3 tipy, jak vybrat ty správné nože do kuchyně. Vaření bude hračka! | Recepty.Blesk.cz

3 tipy, jak vybrat ty správné nože do kuchyně. Vaření bude hračka!

  • Věděli jste, že tupé nože paradoxně způsobují nejvíc poranění?
    Věděli jste, že tupé nože paradoxně způsobují nejvíc poranění?
    Foto: shutterstock.com
    10května   2016  /  08:00

    Kvalitní, ostrý, s praktickou rukojetí. Přesně takový by měl být každý kuchyňský nůž. I když už dnes máme velkou spoustu spotřebičů, které nám každodenní přípravu pokrmů podstatně ulehčují, bez nožů se stále neobejdeme. Potřebujeme je od přípravy snídaně až po nakrájení ovoce či zeleniny na lehkou noční svačinku. Jenže není nůž jako nůž. Těmi levnými s líbivým barevným designem se maximálně tak pořežete. Kuře s nimi ale určitě snadno a bezpečně nenaporcujete.

  • Zapomeňte na levné nože

    Foto: shutterstock.com

     

    Nejsem tak bohatý, abych si mohl dovolit kupovat levné věci, říká se. A u nožů to platí mnohonásobně. Není ale tajemstvím, že kvalita něco stojí. Za dobrý kuchyňský nůž zaplatíte tisíc korun i víc. Uvědomte si ale, že takový nůž vám vydrží téměř věčně.  Na rozdíl od těch za "pár korun" ze supermarketu. Navíc máte daleko větší jistotu, že se při práci nezraníte. Právě tupé nože se totiž mohou smeknout a způsobit hlubokou ránu. Je prokázáno, že tupým nožem se člověk řízne častěji. Až si tedy budete pořizovat nové vybavení kuchyně, i u nožů se zaměřte na značku. Je skutečně důležitá. Zajímejte se o to, kdo nůž vyrobil, jaké má s výrobou nožů zkušenosti a jaké poskytuje záruky. Nejlepší je vydat se na nákup do specializovaného obchodu.

    5 rad, jak udržet kuchyňské nože ostré: Na myčku a skleněná prkénka zapomeňte!

    5 rad, jak udržet kuchyňské nože ostré: Na myčku a skleněná prkénka zapomeňte!

    Berete je do ruky denně. V kuchyni se bez nich neobejdete. A pokud se o ně dobře staráte, značně vám usnadňují vaření. S kvalitními a ostrými noži…celý článek

  • Zaměřte se na materiál

    Foto: shutterstock.com

     

    Nezáleží ani tak na tom, zda je nůž keramický, nebo z nerezové oceli. Opravdu "poctivý" ocelový nůž poznáte už podle váhy. Je totiž těžší do ruky. Jen ta nejlepší nerezová ocel ale dokáže udržet ostří. Důležitá však není jen kvalita použitého materiálu, ale také jeho zpracování. Vybírat můžete mezi noži kovanými a lisovanými. Kované jsou kvalitnější, ale i dobrý lisovaný nůž může dobře posloužit. V poslední době jsou také stále populárnější nože keramické. Nezanechávají v potravinách kovovou pachuť, ovoce a zelenina po krájení nehnědnou ani nepřicházejí o vitamíny a enzymy. Keramická čepel vyniká tvrdostí, odolností i stálostí. Tyto nože zůstávají velmi dlouho ostré. Nevýhodou je ale jejich křehkost. Nemůžete s nimi například krájet zmrzlé potraviny a pokud vám upadnou na zem, snadno se urazí špička nebo vylomí ostří.

  • Stačí vám jich pět

    Foto: shutterstock.com

     

    Není třeba pořizovat si domů celé nožířství. Je sice pravda, že se nože vyrábějí v různých délkách, šířkách i tvarech a každým z nich se lépe krájí, seká či loupe něco jiného, v běžné domácnosti si ale bohatě vystačíte s pěti. Základem je velký kuchařský nůž, začátečník by měl sáhnout po čepeli dlouhé minimálně dvacet centimetrů. Má univerzální využití a poradí si i s tím nejnáročnějším krájením, u kterého je vyžadována jak síla, tak přesnost. Dále budete potřebovat asi pětadvacet centimetrů dlouhý nůž na krájení masa a jeden kratší, deseti až patnácticentimetrový na ostatní potraviny. Na loupání a krájení zeleniny se určitě nejlépe hodí malý nožík s lehce zahnutou čepelí. Každodenně pak využijete dlouhý nůž s vroubkovaným ostřím na chléb a pečivo.

     

    VYZKOUŠEJTE RECEPTY:

    VYNIKAJÍCÍ DOMÁCÍ HOUSKY

    ZAPEČENÉ BRAMBORY S BROKOLICÍ A SMETANOU

     

    RECEPTY Z MASA

/
Autor: lena

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná nejvíc. Někdo má rád bábovku suchou, jiný miluje, když se rozplývá na

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz