5 tipů, jak zamrazit ovoce, aby bylo co nejlepší | Recepty.Blesk.cz

5 tipů, jak zamrazit ovoce, aby bylo co nejlepší

  • Foto: Shutterstock.com
    16července   2015  /  06:00

    Sladké jahody, šťavnaté třešně, voňavé broskve, nakyslý rybíz, pikantní angrešt... Sezona zrání je v plném proudu, zahrady překypují bohatou úrodou, kterou nestačíme konzumovat. Řešením je zpracovat ovoce na džemy, kompoty či šťávy. Pokud si však chcete i v zimě upéct třeba koláč nebo použít ovoce do dezertů, je nejlepší uložit ho do mrazáku.

  • Přezrálé ovoce do mrazáku nepatří

    Úspěšnost mrazení ovoce závisí nejen na druhu, ale i na stupni zralosti a způsobu uchování. Na mrazení vždy používejte plně vyzrálé, nepoškozené plody. Přezrálé ovoce není k mrazení vhodné. Před mrazením plody velmi dobře propláchněte vodou a pak nechte oschnout, aby se plody během mrazení k sobě neslepily. Důležité je, aby se vám ovoce neslepilo
  • Drobné ovoce zamrazte nasucho na tácu

    Bobulové a drobnější ovoce je vhodné nejprve rozložit na plech či tác a vložit ho do mrazáku. Pokud byste ho dali zmrazit už sesypané do sáčků, pravděpodobně se slepí a zmrzne v jednu kompaktní kouli, kterou budete při rozmrazování jen těžko rozdělovat na jednotlivé kousky ovoce. Když ale necháte jednotlivé kousky ovoce zmrazit rozložené, jednoduše je po dvou hodinách sesypete do sáčků či krabiček a uložíte do mrazničky. Praktické krabičky zajistí, aby ovoce nenačichlo
  • Jak na broskve, meruňky, jablka a hrušky?

    Větší ovoce nakrájejte na menší dílky. Některé druhy, které se vyznačují vysokou aktivitou enzymů, po nakrájení a při mrazení hnědnou (broskve, meruňky, jablka, hrušky). Zabráníte tomu, když kousky před mrazením vložíte do vody s přídavkem citronu nebo kyseliny citronové. Jablka a hrušky také můžete před zmrazením krátce oblanšírovat. Velká úroda? Opravdu ji spotřebujete?
  • Zasypejte ho cukrem

    Většina ovoce se líp mrazí s přídavkem cukru nebo cukrového roztoku. Po rozmrazení pak chutná i vypadá lépe. Cukr také omezuje ztrátu vitaminu C. Dobře omyté ovoce a oschlé ovoce prosypejte krystalovým cukrem a řádně promíchejte. Na 1 kg ovoce dejte 200 až 300 g krystalového cukru. Na 1 kg cukru můžete také přidat 10 až 20 g kyseliny citronové. Některé měkké ovoce, jako jsou třešně či višně, pouští do 15 Pokud přidáte cukr, omezíte ztrátu vitamínu C
    Foto: Shutterstock.com
    minut šťávu a ta s cukrem vytvoří sirup na povrchu ovoce. Pokud přidáte cukr, omezíte ztrátu vitamínu C

  • Pomůže cukerný roztok

    Při použití cukerného nálevu dejte 300 až 400 g cukru a 2 až 5 g kyseliny citronové na 1 litr vody a svařte. Vzniklým zchladlým sirupem přelijte (nakrájené) ovoce, uložte ho do krabičky a vložte do mrazáku. Většinu ovoce můžete klidne zamrazit, některé však do mrazničky nepatří!

/
Autor: lena

Diskuse k článku

.

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná nejvíc. Někdo má rád bábovku suchou, jiný miluje, když se rozplývá na

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Božské palačinky: Nadýchané sladké pokušení, kterému neodoláte!

Máte strach, že se vám nepovedou, takže je raději neděláte? Chyba! Dají se naučit a pak už je můžete svým blízkým připravovat, kdykoli vás napadne, třeba jako rychlou večeři, zákusek po lehkém obědě nebo je můžete sníst druhý

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

České celebrity

Moderátor Rosák v ohrožení života: Infarkt…

Bolest na srdci a tma před očima! Jan Rosák (72) prodělal infarkt za volantem! Naštěstí s ním zrovna…

celý článek »

Příběhy

Houby rostoucí ve vlaku baví internet: České…

České sociální sítě baví fotografie hub vyrůstajících z podlahy ve vlaku Českých drah! Snímek zachytila…

celý článek »

Politika

Babišovi zkrachovala chlouba, Monika tam…

Řídit stát jako firmu? Tak v tomhle případě snad radši ne! Restaurace Paloma ve Francii, kterou vybudoval…

celý článek »

Tipsport extraliga

Hradec zvažuje příchod Růžičky. Rozhodne…

S Pardubicemi se nedomluvil, byť zájem klubu byl v jednu chvíli vážný. Nyní je na řadě sousední Hradec…

celý článek »