- Nudná a stále stejná nemusí být ani drobenka. Vylepšit jí můžete hned několika způsoby.Foto: profimedia.cz12. února 2017 / 06:00
Pečete už dlouhé roky podle osvědčeného receptu, který si v rodině předáváte po generace? Pak se vám možná v poslední době stává, že místo toho, aby oblíbený koláč zmizel z plechu dřív, než vůbec stačí vystydnout, osychá rozkrájený na talíři i několik dnů. Není to proto, že by snad nebyl dobrý. Prostě se jen už všem členům rodiny přejedl. Stačí ale přidat jedinou neobvyklou ingredienci a uvidíte, že se po něm zase rychle zapráší.
Piškotové těsto
Populární a rychle hotové piškotové koláče a rolády můžete vylepšit tak, že do těsta například přidáte lžičku skořice. Pokud hotový moučník zdobíte ovocem, můžete těstu dodat neobvyklou jemnou osvěžující příchuť přidáním čerstvě vymačkané pomerančové šťávy nebo stoprocentního džusu. Stačí, když jím v receptu nahradíte předepsanou vodu nebo mléko.
Koláč potřený krémem z jablek, pudinku a cukru, ozdobený tvarohovou šlehačkou, vaječným likérem a mandlovými lupínky.celý článek
Perník
K často pečeným moučníkům patří i perník. Nejjednodušší je ten litý na plech. Aby vydržel dlouho vláčný, přidejte do něj jednu nebo dvě nastrouhané syrové brambory. Těsto můžete vylepšit tak, že do něj vmícháte nasekané sušené ovoce. Hodí se třeba brusinky, meruňky i švestky. Pro obzvlášť mlsné jazýčky je můžete ještě na pár hodin namočit do rumu. Pokud nemáte k dispozici sušené ovoce, přidejte do těsta dvě polévkové lžíce švestkových nebo hruškových povidel. Použít se dá i marmeláda.
Třené těsto
Oblíbené a rychlé řezy z třeného těsta budou vzdušnější, když vodu nahradíte při zadělávání minerálkou. Dalším osvědčeným způsobem, jak vytvořit nadýchané třené těsto, je, že do směsi vajec s tukem nepřidáte celá vejce, ale oddělíte žloutky, ty vmícháte samostatně a z bílku vyšleháte pevný sníh, který vmícháte opatrně až nakonec.
Vláčný pudinkový koláč s krémem, který si určitě zamilujete! Hodí se jen tak ke kávě i na oslavy.celý článek
Kynuté buchty
Aby kynuté buchty rychle nevysychaly a neztvrdly, potřete je ještě horké rumovým roztokem. Ten připravíte tak, že ve sklenici smícháte ve stejném poměru rum s vodou, přidáte dvě čajové lžičky cukru, necháte ho rozpustit a tímto roztokem pak potřete povrch horkých buchet hned, jak je vyndáte z trouby. Zůstanou měkké a vláčné skoro týden.
Drobenka
Aby byla po upečení křupavější, stačí, když do ní zapracujete alespoň dvě až tři lžíce medu. Vylepšit ji můžete také kokosem, strouhanými oříšky či sekanými mandlemi, marcipánem nebo třeba mákem. Jemně karamelovou příchuť zase získá, když bílý cukr nahradíte tmavým třtinovým. Lákavou barvu a jemnou chuť drobenka bude mít, když do ní zamícháte trochu práškového vanilkového pudinku.
Kelímkový jogurtový koláč s mraženým ovocem
Vyzkoušejte nadýchaný koláč s ovocem a drobenkou!celý článek
Koláč s drobenkou a s ovocným mixem
Kynutý koláč pokladený různorodým ovocem a posypaný drobenkou. Pečeme do zezlátnutí drobenky.celý článek