- ...Foto: Shutterstock.com24. července 2016 / 06:00
Patří k oblíbeným pochoutkám, které si vozíme z dovolené ve Středomoří. A to i přes to, že je jejich cena poměrně vysoká. Jenže co naplat, když se té chuti na slunci uzrálých plodů, která je po usušení ještě intenzivnější, nic nevyrovná. Skvělá jsou naložená v oleji, v salátech, sendvičích, těstovinách nebo i pod masem. Věděli jste ale, že si je snadno a levně můžete vyrobit i doma? Naučíme vás to!
Není rajče, jako rajče
Pokud máte velkou úrodu a rajčata vám už doslova "lezou krkem", je usušení ten nejlepší způsob, jak si na nich pochutnávat až do další sklizně. Aby ale byla opravdu chutná a sušení se podařilo, je třeba vybrat ta správná. Neměla by být měkká, a už vůbec ne nazelenalá. Ideální na sušení jsou pěkně vyzrálá, dužnatá, tvrdá rajčata, ze kterých po rozříznutí nekape šťáva. Když máte k dispozici odrůdu s vodnatou dužinou, je lepší ji před sušením vyškrábnout lžičkou a využít například při přípravě polévky. Nejchutnější a nejsladší po usušení jsou pak samozřejmě rajčátka cherry a ta datlová.
VIDEO: Udělejte si domácí těstoviny a pesto ze sušených rajčat
Doma vyrobené pesto ze sušených rajčat s domácími těstovinami. Už se vám sbíhají sliny? Tento výborný pokrm z italské kuchyně si připravíte raz dva.…celý článek
Sušit se dá různě
Způsobů, jak rajčata usušit, existuje hned několik. Tím prvním je klasické sušení na slunci. Právě tak se připravují v Itálii, Španělsku a dalších zemích. Rozložená na rohožích se zde sluní tři až čtyři dny. Problém je, že opravdu horkých slunných dnů máme tady v Česku jen pomálu. Lepší je proto zvolit některou z dalších metod a vzít si na pomoc sušičku nebo troubu.
Když máte sušičku
Ti z vás, kteří ji mají k dispozici, mají ušetřenou práci. Díky termostatu se totiž o průběh sušení nemusíte starat. Stačí vybraná rajčata omýt, osušit, ta malá rozkrojit na polovinu, ta větší nakrájet na plátky. Rozmístěte je rovnoměrně po celém sítu tak, aby se navzájem nedotýkala a proudící vzduch mohl cirkulovat. Rajčata můžete podle chuti posypat sušenou bazalkou a osolit. Pak už jen sušičku zapněte, nastavte termostat asi na pětašedesát stupňů Celsia a sušte tři až osm hodin. Doba sušení záleží samozřejmě na tom, kolik vody plody obsahovaly.
6 tipů, jak správně mrazit zeleninu, aby si zachovala vitaminy i chuť
Sezona čerstvé zeleniny je v plném proudu. Záhony, skleníky i tržiště překypují úrodou paprik, rajčat, pórku, kořenové zeleniny, růžičkové kapusty,…celý článek
Vyzkoušejte troubu
Sušení v troubě je sice časově trochu náročnější, ale výsledek stojí určitě za to. Tu elektrickou si předehřejte asi na pětašedesát stupňů Celsia, plynovou zapněte na první stupeň. Na plech položte papír na pečení a na něj rozprostřete pokrájená rajčata. Můžete je osolit, ochutit bylinkami, česnekem nebo lehce zakápnout olivovým olejem. Pak už je jen vložte do trouby. Důležité ale je, aby odpařující se vlhkost mohla unikat ven. Troubu proto nezavírejte úplně. Použijte třeba vařečku, kterou vložte mezi dvířka tak, aby zůstala pootevřená asi na jeden centimetr. V průběhu sušení je pak třeba rajčata obrátit, jen tak dobře proschnou i z druhé strany. Celý proces trvá zhruba deset až dvanáct hodin.
Pozor na skladování
Správně usušená rajčata by měla mít pokroucené okraje, být voňavá, pružná, ale ne vlhká a měla by si zachovat svoji sytou barvou. Teď už je jen správně uložit, aby veškerá práce nepřišla nakonec nazmar. Vychladlá rajčata dejte do plátěného pytlíku a zavěste třeba do spíže, počítejte ale s tím, že vám rychle vyschnou. Nebo je zavřete do dobře těsnící nádoby a uložte do chladničky. Pokud chcete mít jistotu, aby vám nezplesnivila, můžete je i zamrazit.