Zůstala vám zelenina v chladničce déle, než jste přepokládali, a působí trochu unaveně? Není však plesnivá, je jen povadlá. Nevadí, víme, jak ji zužitkovat tak, že nikdo nic nepozná.
Rajčata
I přezrálá rajčata můžete proměnit v poživatelná. Nakrájejte je a vytvořte z nich omáčku na těstoviny, kterou můžete sníst hned, uchovat ji v lednici 2 až 3 dny nebo ji zamrazit až na 6 měsíců. Můžete je také použít místo kečupu jako čerstvý základ vaší domácí barbecue omáčky.
Hrozny
Jakmile začnou měknout, omyjte je, osušte, odstraňte stopky a dejte je do znovuuzavíratelného pytlíku a do mrazáku. Můžete je mlsat jako mražené bonbony nebo s nimi ochladit nápoje, například sangrii.
Bobule
Co se týče borůvek, jahod nebo malin, dejte je zmrznout nejdřív na tácu, díky tomu se z nich nestane jedna velká zmrzlá koule. Potom je přesuňte do znovuuzavíratelných sáčků. Hodit se vám budou třeba do smoothie nebo jako ozdoba dortů.
Bylinky
Začínají vám bylinky vadnout? Nevadí, smíchejte je s trochou oleje a rozmixujte je. Směs můžete nechat zamrazenou až 6 měsíců a lžíce bylinek pro ochucení marinád, omáček a dresinků se vždycky hodí!
Cuketa
Jakmile se slupka cukety začne scvrkávat, nakrájejte ji, pokapejte trochou oleje, osolte, opepřete a grilujte (3 až 4 minuty) nebo upečte (15 minut) v troubě tak, aby trochu zhnědla a změkla. Takto upravenou cuketu můžete skladovat ještě 3 až 4 dny v ledničce a přidat ji (ohřátou nebo studenou) do salátů, těstovin nebo sendvičů.
Jablka
Moučná jablka můžete využít k ochucení salátů, stačí je tam jen nastrouhat!
Banány
Všichni víme, že nahnědlé a kašovité banány jsou nejlepší na pečení banánového chleba! Pokud na něj ale zrovna nemáte chuť, oloupejte je, rozmixujte a dejte je do mrazáku. Později se vám budou hodit třeba do smoothie, na banánové daiquiri, dětská jídla nebo, ano, do banánového chleba!
Citrusy
Foto: shuterstock.com

Citrusy vám v ledničce vydrží až dva týdny. Pokud jsou ale už takzvaně za zenitem, nebojte se, i tak je můžete zužitkovat. Kůru ostrouhejte (vynechejte akorát tmavá místa) a zamrazte ve znovuuzavíratelném sáčku pro pozdější použití. Poté vymačkejte z citronu šťávu. V lednici vám vydrží ještě pár dalších dní, ale pokud víte, že ji v nejbližší době nespotřebujete, zamrazte ji také. Nalijte ji do tácku na led, ledové kostky můžete pak kdykoli využít k ochucení polévek, omáček nebo ledových drinků!
Okurky, papriky, ředkvičky a mrkve
Tato zelenina sice vydrží docela dlouho, ale když prošvihnete tu pravou chvíli, je čas ji "naložit". Oloupejte ji, odstraňte všechny tmavé fleky a nakrájejte je na půlcentimetrové kousky. V menším hrnci ohřejte 1 hrnek octa, 1/3 hrnku cukru a 3 polévkové lžíce soli a míchejte, dokud se vše nerozpustí. Poté hrnec sundejte z plotýnky, vložte do něj nakrájenou zeleninu, přikryjte pokličkou a nechte 6 hodin chladnout. Pokud máte tekutiny málo, přilijte, zelenina v ní musí plavat.
Takto naloženou zeleninu můžete použít do salátů, ke svačině nebo jako přílohu k hamburgerům. V tomto nálevu vydrží v lednici až dva týdny. Můžete klidně přidat i česnek nebo koření pro ochucení.
Nezapomeňte všechny sáčky popsat datem a informacemi o tom, co se v nich nachází!