- Ostrý nůž je základem každé kuchyně.Foto: Shutterstock.com1. března 2016 / 06:00
Berete je do ruky denně. V kuchyni se bez nich neobejdete. A pokud se o ně dobře staráte, značně vám usnadňují vaření. S kvalitními a ostrými noži se krájí snadněji, rychleji a přesněji. Práce je efektivnější a bezpečnější. Víte ale, jak o tyto kuchyňské pomocníky správně pečovat, aby už za pár týdnů nebyly úplně tupé?
Skladujte je odděleně
Máte všechny své nože doslova naházené v jednom šuplíku? Pak se nedivte, že s nimi nic nemůžete ukrojit. Zapamatujte si, že kuchyňské nože byste měli ukládat odděleně, aby se kontaktem s ostatními noži nebo příbory a dalším kuchyňským náčiním neztupily a ostří se jim nevylamovalo. Nejlepší je pořídit si takzvaný blok na nože, nejlépe dřevěný, nebo magnetickou lištu. Jen tak je ochráníte před ztupením a poškozením.
Krájejte jen na vhodném podkladu
Krájíte vše ve spěchu na mramorové pracovní desce, protože se vám nechce vyndavat a umývat klasické prkénko? I tak své nože ničíte. Vhodná nejsou ani moderní designová skleněná a keramická prkénka, která nůž otupí a mohou ho poškodit. Používejte proto pouze kuchyňská prkénka vyrobená ze dřeva nebo plastu.
Zajímá vás, jak nakrájet cibuli bez zbytečných slz? Podívejte se na naše návodné video!
Video se připravuje ...Nedávejte je do myčky na nádobí
Myčka nádobí je neocenitelný pomocník, který šetří čas i peníze. Mýt v ní můžeme v podstatě téměř vše. Ostré kuchyňské nože do ní ale nepatří. Agresivní chemikálie a přítomnost ostatních kuchyňských pomůcek totiž můžou podstatně zkrátit jejich životnost, způsobit jejich poškození. Po každém použití raději nůž ihned ručně umyjte nebo alespoň otřete vlhkým hadříkem a následně kuchyňskou utěrkou utřete nůž do sucha. Nikdy nenechávejte nože zbytečně povalovat v mokrém dřezu a neházejte na ně další nádobí.
Používejte je jen na to, na co jsou určeny
Na trhu existuje celá řada různých typů kuchyňských nožů od malých určených pro přípravu zeleniny přes nože špikovací, vykosťovací, filetovací, kuchařské až po nože určené třeba přímo pro porcování lososa. Není samozřejmě nutné, abyste si je všechny pořizovali domů. Důležité je ale používat jednotlivé nože na to, na co jsou určeny. S tím na sýry tedy nekrájet třeba zeleninu, s nožem na chléb zase neřezat zmrzlé maso. Ostatně kuchyňské nože nikdy nepoužívejte k řezání zmrazených potravin nebo kostí.
Věnujte jim správnou péči
Pokud i vy doma jako "poklad" schraňujete tenhle orezlý brousek, kterým naše maminky a babičky ostřily své nože, rychle ho zahoďte. Jen si s ním ničíte ostří. Pořiďte si raději originální brusný kámen. A pokud si na takové broušení netroufáte, investujte do kvalitního ostřiče. Ty méně kvalitní totiž obvykle napáchají více škody než užitku. K vyrovnání hrany čepele pak můžete použít ocílku, která už bývá součástí některých sad.
VYZKOUŠEJTE RECEPTY:
GULÁŠ Z KRŮTÍHO MASA
ZAPEČENÝ BULGUR
NĚCO SLADKÉHO K ZAKOUSNUTÍ