Nejlepší domácí džemy a marmelády: Tipy a triky pro dokonalé zavařování | Recepty.Blesk.cz

Nejlepší domácí džemy a marmelády: Tipy a triky pro dokonalé zavařování

  • Není nad domácí marmeládu
    Není nad domácí marmeládu
    Foto: Shutterstock.com
    14července   2015  /  06:00

    Není nad domácí voňavou marmeládu plnou skutečného ovoce, která neobsahuje žádná přidaná éčka. I proto se stále více českých hospodyněk zase vrací k jejich výrobě ve vlastní kuchyni. Aby však vaše džemy byly skutečně vynikající a co nejdéle vydržely, máme pro vás pár rad, které se osvědčily už našim babičkám.

  • Čistota je základ

    Foto: shutterstock.com

     

    Čistota je obzvlášť při zavařování jedním z nejdůležitějších kritérií. Sklenice i víčka (i nové kusy) proto před použitím dobře umyjte horkou vodou s použitím čisticího prostředku. Následně důkladně vypláchněte čistou, studenou vodou, aby se odstranily případné zbytky saponátu, protože ten může způsobit zřídnutí zavařeniny. Pokud byly ve sklenicích plesnivé zbytky jídla, musíte je nechat na několik minut vyvařit ve vodě, protože na zničení houbových zárodků a výtrusů je třeba teploty 100 °C. Umytí v myčce nestačí, tam se totiž teplota pohybuje většinou jen kolem 60 °C.

     

    Víčka na sklenice dejte do hrnce s vodou a povařte asi 5 minut. Pak vodu slijte. Víčka nemusíte osušit, můžete je klidně na sklenice našroubovat vlhká. Je to nejjednodušší a nejrychlejší metoda, jak získat víčka bez choroboplodných zárodků.

  • Nezapomeňte míchat

    Foto: Shutterstock.com


    Během vaření ovoce pravidelně míchejte, kvůli přidanému cukru se totiž snadno připálí, a to hlavně ke konci, kdy houstne a je k připálení náchylnější. Mohlo by také dojít ke zkaramelizování cukru, což by zkazilo chuť džemu, a navíc by získal hustě lepivou až žvýkačkovou konzistenci, která není žádoucí. Míchání také napomůže dřívějšímu zhoustnutí, protože se šťáva z ovoce rychleji odpaří.

  • Sbírejte pěnu

    Foto: Shutterstock.com

     

    Pěna, která se během varu na povrchu objevuje, to jsou sražené bílkoviny z ovocné dužniny, které nejen špatně vypadají a čiré zavařeniny a rosoly zakalují, ale i podstatně zkracují trvanlivost. Pěnu se snažte odebírat ještě před přidáním cukru do zavařeniny. Nejlépe ji seberete děrovanou lžící, kterou vždy oplachujte ve vlažné vodě.

  • Chemii nahradí alkohol

    Foto: Shutterstock

     

    Při dodržení dobrých hygienických pravidel, doporučených kuchyňských zásad a použití ovoce, které nejeví známky hniloby, se zavařeniny dají bez problémů uchovat bez přidání chemie a kazit se nebudou. Rozhodně ale není od věci použít starý trik našich babiček. Ty každou zavařovací sklenici před plněním vypláchly alkoholem, například slivovicí, rumem nebo vodkou. Alkohol je vynikající konzervant a sklenice si zároveň uchovaly příjemné aroma. Přidat ho můžete také do již hotové marmelády, maximálně však tak tři polévkové lžíce, aby se nenarušil proces želírování.

  • Nepřevařte je

    Foto: shutterstock.com


    Želírovací schopnost pektinů se příliš dlouhým varem snižuje, proto ovoce zahušťujte prudkým varem, pokud možno krátce a po menších dávkách. Také pektogel přidávejte až před dokončením přípravy. Zda vystydlá zavařenina dostatečně zhoustne, zjistíte snadno. Vařící džem kápněte na studený talířek a po zchladnutí ho zkuste posunout. Zůstane-li kapka vcelku, je džem hotový.

  • Otočte je hlavou dolů

    Foto: Shutterstock.com

     

    Produkty, které provařujete přímo v hrnci, jako jsou marmelády, povidla a ovocné džemy, nemusíte už sterilovat. Naplňte je rovnou do skleniček a po zavíčkování postavte dnem vzhůru. Při chladnutí získáte stejný efekt jako při sterilaci, tzn. víčka se dobře uchytí a guma přilne těsně k okraji zavařovací sklenice. Tento starodávný způsob je označován jako "švýcarský".

/
Autor: lena

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná nejvíc. Někdo má rád bábovku suchou, jiný miluje, když se rozplývá na

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz