5 rad, jak udržet kuchyňské nože ostré: Na myčku a skleněná prkénka zapomeňte! | Recepty.Blesk.cz

5 rad, jak udržet kuchyňské nože ostré: Na myčku a skleněná prkénka zapomeňte!

  • Ostrý nůž je základem každé kuchyně.
    Ostrý nůž je základem každé kuchyně.
    Foto: Shutterstock.com
    1března   2016  /  06:00

    Berete je do ruky denně. V kuchyni se bez nich neobejdete. A pokud se o ně dobře staráte, značně vám usnadňují vaření. S kvalitními a ostrými noži se krájí snadněji, rychleji a přesněji. Práce je efektivnější a bezpečnější. Víte ale, jak o tyto kuchyňské pomocníky správně pečovat, aby už za pár týdnů nebyly úplně tupé?

  • Skladujte je odděleně

    ...

    Máte všechny své nože doslova naházené v jednom šuplíku? Pak se nedivte, že s nimi nic nemůžete ukrojit. Zapamatujte si, že kuchyňské nože byste měli ukládat odděleně, aby se kontaktem s ostatními noži nebo příbory a dalším kuchyňským náčiním neztupily a ostří se jim nevylamovalo. Nejlepší je pořídit si takzvaný blok na nože, nejlépe dřevěný, nebo magnetickou lištu. Jen tak je ochráníte před ztupením a poškozením.

  • Krájejte jen na vhodném podkladu

    ...

     

    Krájíte vše ve spěchu na mramorové pracovní desce, protože se vám nechce vyndavat a umývat klasické prkénko? I tak své nože ničíte. Vhodná nejsou ani moderní designová skleněná a keramická prkénka, která nůž otupí a mohou ho poškodit. Používejte proto pouze kuchyňská prkénka vyrobená ze dřeva nebo plastu.

     

    Zajímá vás, jak nakrájet cibuli bez zbytečných slz? Podívejte se na naše návodné video!

    1080p 720p 480p 360p 240p
     • 
  • Nedávejte je do myčky na nádobí

    ...

     

    Myčka nádobí je neocenitelný pomocník, který šetří čas i peníze. Mýt v ní můžeme v podstatě téměř vše. Ostré kuchyňské nože do ní ale nepatří. Agresivní chemikálie a přítomnost ostatních kuchyňských pomůcek totiž můžou podstatně zkrátit jejich životnost, způsobit jejich poškození. Po každém použití raději nůž ihned ručně umyjte nebo alespoň otřete vlhkým hadříkem a následně kuchyňskou utěrkou utřete nůž do sucha. Nikdy nenechávejte nože zbytečně povalovat v mokrém dřezu a neházejte na ně další nádobí.

  • Používejte je jen na to, na co jsou určeny


     

    Na trhu existuje celá řada různých typů kuchyňských nožů od malých určených pro přípravu zeleniny přes nože špikovací, vykosťovací, filetovací, kuchařské až po nože určené třeba přímo pro porcování lososa. Není samozřejmě nutné, abyste si je všechny pořizovali domů. Důležité je ale používat jednotlivé nože na to, na co jsou určeny. S tím na sýry tedy nekrájet třeba zeleninu, s nožem na chléb zase neřezat zmrzlé maso. Ostatně kuchyňské nože nikdy nepoužívejte k řezání zmrazených potravin nebo kostí.

  • Věnujte jim správnou péči

    ...

     

    Pokud i vy doma jako "poklad" schraňujete tenhle orezlý brousek, kterým naše maminky a babičky ostřily své nože, rychle ho zahoďte. Jen si s ním ničíte ostří. Pořiďte si raději originální brusný kámen. A pokud si na takové broušení netroufáte, investujte do kvalitního ostřiče. Ty méně kvalitní totiž obvykle napáchají více škody než užitku. K vyrovnání hrany čepele pak můžete použít ocílku, která už bývá součástí některých sad.

     

    VYZKOUŠEJTE RECEPTY:

    GULÁŠ Z KRŮTÍHO MASA

    ZAPEČENÝ BULGUR

     

    NĚCO SLADKÉHO K ZAKOUSNUTÍ

/
Autor: lena

Diskuse k článku

.

Rychlé podzimní koláče: Jablkové, dýňové nebo ořechové s čokoládou!

Podzim je nádherné období, v němž můžeme v kuchyni zužitkovat všechny dary přírody. Vykouzlete svým blízkým nebo návštěvě rychlé a dokonalé koláče z jablek, dýně nebo ořechů. Fantazii se meze nekladou a vy můžete vyzkoušet

Bramborová kaše jako od babičky! Jak na ni, aby byla dokonalá?

Zdá se, že udělat kaši z brambor je jednoduché. Ovšem zdání klame. Lahodná bramborová kaše by měla být bez hrudek, krémová, a přitom dost pevná. Ještě se vám taková nepovedla? Zkuste to podle našeho receptu!

Rychlé a levné večeře z brambor: Zapečené s masem, klasická cmunda nebo tradiční langoše!

Brambory jsou vděčné a patří k důležitým složkám našeho jídelníčku. Prý je to historicky nejpoužívanější potravina a v české kuchyni najdeme spoustu jídel, v nichž tvoří právě brambory základní surovinu. K nejoblíbenějším

Zelená rajčata nevyhazujte! Připravte z nich řízečky, čatní nebo je sterilujte

Pokud se vám letos úroda rajčat skutečně vyvedla, pak je možné, že vám jich ještě spousta nedozrálých zůstala na keříčcích. Nezoufejte a nevyhazujte je, můžete je skvěle využít v kuchyni.

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Seriály, filmy, kino a TV

Válka v zákulisí StarDance: Pomsta za nevěru…

I když dřív patřila Lucie Hunčárová (32) ke stálicím StarDance, letos má smůlu a místo na parket…

celý článek »

Krimi

Vražda Kuciaka zblízka: Dceru Aleny Z. prý…

Už přes dva týdny sedí za mřížemi podezřelí z nájemné vraždy slovenského novináře Jána Kuciaka (†27)…

celý článek »

Cestování

Sbalili děti a rozjeli se do světa. Mladá…

Tracy (35) a Rob (38) se rozhodli, že nechtějí, aby jejich děti vyrůstaly v rušném Sydney. Všechno…

celý článek »

VIP sport

Sparťan Juliš plakal na svatbě, kouč Hašek…

Ačkoliv je mu teprve 23 let, má toho fotbalista Lukáš Juliš za sebou poměrně dost. Kromě toho, že…

celý článek »