- Při správném postupu si zelenina zachová nejen svoji chuť, ale i většinu vitamínů a nutričně cenných látek.Foto: Shutterstock.com30. července 2015 / 06:00
Sezona čerstvé zeleniny je v plném proudu. Záhony, skleníky i tržiště překypují úrodou paprik, rajčat, pórku, kořenové zeleniny, růžičkové kapusty, brokolice, hrášku a dalších. Ideální je proto uskladnit si ji na horší časy. Úplně nejlepší metodou je mrazení. Při správném postupu si totiž zelenina zachová nejen svou chuť, ale i většinu vitaminů a nutričně cenných látek. A navíc je ihned připravena k použití v kuchyni.
- Všeobecně se dá říct, že zmrazit můžeme jakoukoli zeleninu. Protože většina z nás nevlastní hned několik velkých pultových mrazáků, ale používá jen pár šuplíků v mrazničce, je dobré předem dobře zvážit, co se opravdu vyplatí tímto způsobem uložit. Nejvhodnější je mladá křehká zelenina, mladé klíčky a výhonky a samozřejmě bylinky. Zmrazit můžete hrášek, fazolové lusky, chřest, špenát, mangold, brokolici, květák, karotku, celer, kořenovou petržel, cukrovou kukuřici, papriky. Při mrazení zeleniny s vysokým obsahem vody, jako jsou cukety, lilek nebo rajčata, je třeba počítat s tím, že při rozmrazení ztratí pevnost a tvar.
Co se dá mrazit
Jak zeleninu připravit
Blanšírování prodlouží trvanlivost
Náš tip:
Do horké vody můžeme přidat malé množství octa nebo citronové šťávy, tím zabráníme ztmavnutí zeleniny.Pozor!
Blanšírování není vhodné u papriky, pórku, klíčků a samozřejmě bylinek.S mrazením neotálejte
V čem mrazit
Jak na bylinky