5 rad, jak udržet kuchyňské nože ostré: Na myčku a skleněná prkénka zapomeňte! | Recepty.Blesk.cz

5 rad, jak udržet kuchyňské nože ostré: Na myčku a skleněná prkénka zapomeňte!

  • Ostrý nůž je základem každé kuchyně.
    Ostrý nůž je základem každé kuchyně.
    Foto: Shutterstock.com
    1března   2016  /  06:00

    Berete je do ruky denně. V kuchyni se bez nich neobejdete. A pokud se o ně dobře staráte, značně vám usnadňují vaření. S kvalitními a ostrými noži se krájí snadněji, rychleji a přesněji. Práce je efektivnější a bezpečnější. Víte ale, jak o tyto kuchyňské pomocníky správně pečovat, aby už za pár týdnů nebyly úplně tupé?

  • Skladujte je odděleně

    Foto: shutterstock.com

    Máte všechny své nože doslova naházené v jednom šuplíku? Pak se nedivte, že s nimi nic nemůžete ukrojit. Zapamatujte si, že kuchyňské nože byste měli ukládat odděleně, aby se kontaktem s ostatními noži nebo příbory a dalším kuchyňským náčiním neztupily a ostří se jim nevylamovalo. Nejlepší je pořídit si takzvaný blok na nože, nejlépe dřevěný, nebo magnetickou lištu. Jen tak je ochráníte před ztupením a poškozením.

  • Krájejte jen na vhodném podkladu

    Foto: shutterstock.com

     

    Krájíte vše ve spěchu na mramorové pracovní desce, protože se vám nechce vyndavat a umývat klasické prkénko? I tak své nože ničíte. Vhodná nejsou ani moderní designová skleněná a keramická prkénka, která nůž otupí a mohou ho poškodit. Používejte proto pouze kuchyňská prkénka vyrobená ze dřeva nebo plastu.

     

    Zajímá vás, jak nakrájet cibuli bez zbytečných slz? Podívejte se na naše návodné video!

    Video se připravuje ...
     • 
  • Nedávejte je do myčky na nádobí

    Foto: shutterstock.com

     

    Myčka nádobí je neocenitelný pomocník, který šetří čas i peníze. Mýt v ní můžeme v podstatě téměř vše. Ostré kuchyňské nože do ní ale nepatří. Agresivní chemikálie a přítomnost ostatních kuchyňských pomůcek totiž můžou podstatně zkrátit jejich životnost, způsobit jejich poškození. Po každém použití raději nůž ihned ručně umyjte nebo alespoň otřete vlhkým hadříkem a následně kuchyňskou utěrkou utřete nůž do sucha. Nikdy nenechávejte nože zbytečně povalovat v mokrém dřezu a neházejte na ně další nádobí.

  • Používejte je jen na to, na co jsou určeny

    Foto: Shutterstock.com

     

    Na trhu existuje celá řada různých typů kuchyňských nožů od malých určených pro přípravu zeleniny přes nože špikovací, vykosťovací, filetovací, kuchařské až po nože určené třeba přímo pro porcování lososa. Není samozřejmě nutné, abyste si je všechny pořizovali domů. Důležité je ale používat jednotlivé nože na to, na co jsou určeny. S tím na sýry tedy nekrájet třeba zeleninu, s nožem na chléb zase neřezat zmrzlé maso. Ostatně kuchyňské nože nikdy nepoužívejte k řezání zmrazených potravin nebo kostí.

  • Věnujte jim správnou péči

    Foto: shutterstock.com

     

    Pokud i vy doma jako "poklad" schraňujete tenhle orezlý brousek, kterým naše maminky a babičky ostřily své nože, rychle ho zahoďte. Jen si s ním ničíte ostří. Pořiďte si raději originální brusný kámen. A pokud si na takové broušení netroufáte, investujte do kvalitního ostřiče. Ty méně kvalitní totiž obvykle napáchají více škody než užitku. K vyrovnání hrany čepele pak můžete použít ocílku, která už bývá součástí některých sad.

     

    VYZKOUŠEJTE RECEPTY:

    GULÁŠ Z KRŮTÍHO MASA

    ZAPEČENÝ BULGUR

     

    NĚCO SLADKÉHO K ZAKOUSNUTÍ

/
Autor: lena

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná nejvíc. Někdo má rád bábovku suchou, jiný miluje, když se rozplývá na

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz