Milujete českou kuchyni? Kdo ne! Jenomže pokud se snažíte jíst zdravě nebo toužíte shodit nějaké to kilo navíc, zahuštěné polévky, smetanové omáčky, pečené vepřové a zadělávané zelí by se vám v jídelníčku objevovat neměly. I česká kuchyně může splňovat zásady zdravého životního stylu, aniž by ztratila cokoliv ze své chuti. Nevěříte? Vyzkoušejte hovězí guláš podle výživového poradce Petra Havlíčka.
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
- 600 g libové kližky nebo předního hovězího
- 1 polévkovou lžíci oleje
- 2 středně velké cibule, nasekané na menší kousky
- 2 lžičky sladké papriky
- 2 stroužky drceného česneku
- trochu majoránky
- 250 ml masového vývaru
- sůl, pepř
Postup:
Maso očistíme, zbavíme tuku a nakrájíme na kostičky. Osolíme, opepříme a zprudka orestujeme v kastrolu na lžíci oleje. Přidáme cibuli, poprášíme paprikou a ještě lehce orestujeme. Pak přilijeme trochu vývaru a přidáme drcený česnek a majoránku.
Dusíme pod pokličkou doměkka za stálého míchání a podlévání malými dávkami vývaru. Když maso dostatečně změkne, necháme šťávu lehce vydusit. Dochutíme solí a pepřem. Pokud chcete mít hustější omáčku, přidejte kousek najemno nastrouhané brambory nebo oloupané rajče a nechte rozvařit. Podávejte s chlebem nebo celozrnnými knedlíky.