- Foto: Shutterstock.com16. července 2015 / 06:00
Sladké jahody, šťavnaté třešně, voňavé broskve, nakyslý rybíz, pikantní angrešt... Sezona zrání je v plném proudu, zahrady překypují bohatou úrodou, kterou nestačíme konzumovat. Řešením je zpracovat ovoce na džemy, kompoty či šťávy. Pokud si však chcete i v zimě upéct třeba koláč nebo použít ovoce do dezertů, je nejlepší uložit ho do mrazáku.
- Úspěšnost mrazení ovoce závisí nejen na druhu, ale i na stupni zralosti a způsobu uchování. Na mrazení vždy používejte plně vyzrálé, nepoškozené plody. Přezrálé ovoce není k mrazení vhodné. Před mrazením plody velmi dobře propláchněte vodou a pak nechte oschnout, aby se plody během mrazení k sobě neslepily.
Přezrálé ovoce do mrazáku nepatří
- Bobulové a drobnější ovoce je vhodné nejprve rozložit na plech či tác a vložit ho do mrazáku. Pokud byste ho dali zmrazit už sesypané do sáčků, pravděpodobně se slepí a zmrzne v jednu kompaktní kouli, kterou budete při rozmrazování jen těžko rozdělovat na jednotlivé kousky ovoce. Když ale necháte jednotlivé kousky ovoce zmrazit rozložené, jednoduše je po dvou hodinách sesypete do sáčků či krabiček a uložíte do mrazničky.
Drobné ovoce zamrazte nasucho na tácu
- Větší ovoce nakrájejte na menší dílky. Některé druhy, které se vyznačují vysokou aktivitou enzymů, po nakrájení a při mrazení hnědnou (broskve, meruňky, jablka, hrušky). Zabráníte tomu, když kousky před mrazením vložíte do vody s přídavkem citronu nebo kyseliny citronové. Jablka a hrušky také můžete před zmrazením krátce oblanšírovat.
Jak na broskve, meruňky, jablka a hrušky?
- Většina ovoce se líp mrazí s přídavkem cukru nebo cukrového roztoku. Po rozmrazení pak chutná i vypadá lépe. Cukr také omezuje ztrátu vitaminu C. Dobře omyté ovoce a oschlé ovoce prosypejte krystalovým cukrem a řádně promíchejte. Na 1 kg ovoce dejte 200 až 300 g krystalového cukru. Na 1 kg cukru můžete také přidat 10 až 20 g kyseliny citronové. Některé měkké ovoce, jako jsou třešně či višně, pouští do 15
Zasypejte ho cukrem
- Při použití cukerného nálevu dejte 300 až 400 g cukru a 2 až 5 g kyseliny citronové na 1 litr vody a svařte. Vzniklým zchladlým sirupem přelijte (nakrájené) ovoce, uložte ho do krabičky a vložte do mrazáku.
Pomůže cukerný roztok