ale nedává sladká náplň dovnitř, ale na horní stranu, kterou lze posypat téměř čímkoli sladkým – oříšky, skořicí, čokoládovými kuličkami. Donuty se z Ameriky rozšířily téměř do celého světa a není se čemu divit. Jsou vážně vynikající.
Z Orientu pro změnu pochází další druh koblihy, který je velmi jednoduchý a krásně křupavý. Vypadá jako sloní uši, ale je na vás, co z připraveného těsta vykouzlíte. V Bavorsku mají původ zase bavorské kolenáče, které vypadají celkem legračně, ale chutnají božsky.
Tyhle legrační koblihy se smaží od Bavorska po Tyrolsko a podle tradice se těsto na ně vytahuje přes koleno.celý článek