6 tipů, jak správně mrazit zeleninu, aby si zachovala vitaminy i chuť | Recepty.Blesk.cz

6 tipů, jak správně mrazit zeleninu, aby si zachovala vitaminy i chuť

  • Při správném postupu si zelenina zachová nejen svoji chuť, ale i většinu vitamínů a nutričně cenných látek.
    Při správném postupu si zelenina zachová nejen svoji chuť, ale i většinu vitamínů a nutričně cenných látek.
    Foto: Shutterstock.com
    30července   2015  /  06:00

    Sezona čerstvé zeleniny je v plném proudu. Záhony, skleníky i tržiště překypují úrodou paprik, rajčat, pórku, kořenové zeleniny, růžičkové kapusty, brokolice, hrášku a dalších. Ideální je proto uskladnit si ji na horší časy. Úplně nejlepší metodou je mrazení. Při správném postupu si totiž zelenina zachová nejen svou chuť, ale i většinu vitaminů a nutričně cenných látek. A navíc je ihned připravena k použití v kuchyni.

  • Co se dá mrazit

    Všeobecně se dá říct, že zmrazit můžeme jakoukoli zeleninu. Protože většina z nás nevlastní hned několik velkých pultových mrazáků, ale používá jen pár šuplíků v mrazničce, je dobré předem dobře zvážit, co se opravdu vyplatí tímto způsobem uložit. Nejvhodnější je mladá křehká zelenina, mladé klíčky a výhonky a samozřejmě bylinky. Zmrazit můžete hrášek, fazolové lusky, chřest, špenát, mangold, brokolici, květák, karotku, celer, kořenovou petržel, cukrovou kukuřici, papriky. Při mrazení zeleniny s vysokým obsahem vody, jako jsou cukety, lilek nebo rajčata, je třeba počítat s tím, že při rozmrazení ztratí pevnost a tvar.
  • Jak zeleninu připravit


    ...
    Platí, že veškerou zeleninu je samozřejmě třeba dobře omýt a následně důkladně osušit nebo nechat oschnout. Dále je důležité důkladně ji očistit, zbavit ji jadérek a slupek. Například rajčata je nejlepší spařit a oloupat, pórek zbavit koncových zelených částí, větší zeleninu je pak dobré rozdělit na menší části, které jste následně schopni v kuchyni snadno zpracovat.
  • Blanšírování prodlouží trvanlivost

    ...
    Tuhle prastarou techniku používaly už naše prababičky. Spočívá v tom, že připravenou a nakrájenou zeleninu krátce v sítu vnoříte do vroucí vody a pak ihned studenou vodou prudce ochladíte. Tvrdší zeleninu nechte ve vařící vodě maximálně 5 minut, nakrájenou kořenovou zeleninu minutu až dvě. Chlazení by mělo trvat stejně dlouho jako "koupel" v horké vodě. Výhodou blanšírování je nejen to, že si zelenina uchová svou původní svěží barvu, strukturu i chuť, ale i to, že vroucí voda zničí přítomné mikroorganismy i některé enzymy, čímž prodlouží dobu vhodnou pro skladování. Takto ošetřená zelenina vydrží v mrazáku 10 až 12 měsíců, zatímco u nepředvařené zeleniny se tato doba zkracuje pouze na 3 až 5 měsíců.

     

    Náš tip:
    Do horké vody můžeme přidat malé množství octa nebo citronové šťávy, tím zabráníme ztmavnutí zeleniny.

     

    Pozor!
    Blanšírování není vhodné u papriky, pórku, klíčků a samozřejmě bylinek.

  • S mrazením neotálejte

    ...
    Zchlazenou a osušenou zeleninu rozhodně neodkládejte do lednice s tím, že si na její krájení uděláte čas někdy večer. Čím déle totiž zůstane na vzduchu, tím více vitaminů ztrácí. Zpracujte ji proto rychle, ale šetrně. Pokud máte zeleniny na mrazení větší množství, zpracovávejte ji po částech a oblanšírovanou a nakrájenou zeleninu ihned ukládejte do mrazáku.
  • V čem mrazit

    ...
    Výběr vhodného obalu je opravdu důležitý. V netěsných nebo špatně uzavřených obalech zelenina rychle vysychá, a ztrácí tak nejen svou chuť, ale i konzistenci. Často je pak pro další kuchyňskou úpravu nepoužitelná. Připravenou zeleninu uložte do dobře těsnících nádob nebo silnějších igelitových sáčků s tzv. zipem, a to nejlépe v takovém množství, které zpracujete najednou.
  • Jak na bylinky

    bylinky
    Čerstvé bylinky je nejlepší nasekat na požadovanou velikost a uchovávat v alobalových vaničkách nebo psaníčkách. Vyrobit si můžete také bylinkové kostky: do tvořítka na led namačkejte co nejvíce nasekaných bylinek a zalijte je vodou. Ovšem ne až po okraj, voda totiž při mrazení zvětšuje svůj objem. Použít můžete také olivový olej. Hotovou kostku pak stačí vymáčknout a použít do polévky nebo omáčky.

/
Autor: lena

Diskuse k článku

.

Nejlepší švestkové čatní: Kořeněná omáčka, která se hodí k masu, sýrům či rybám

Máte doma přebytek švestek, jablek a nevíte, co s nimi? Zkuste čatní. Tahle původně indická dobrota je trochu sladká, trochu kyselá a kořeněná hustá omáčka, se kterou se dochucují pokrmy, aby měly výraznější chuť. Pochází z

Nejlepší podzimní dezerty z jablek! Štrúdly, jablečník nebo mřížkový koláč

Jsou štavnatá a chutnají skvěle. Navíc je právě teď jejich sezona, tak toho využijte a připravte z nich nějakou sladkou dobrotu nejen na neděli. 

Domácí guacamole! Recept na tradiční mexickou pochoutku z avokáda

Milujete jídla s příchutí exotiky? Naučte se výtečnou domácí pomazánku z avokáda, která se hodí nejen ke grilovaným pokrmům, ale taky jako příloha k masu, do sendviče. Nebo se dá namazat na pečivo. Když vás honí mlsná, není nic

Jak zmrazit houby? Stačí malá chyba a budou plné toxinů!

Přinesli jste si z lesa košík plný hub, které nestačíte sníst čerstvé? Zamrazení je nejjednodušší způsob jejich uchovávání. Jak to udělat správně a co riskujete, když zvolíte chybný postup?

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Seriály, filmy, kino a TV

Prostřeno! které skončilo fiaskem: Televize…

Pořad Prostřeno! se na obrazovkách Primy objevuje již osmým rokem, takovou soutěžící jako Ivu Tranovou…

celý článek »

Komunální volby 2018

Song jako Brno! Primátor ve volebním klipu…

Hodně rozporuplné reakce sklízí volební klip brněnského primátora Petra Vokřála (54, ANO). Jedni…

celý článek »

Krimi

Rodinná tragédie: Matka zemřela dva dny…

Natalie Hood z anglického Doveru přišla v pátek vinou tragické autonehody o jednu ze svých dcer.…

celý článek »

VIP sport

Sexy Čuhelová si poplakala nad (ne)působením…

Od konce ledna se rodil její návrat na televizní obrazovky. Sporťačka Monika Čuhelová po odchodu…

celý článek »