- Krystalizace medu není na závadu.Foto: shutterstock.com13. listopadu 2016 / 06:00
Určitě se to už stalo i vám. Chcete si dát med do čaje, otevřete sklenici a místo nádherně tekoucího zlatavého obsahu je tam tuhá zcukernatělá hmota, která se někdy skoro ani nedá nabrat lžící. Nevěšte ale hlavu. Zkrystalizovaný med se dá totiž snadno rozehřát. Abyste ho však nepřipravili o všechny cenné látky, musíte na to jít opatrně.
Krystalizace je zárukou kvality
Často se říká, že med, který zcukernatí, je nekvalitní, plný přidaného cukru. Opak je ale pravdou. Právě krystalizace je totiž známkou kvality. I proto vám obvykle takhle ztuhne med pořízený přímo od včelaře. Můžete si být jisti, že takový produkt nebyl nijak upravovaný. Ten průmyslově zpracovaný, který koupíte v obchodech a který nekrystalizuje, bývá uměle doslazovaný cukrem či fruktózou, upravovaný ultrazvukem nebo přehřívaný, čímž ztrácí mnoho účinných látek.
Jak vyrobit domácí termix? Stačí vám jen čtyři ingredience a pár minut času
Vynikající, rychle připravený, ale především levný a bez přidaných barviv a éček. Takový je doma připravený tvarohový dezert, který milují děti i dospělí.…celý článek
Lesní nebo květový?
Právě čím dál tím víc oblíbenější květové medy, jako jsou řepkový, luční a další, mají ke krystalizování velkou tendenci. Konzistenci změní často už za několik týdnů po vytočení. Pocházejí totiž z nektaru květů a obsahují větší množství glukózy neboli hroznového cukru. Přirozeně obtížněji krystalizují medy s vyšším zastoupením fruktózy, jako je med akátový, a také medy s vyšším obsahem složitějších cukrů, což jsou ty tmavé lesní medovicové. Každý kvalitní med by ale měl nejpozději do roka ztuhnout.
Video se připravuje ...Na mikrovlnku zapomeňte
Zcukernatělý tuhý med, který se pořádně nedá nabrat na lžičku, natož třeba namazat na chleba, můžete snadno znovu uvést do použitelného tekutého stavu. Jeho kvalita se tím nijak nesníží. Nikdy ho však nerozehřívejte v mikrovlnné troubě. Je to sice rychlé a bezpracné, ale protože se med zahřívá nerovnoměrně a vy nemůžete kontrolovat teplotu, přehřejete ho a zničíte tak všechny cenné látky v něm obsažené. Vysokým zahřátím se totiž rozpadají některé enzymy a ničí vitaminy.
Průvodce světem dýní: Jak vypadají, na co se hodí a jak je skladovat
Pokud hledáte za záplavou dýní v obchodech jen snahu obchodníků prosadit Halloween, jste na omylu. Dýně je nejen dekorativní, ale především zdravá…celý článek
Dejte ho do hrnce nebo na topení
Šetrně můžete med znovu uvést do tekuté podoby hned několika způsoby. Tím prvním je ponoření otevřené sklenice s medem do vodní lázně a zahřátí na teplotu okolo čtyřiceti, maximálně padesáti stupňů Celsia. Sklenici ale nepokládejte přímo na dno hrnce, dejte pod ni třeba složenou utěrku. Pokud máte elektrickou horkovzdušnou troubu s ventilátorem, využijte tu, nezapomeňte ale nastavit termostat na padesát stupňů. V zimě pak můžete postavit sklenici s medem na teplý radiátor ústředního topení. Jakmile je opět tekutý, uskladněte ho v chladnu a temnu.
Vepřová krkovička s medovou marinádou
Krkovička je šťavnatá a na vepřové steaky se hodí prostě nejlépe!celý článek
Vyzkoušejte med pastový
Chcete se příště problémům se zcukernatělým medem vyhnout? Pořiďte si ten šlehaný. Je stále tekutý a můžete si být jisti, že nikdy neztuhne. Navíc si pastový med uchovává maximum účinných látek, dobře se roztírá a nestéká. Vzniká tak, že v počátcích krystalizace se několik dnů po sobě mechanicky šetrně promíchává až do doby, kdy získá konzistenci pasty.
Jak si vybrat svatomartinskou husu? Dejte si pozor na její původ a váhu
Jak vybrat nejlepší svatomartinskou husu na pekáč? Jak má být velká, podle čeho poznáte, že vyrůstala v dobrém chovu, a co si pohlídat? Podívejte se…celý článek