Punčový dort | Recepty.Blesk.cz
Zpět na předchozí stránku
Hodnotit recept:

Punčový dort

60 min. | dezert | 1 870 kJ/porce | 8 porcí

Tenhle recept z první republiky určitě ocení každá kuchařka, která miluje poctivou cukrařinu. Najdete spolu s dalšími v Kuchařce první republiky, kerou vydal Smart Press.

Autor receptu: Redakce

Ingredience

Přepočítat na  porcí
1 ksbarvivo potravinářské žluté
1 ks
10 mlpunč
100 mlvoda horká
45 gcukr moučka

na ozdobu

1 balíčekčokoláda hořká

na potření

1 hrnekzavařenina malinová

poleva

1 polévková lžíceolej
2 polévková lžícešťáva grapefruitová
300 gcukr moučka
5 polévková lžícevoda horká

těsto

0.5 lžičkaprášek kypřící do pečiva
10 polévková lžícevoda teplá
10 ksvejce
260 gmouka pšeničná polohrubá
300 gcukr krupice

Postup přípravy

Čas přípravy: 20
Čas vaření/pečení: 40
1.

Žloutky s cukrem a vodou ušleháme do nadýchané pěny, bílky ušleháme dotuha a postupně spojíme vše s moukou, prosátou s kypřicím práškem. Těsto rozdělíme na dvě poloviny.

2.

První polovinu těsta vlijeme do čtvercové formy o straně 22 cm vyložené pečicím papírem a pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 15 až 20 minut. Necháme ho trochu vychladnout, vyklopíme a pomocí nitě rozkrojíme vodorovně na dvě poloviny. Potřeme je zavařeninou.

3.

Druhou část těsta rozdělíme na dvě poloviny. Jednu obarvíme potravinářskou barvou na růžovo, druhou na žluto.

4.

Vlijeme do stejně velké formy s pečicím papírem tak, abychom lili vždy z vnější strany. Těsta se zhruba v polovině spojí. Pečeme asi 15 až 20 minut.

5.

Každou polovinu dvoubarevného těsta po délce rozkrojíme na dva díly, zarovnáme a vnější díly mezi sebou prohodíme, takže vzniknou čtyři pruhy, střídavě žluté a růžové.

6.

V hlubokém talíři rozmícháme moučkový cukr, vodu a punč. Namočíme v něm pruhy barevného těsta, složíme je na světlou placku potřenou zavařeninou a přiklopíme druhou plackou.

7.

Dort přikryjeme pečicím papírem, zatížíme a do druhého dne necháme v chladu.

8.

Na polevu důkladně rozmícháme cukr ve vodě, přidáme zbylé přísady a přelijeme jí sestavený dort. Ozdobíme cákanci rozpuštěné čokolády a necháme v chladu rozležet. Krájíme napříč, aby vynikla barevná mozaika.

Hodnotit recept:

Moje oblíbené recepty

Už tento recept nepoužíváte?
Odeberte ho z vašich oblíbených receptů.

Přihlašte se a spravujte virtuální kuchařku vašich oblíbených receptů.

Přihlášení

Obsahuje 100g 1 porce
Energie 811,8kJ 1 870,2kJ
Bílkoviny 3,6g 8,3g
Tuky 4,4g 10,1g
Sacharidy 35,2g 81,1g
Cholesterol 157,4mg 362,5mg

Nutriční hodnoty jsou pouze orientační.

Jak spálit 1 porci



Aerobik --
Běh --
Plavání --
Sex --
Jízda na kole --
Tanec --
Žehlení --
Pokud chcete znát dobu, za jak dlouho spálíte kalorie u tohoto receptu, zadejte vaši váhu do políčka nahoře. Výpočet je pouze orientační.

Recepty autora

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

České celebrity

Bývalá hvězda seriálů Šinkorová smutně přiznala,…

Zářila v roli doktorky Gity Petrové v právě reprízovaných dílech seriálu Ordinace v růžové zahradě,…

celý článek »

Životní styl

Včela je nejdůležitější tvor na planetě…

Nejdůležitější živá bytost na planetě! Tímto titulem označila včely americká nadace Earthwatch Institute.…

celý článek »

Světové celebrity

Carol z Krok za krokem slaví 73! Oslava…

Jako Carol Fosterová v seriálu Krok za krokem učarovala Suzanne Somersová milionům mužům. Ani třicet…

celý článek »

Události

Válečný hrdina Emil Boček (96) leží v nemocnici…

Válečný veterán a poslední žijící český stíhací pilot RAF Emil Boček je ve Fakultní nemocnici Brno…

celý článek »