Piškotový jablečný koláč
Koláč potřený krémem z jablek, pudinku a cukru, ozdobený tvarohovou šlehačkou, vaječným likérem a mandlovými lupínky.
Autor receptu: Redakce
Ingredience
na ozdobu
těsto
Postup přípravy
Koláč můžete pokapat vaječným likérem a ozdobit mandlovými lupínky.
Předehřejte troubu a formu vyložte pečicím papírem.
Z bílků ušlehejte se špetkou soli tuhý sníh.
Žloutky utřete s cukrem do pěny, lehce smíchejte se sněhem a pomalu zlehka přidejte i mouku.
Těstem naplňte formu a pečte 15 minut při 175 °C.
Ještě vlažný koláč vyjměte z formy a z piškotu sejměte pečicí papír.
Jablka omyjte, oloupejte, rozčtvrťte a zbavte jádřinců. Čtvrtky jablek nakrájejte na tenké plátky.
Pudinkový prášek rozmíchejte s trochou jablečné šťávy.
Zbylou šťávu s cukrem přiveďte do varu a za stálého míchání přidávejte rozmíchaný pudinkový prášek.
Nakonec přidejte i plátky jablek a hotový krém dejte vychladnout.
Kolem dortového korpusu dejte kovový kroužek, který zabrání tomu, aby krém stékal.
Po rozetření krému na korpus dejte koláč na 2 hodiny do chladu.
Ušlehejte šlehačku.
Tvaroh smíchejte s cukrem moučkou a po lžících ho zapouštějte do šlehačky.
Z tvarohové šlehačky pak udělejte na dort jakési "obláčky".
Hodnotit recept: