Duben je sezona medvědího česneku, tak toho využijte a naučte se vyrobit domácí pesto z téhle dobroty plné vitaminů. Hodit se vám bude nejen do těstovin, ale taky na pizzu, ryby, slaný koláč či pečený chléb.
Medvědí česnek je typicky jarní bylinka, která pomáhá při detoxikaci a podpoře imunity. Taky je prospěšný při žaludečních potížích, vysokém krevním tlaku nebo bolestech hlavy. A navíc skvěle chutná! Při sběru vybírejte mladé listy a vždy jen několik z jedné rostlinky, abyste ji moc nevysílili. Listy se sbírají před kvetením.
Ingredience na pesto:
150 g čerstvě natrhaného medvědího česneku
50 až 100 g kešu oříšků (místo nich ale můžete použít třeba vlašské, mandle nebo piniové ořechy)
100 až 150 ml olivového oleje
nastrouhaný parmazán
sůl, špetka pepře
chilli (máte-li rádi pálivé)
dle chuti citronová šťáva
Medvědí česnek je všude: Vyzkoušejte ho v polévce, knedlíčcích nebo v pestu
Jaro je tady a s ním i medvědí česnek. Je to jedna z prvních zelených rostlin, která teď raší, a taky jedna z těch, která zažene únavu, stres a dodá…celý článek
Postup:
Čerstvý a umytý medvědí česnek nechte trochu usušit. Připravte si tyčový mixér, kterým česnek rozmixujete ve vhodné nádobě. Můžete přidat sůl, olej a citronovou šťávu. V jiné misce umelte ořechy a pak je smíchejte s česnekovou pastou, pepřem a chilli. Promíchané medvědí pesto naložte do zavařovacích lahví. Pokuste se zařídit, aby v něm nebyly žádné vzduchové bublinky. Když je lahev plná, zalijte pesto olivovým olejem. Hotové pesto dejte do ledničky. Takhle vydrží až dva měsíce i déle. Otevřenou lahev spotřebujte co nejdříve. Pokud ze sklenice odeberete určité množství pesta, vždy zbytek zakápněte olejem, abyste zamezili přístupu vzduchu a aby se pesto nezkazilo.
Postup je úplně stejný jako u bazalkového pesta. Podívejte se na video, jak ho připravuje šéfkuchař: