Jak uvařit čaj? Správná teplota vody je základ | Recepty.Blesk.cz

Jak uvařit čaj? Správná teplota vody je základ

  • Černé a čaje můžete zalít vařící vodou, u zelených, bílých a žlutých čajů by pak voda měla mít okolo osmdesáti stupňů Celsia.
    Černé a čaje můžete zalít vařící vodou, u zelených, bílých a žlutých čajů by pak voda měla mít okolo osmdesáti stupňů Celsia.
    Foto: Shutterstock.com
    22ledna   2017  /  06:00

    Pijeme ho ráno i večer, pro zahřátí i ochlazení, jen tak na chuť nebo pro zdraví, když se chceme uvolnit, nebo se naopak potřebujeme na něco soustředit. Zkrátka, důvodů a příležitostí pro pití čaje je nespočet, a proto je důležité vědět, jak si tento nápoj správně připravit a vychutnat, abychom zpříjemnili den sami sobě i lidem kolem sebe.

  • Vyberte si ten správný

    Foto: profimedia.cz

    Nejprve se rozhodněte, co od čaje vlastně očekáváte. Máte hektický den v práci a potřebujete v jeho průběhu dobít energii, abyste vydrželi až do večera? Pak vám nejspíš pomůže zelený čaj, který posiluje koncentraci a duševní výkonnost. Podobné účinky má také čaj černý, který se doporučuje pít především ráno. Na večer tyto druhy čajů raději vynechejte, protože by vám jejich povzbuzující účinky mohly narušit klidný spánek. Místo toho můžete sáhnout po Roiboosu, který neobsahuje kofein, nebo po bylinkách, ideální je meduňka. Co se týče značek, sáhněte raději po těch známých, které jsou zaručeně vyrobeny z kvalitních čajových lístků. Přednost dejte raději čajům sypaným před těmi v pytlíku.

     

    NÁŠ TIP:
    Hitem poslední doby je MatchaTea, zvláštní odrůda zeleného čaje z Japonska, která se vyrovná zhruba 10 šálkům tohoto nápoje. Dostupný je ve formě prášku, který se vyrábí ze speciálně zastiňovaného čajovníku s vysokým obsahem chlorofylu. „Má pozitivní účinky na lidský organismus, zlepšuje náladu, pomáhá jak na hubnutí, tak například proti rakovině,“ vysvětluje Petr Patočka, odborník z MatchaTea.cz a společnosti Čajová květina, s.r.o..

  • Nepodceňte přípravu

    Foto: shutterstock.com

     

    Je-li to možné, použijte vodu z vodovodu, která má podle odborníků ideální neutrální chuť. Pokud je voda silně chlorovaná, nechte ji alespoň dvě až tři minuty projít varem. Když nemáte jinou možnost, můžete použít také vodu balenou, rozhodně však sáhněte po té neperlivé. Černé čaje můžete zalít vařící vodou, u zelených, bílých a žlutých čajů by pak voda měla mít okolo osmdesáti stupňů Celsia. Vždy se řiďte hlavně návodem na obalu konkrétního čaje.

     

    Pokud se rozhodnete vyzkoušet již zmiňovaný čaj Matcha, příprava je jiná, protože prášková forma čaje si vyžaduje specifický přístup. Pro tradiční přípravu se neobejdete bez bambusové lžičky, metličky a čajové misky. Do čajové misky dejte zhruba tři vrchovaté bambusové lžičky čaje MatchaTea a přidejte kapku vody. Bambusovou metličkou vytvořte kašičku. Po chvilce dolejte zbytek připravené vody a šlehejte ve tvaru písmene M, než se čaj plně napění. Voda na přípravu tradičního Matcha by měla mít zhruba pětašedesát až sedmdesát stupňů. Pokud se vám tradiční způsob přípravy zdá příliš složitý, můžete si tento čaj v domácích podmínkách připravit za pomoci šejkru či v láhvi. Na přípravu potřebujete zhruba tři deci vody a asi dva gramy práškového čaje Matcha. Pak už se jen řiďte známým heslem agenta 007: Protřepat, nemíchat!

     

    Zelený elixír zdraví! Zhubněte a omládněte s čajem Matcha

    Zelený elixír zdraví! Zhubněte a omládněte s čajem Matcha

    Pochutnáte si a svému tělu dodáte 130x víc antioxidantů než s běžným zeleným čajem. Velmi kvalitní čaj pochází z Japonska a je čím dál populárnější…celý článek

  • Nepřežeňte to s louhováním


    Foto: Shutterstock.com

     

    Stejně jako u předchozího bodu přípravy klasického čaje – řiďte se především doporučením na obalu, obecně ale platí, že bylinný čaj by se měl louhovat nejdéle, tedy 3 až 6 minut, černé čaje nechte ve vodě 2 až 3 minuty, zelené, žluté a bílé čaje raději nenechávejte louhovat déle než 2 minuty. Výsledkem přehnaně dlouhého louhování je hořká až trpká chuť.

     

    Co se zkrystalizovaným medem? Nevyhazujte ho. Na mikrovlnku ale zapomeňte!

    Co se zkrystalizovaným medem? Nevyhazujte ho. Na mikrovlnku ale zapomeňte!

    Určitě se to už stalo i vám. Chcete si dát med do čaje, otevřete sklenici a místo nádherně tekoucího zlatavého obsahu je tam tuhá zcukernatělá hmota,…celý článek

  • Předehřejte si šálek či konvici


    Foto: Shutterstock

     

    Ti největší milovníci čaje před samotným zalitím ještě konvici a šálky předehřívají. Dělá se to tak, že se jednotlivé kusy nádobí zalijí horkou vodou, čímž dojde také k jejich sterilizaci. Tento zvyk je spíše součástí samotných rituálních čajových obřadů, není však důvod, proč byste si tuto rituální atmosféru nemohli přenést také k vám domů, a naladit se tak na pití čaje.

     

    Citronový beránek s příchutí zeleného čaje

    Citronový beránek s příchutí zeleného čaje

    Netradiční chuť velikonočního beránka.celý článek

  • Udělejte si příjemné prostředí

    Foto: Shutterstock

     

    Na místě, kde čaj budete pít, si udělejte pořádek. Obklopte se oblíbenými věcmi, a  pokud máte chuť příjemnou chvíli sdílet, pak také svými blízkými. Udělejte si chvilku času a zapomeňte na všechny své povinnosti. Čaj je geniální záležitost, a proto si zaslouží vaši plnou pozornost. Nechte jej trochu vychladnout, popálený jazyk opravdu není nic příjemného, dejte si první lok a už si jen užívejte…

     

    Šípkový čaj nevařte, ale louhujte! Jak na bylinky, abyste nepřišli o vitaminy?

    Šípkový čaj nevařte, ale louhujte! Jak na bylinky, abyste nepřišli o vitaminy?

    Je tu podzim. Čas plískanic, sychravého počasí i nízkých venkovních teplot. A s nimi ruku v ruce přichází také kašel a rýma. Proč však hned sahat po…celý článek

    Co se zkrystalizovaným medem? Nevyhazujte ho. Na mikrovlnku ale zapomeňte!

    Co se zkrystalizovaným medem? Nevyhazujte ho. Na mikrovlnku ale zapomeňte!

    Určitě se to už stalo i vám. Chcete si dát med do čaje, otevřete sklenici a místo nádherně tekoucího zlatavého obsahu je tam tuhá zcukernatělá hmota,…celý článek

/
Autor: lena

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná nejvíc. Někdo má rád bábovku suchou, jiný miluje, když se rozplývá na

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz