Průvodce světem dýní: Jak vypadají, na co se hodí a jak je skladovat | Recepty.Blesk.cz

Průvodce světem dýní: Jak vypadají, na co se hodí a jak je skladovat

  • Doba dýní je tu! Vyznáte se ale v jednotlivých druzích?
    Doba dýní je tu! Vyznáte se ale v jednotlivých druzích?
    Foto: profimedia.cz
    20října   2015  /  06:00

    Pokud hledáte za záplavou dýní v obchodech jen snahu obchodníků prosadit Halloween, jste na omylu. Dýně je nejen dekorativní, ale především zdravá a skvělá pro kuchyňskou úpravu. Do jídelního lístku ji zařazuje i čím dál tím víc restaurací. A právě teď přichází čas jejich sklizně a skladování. Víte ale vlastně, jak se která jmenuje a na co je vhodná?

  • Velkoplodá dýně Goliáš

    Foto: Shutterstock

    Správně skladované plody vydrží měsíce. Dejte ale pozor na to, jak s nimi nakládáte. I když působí robustně, potřebují "něžné" zacházení. Dbejte na to, aby se navzájem nedotýkaly. Jsou opravdu velmi citlivé na oťuky, takže je s nimi potřeba nakládat stejně opatrně jako například s hruškami.

     

    Dýně uložte na místo, kde nemrzne. Teplota na zrání by se měla pohybovat od 10 do 18 °C, ale zvládnou i pokojovou teplotu do 20 °C. Plody se dají třeba zavěsit do tašek. V nouzi největší je dejte jednoduše do kouta místnosti a podložte slámou nebo kartony. Jediným nebezpečím je vysoká vlhkost, při které by mohly začít plesnivět. Ideální vlhkost se pohybuje mezi 50 až 75 procenty.

  • Jak je uložit

    Foto: Shutterstock.com

    Tuhle dýni rozpoznáte snadno, má hruškovitý tvar, čistou světle béžovou barvu a na svou velikost je poměrně těžká. Řadí se mezi nejekonomičtější druhy, protože většinu z plodu tvoří dužnina, ne semena. Je poddruhem muškátové dýně. Je mírně nasládlá, jemně aromatická a voní i chutná lehce po másle. Má světle žlutooranžovou tvrdou a matnou slupku a sytě žlutou až oranžovou dužinu. Že je zralá, poznáte podle zdřevnatělé stopky.


    Tato dýně je vhodná do polévek, jako příloha k drůbeži, zvláště ke kuřecímu masu, do těstovinových i míchaných zeleninových salátů, vynikající je grilovaná nebo pečená. Také z ní můžeme připravovat sladké dezerty, kompotovat ji, vařit z ní marmeládu nebo ji nakládat do octa jako okurky. Máslová dýně je ze všech dýní nejsladší a nejsnáze stravitelná, i proto je vhodná jako jedna z prvních zelenin pro miminka. Před přípravou ji oloupejte, podélně ji rozkrojte a lžící vydlabejte jaderník i se semínky.

  • Máslová dýně


    Foto: Profimedia

    Pochází z Nové Anglie, jméno má ale z Japonska, kde je velmi oblíbená. Koupit ji můžete nejen na farmářských trzích, ale už i v každém supermarketu. Ne nadarmo se jí přezdívá dýně labužníků. Má jemnou sladkou oříškovou chuť a díky slabé slupce není třeba ji před úpravou loupat. Existuje několik odrůd. U nás je nejznámější červené Hokkaidó, přezdívané také kaštanová dýně. Má v kuchyni rozmanité využití.

    Lze ji zpracovávat do polévek, omáček, marmelád, buchet, nádivek, jako samostatný grilovaný pokrm, přílohu v různých variacích, součást zapékaných jídel, rizota atd. Před použitím je třeba odstranit semínka a vlákna, slupka při vaření nevadí, krásně totiž změkne. Pozor ale – nesmí se převařit. Hokkaidó je chutnou náhražkou nezdravých příloh či jako hlavní přísada do skvělých krémových polévek a omáček. Pro nízký energetický obsah, vysoký obsah vlákniny a detoxikační účinky je dýně Hokkaidó velice vhodná i jako součást jídelníčku při redukční dietě.

    Video se připravuje ...
    Šéfkuchař vás naučí, jak rychle očistit dýni a co z ní připravit • 

    Koupit ji můžete nejen na farmářských trzích, ale i v každém supermarketu. Ne nadarmo se jí přezdívá dýně labužníků. Má jemnou sladkou oříškovou chuť a díky slabé slupce není třeba ji před úpravou loupat. Existuje několik odrůd. U nás je nejznámější červené Hokkaido, přezdívané také kaštanová dýně, která má v kuchyni rozmanité využití.



    Lze ji zpracovávat do polévek, omáček, marmelád, buchet, nádivek, jako samostatný grilovaný pokrm, přílohu v různých variacích, součást zapékaných jídel, rizota atd.. Je chutnou náhražkou nezdravých příloh či jako hlavní přísada do skvělých krémových polévek a omáček. Využití je opravdu rozmanité a je jen na Vaší chuti a fantazii, v jaké podobě bude dýně Hokkaido součástí Vašeho jídelníčku.



    Před použitím je třeba odstranit semínka a vlákna, slupka při vaření nevadí, neboť krásně změkne, pozor ale, nesmí se převařit. Pro nízký energetický obsah, vysoký obsah vlákniny a detoxikační účinky je dýně Hokkaido velice vhodná i jako součást jídelníčku při redukční dietě.

    Více na http://prozeny.blesk.cz/clanek/pro-zeny-volny-cas/275411/velky-pruvodce-dynemi-na-co-se-ktera-hodi-a-jak-vlastne-vypadaji.html?utm_source=prozeny.blesk.cz&utm_medium=cop
  • Hokkaidó

    Foto: archiv

    Poněkud neobvyklý název dostala tato z Japonska pocházející tykev podle charakteristické dužiny, která s přibývající zralostí vytváří špagetovitá vlákna. Plody jsou dlouhé 20 až 30 cm a mají vejčitě oválný tvar a dorůstají asi do 3 kg. Na povrchu může hýřit různými barvami, od okrové až po oranžovou či "zeleně žíhanou". Slupka je tuhá a pevná, tepelnou úpravou se nerozpadá.


    Dužnina je jemná, nitkovitá, po uvaření se jednotlivá vlákna ještě více oddělí jedno od druhého a jsou potom výraznější. Tyto tykve se vaří nebo pečou v celku, doporučovaná doba se proto pohybuje od 20 do 50 minut (v závislosti na velikosti dýně a způsobu vaření).


    Podávat ji můžete stejně jako pravé špagety s rajskou omáčkou a posypanou sýrem. Těstoviny totiž skvěle nahradí. Výhodou ve srovnání s klasickými "nudlemi" je její nízká kalorická hodnota. Navíc je lehčí a stravitelnější. Dužinu ale můžete i různě zapékat se sýry, vajíčkem, kořením.

  • Špagetová dýně

    Foto: Shutterstock

    Tahle dýně s výrazným žebrováním má sytě oranžovou, kvalitní a hutnou dužninu. Má výrazné aroma, jemnou, lahodnou chuť. Hodí se k zapékání, na polévky, do orientálních pokrmů a dušených zeleninových směsí, ale i do kompotů. Tenhle druh je ale výborný i za syrova.

/
Autor: lena, toma

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Z jednoho pekáče: Dokonalé párky, kuřecí i kotlety, po kterých se zapráší

Podzimní hodování konečně přeje tomu, abyste zapnuli troubu a trošku si doma přitopili. Navíc dokonale upečené kuře nebo vepřové kotlety vás zahřejí i zevnitř. Nemáte čas? Pak vyzkoušejte párky s cibulí. Jakkoliv nudně tento

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz