Zelenina je zdravá, dietní a v sezóně plná vitaminů. Je tak dobré si ji dopřát každý den a ke každému jídlu. Jenomže i když by vás to možná ani nenapadlo, právě při krájení zeleniny můžete udělat spoustu chyb. Neděláte je i vy?
Výběr špatného nože
Není nůž jako nůž. Tenhle ostrý pomocník, bez kterého bychom se v kuchyni neobešli, by vám měl dobře padnout do ruky a být vyvážený. Univerzálním pomocníkem do kuchyně je takzvaný "kuchařský" nůž. Je robustní, těžký, se zakřiveným ostřím, a nejčastěji se používá právě na krájení zeleniny či sekání bylinek. Vybrat byste si měli středně velký, s délkou čepele od osmi do čtrnácti centimetrů. Kromě něj by vám ale v kuchyni neměl chybět vroubkovaný nebo zoubkovaný nůž na krájení "vzdorující" zeleniny a všech potravin s odolnou slupkou nebo kůrkou.
Babské rady: Jak odstranit rez z nože a mít perfektní sníh?

Tipy a triky pro všechny kuchařky i kuchaře. Přečtěte si, jak se snadno zbavit rezu z nože a jak vydrhnout hrnec i bez drátěnky.celý článek
Tupý nůž je tabu
Pamatujte si pravidlo, že je vždy potřeba pracovat s co nejostřejším nožem, na který se při krájení nemusí tlačit takovou silou jako na nůž tupý, který může snadno sklouznout po povrchu krájené potraviny a způsobit vám tak mnoho nepříjemností.
Pamatujte si také, že kuchyňské nože zásadně nepatří do myčky – jednak to poškozuje jejich ostří a jednak ony samy by mohly něco poškrábat. A pozor si dejte i na jejich správné skladování. Nikdy je jen tak"neházejte na sebe do příborové zásuvky. Jen prostým pohybem "sem a tam" při manipulaci se šuplíkem se totiž ostří ztupí.
Nevhodné prkénko
Myslíte si, že na tom, na čem zeleninu krájíte, nezáleží? Jste na velkém omylu. I když se vám možná líbí sklokeramická, skleněná nebo mramorová prkénka, která jsou moderní a snadno se udržují, nožům jednoznačně lépe svědčí ta stará dobrá dřevěná. Na nich se totiž zdaleka tolik netupí. Navíc ani to, co krájíte, po nich tak snadno nesklouzne. Dobrou volbou nejsou ani prkénka plastová, na rozdíl od již zmiňovaných dřevěných, na kterých do tří minut zahynou všechny nebezpečné bakterie, se na nich naopak nežádoucí mikroorganismy množí o sto šest.
Špatný způsob krájení
Okurka, cuketa, mrkev, pórek, zelí... Také se vám všechna tahle zelenina při krájení po prkýnku "koulí" a úspěšně zásahu vašeho ostří uniká? Dělejte to jako šéfkuchaři! Zeleninu si vždy rozkrojte na polovinu a položte ji seříznutou částí dolů. Nejčastěji používanou ingredienci, "obyčejnou" kuchyňskou cibuli, špičkou nože nakrojte na několik plátků. Ale pozor, nesmíte ji zcela dokrojit, pouze naříznout kousek od okraje. Díky tomu se vám pak při dalším krájení nerozpadne. Polovičku ještě prořízněte vodorovně s prkýnkem, skoro až k okraji. Pak už jen cibuli nasekejte na drobné kostičky.
Na velikosti záleží
Může to znít jako klišé, ale na velikosti skutečně záleží. Špatně nakrájené suroviny totiž velmi často způsobí, že připravený pokrm nemá požadovaný vzhled a chuť. Stejně velké kusy se uvaří rovnoměrně. Navíc když třeba budete smažit velké kusy cibule s menšími, ty malé se vám během přípravy spálí, zatímco ty větší budou nádherně měkké a křehké.
Kuřecí quesadilla s rajčatovou salsou

Zdravý mexický fast foood Quesadilla je vlastně pečená placka z tortill, která se plní například sýrem, masem a zeleninou. Jedná se o mexické…celý článek