Hovězí guláš podle Petra Havlíčka: Dietní, zdravý a dokonalý | Recepty.Blesk.cz

Hovězí guláš podle Petra Havlíčka: Dietní, zdravý a dokonalý

Foto: shutterstock.com
13.07.2015 / 06:00

Milujete českou kuchyni? Kdo ne! Jenomže pokud se snažíte jíst zdravě nebo toužíte shodit nějaké to kilo navíc, zahuštěné polévky, smetanové omáčky, pečené vepřové a zadělávané zelí by se vám v jídelníčku objevovat neměly. I česká kuchyně může splňovat zásady zdravého životního stylu, aniž by ztratila cokoliv ze své chuti. Nevěříte? Vyzkoušejte hovězí guláš podle výživového poradce Petra Havlíčka.

Budete potřebovat (pro 4 osoby):

- 600 g libové kližky nebo předního hovězího

- 1 polévkovou lžíci oleje

- 2 středně velké cibule, nasekané na menší kousky

- 2 lžičky sladké papriky

- 2 stroužky drceného česneku

- trochu majoránky

- 250 ml masového vývaru

- sůl, pepř

 

Postup:

Maso očistíme, zbavíme tuku a nakrájíme na kostičky. Osolíme, opepříme a zprudka orestujeme v kastrolu na lžíci oleje. Přidáme cibuli, poprášíme paprikou a ještě lehce orestujeme. Pak přilijeme trochu vývaru a přidáme drcený česnek a majoránku.

 

Dusíme pod pokličkou doměkka za stálého míchání a podlévání malými dávkami vývaru. Když maso dostatečně změkne, necháme šťávu lehce vydusit. Dochutíme solí a pepřem. Pokud chcete mít hustější omáčku, přidejte kousek najemno nastrouhané brambory nebo oloupané rajče a nechte rozvařit. Podávejte s chlebem nebo celozrnnými knedlíky.

 

Petr Havlíček a Petra Lamschová - hezky česky, hravě a zdravě!
Tip: Další recepty na klasická česká jídla ve zdravém a dietním kabátku naleznete v knize Petra Havlíčka a Petry Lamschové Hezky česky, hravě a zdravě!, kterou vydalo nakladatelství Mladá fronta v roce 2011.

Diskuse k článku

.

Recepty z mletého masa, které nikdy neomrzí! Sekaná, rizoto nebo pirohy!

Mleté maso je vděčné, univerzální a můžete ho ochucovat na tisíc způsobů. A nikdy se neomrzí. Lze z něj připravit oblíbené karbanátky, sekanou, ale také můžete experimentovat a vyzkoušet recepty, které pocházejí třeba z

Poctivá domácí šunka! Vyrobte si tu nejlepší a bez "éček"!

Chcete mít jistotu, že šunka, kterou si dopřejete, je opravdu kvalitní a nejsou v ní žádná "éčka" ani chemikálie? Existuje spousta receptů, ale tenhle je naprosto jednoduchý.

Rychlé podzimní koláče: Jablkové, dýňové nebo ořechové s čokoládou!

Podzim je nádherné období, v němž můžeme v kuchyni zužitkovat všechny dary přírody. Vykouzlete svým blízkým nebo návštěvě rychlé a dokonalé koláče z jablek, dýně nebo ořechů. Fantazii se meze nekladou a vy můžete vyzkoušet

Bramborová kaše jako od babičky! Jak na ni, aby byla dokonalá?

Zdá se, že udělat kaši z brambor je jednoduché. Ovšem zdání klame. Lahodná bramborová kaše by měla být bez hrudek, krémová, a přitom dost pevná. Ještě se vám taková nepovedla? Zkuste to podle našeho receptu!

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

České celebrity

Osud malého Adámka (10) rozplakal i Krainovou!…

Případ malého Adámka (10), kterého nechali dlouhých 13 minut krvácejícího a bez pomoci v pardubické…

celý článek »

Krimi

Neviděli jste mého syna Roberta? Zoufalá…

Strach, panika a zoufalost. To všechno nyní prožívá maminka Roberta Krause z Chebska. Její třináctiletý…

celý článek »

České celebrity

Dara si hraje s ohněm? Zveřejnila písničku…

Ona si nedá pokoj! I když jí už dal expartner Rytmus (41) jasně najevo, aby mu dala pokoj, Dara Rolins…

celý článek »

Události

„Mlátička“ Ondráček dostal metál od bojovníků…

Komunistický poslanec Zdeněk Ondráček obdržel tento týden ocenění od Českého svazu bojovníků za svobodu…

celý článek »