Recept na nejlepší domácí zavináče! Jiné už chtít nebudete | Recepty.Blesk.cz

Recept na nejlepší domácí zavináče! Jiné už chtít nebudete

Foto: iStock
25.04.2018 / 06:00

Spolu s utopenci a nakládaným hermelínem tvoří trio nejpopulárnějších jídel studené hospodské kuchyně. Ideální chuťovka nejen k pivu, která stojí za to! A vyrobit si je doma není vůbec složité! Jak na to?

Rozhodně nesmíte podcenit výběr ryby! Ideální jsou malé plátky ryb, filety ze sleďů, pstruha, lína, candáta nebo bělice. Kupujte zásadně dokonale čerstvou rybu, nedívejte se na kosti, ty se v octové fázi rozruší a krásně změknou.

Co budete potřebovat:

6 až 8 malých čerstvých sleďů bez šupin – nafiletovaných, 1 čerstvou cibuli nakrájenou na plátky, 6 až 8 nakládaných okurek

Na nálev: 60 g mořské soli na 450 ml studené vody

Na kořeněný lák: 450 ml jablečného nebo bílého vinného octa, 1 lžíci světlého třtinového cukru, 6 kuliček černého pepře, 6 kuliček nového koření, 1 muškátový květ, 3 bobkové listy, 1 sušenou chilli papričku

Postup:

Filety vyskládejte do velké mělké skleněné mísy a zalijte je nálevem tak, aby byly ponořené. Nechte marinovat 2 až 3 hodiny, pak je sceďte a filety osušte papírovou utěrkou. Množství nálevu závisí na počtu a velikosti ryb a také na velikosti nádoby. Pro přibližný výpočet naplňte mísu do poloviny vodou a přelijte ji do odměrky. Zjistíte tak, kolik soli ve vodě rozpustit.

Vložte všechny přísady na přípravu kořeněného octa do nerezového hrnce a pozvolna přiveďte k varu. Vařte asi 1 až 2 minuty, pak nechte vychladnout. Vyrovnejte filety obrácené kůží dolů na čisté prkénko, k ocasnímu konci vložte kolečko cibule a okurku, sviňte a sepněte párátkem. Postup opakujte u všech filetů.

Navrstvěte zavináče do sterilovací sklenice a zalijte je vychladlým octem – včetně koření tak, aby byly ryby zcela ponořené. V případě potřeby dolijte trochou čistého octa. Uzavřete a nechte v lednici 3 až 4 dny zrát. Aby se ryby nezkazily, nesmí nikdy z octového nálevu vyčnívat! Ve sklenici vydrží i 14 dnů!

Naučte se vyrobit ochucené oleje na vaření i pečení podle našeho VIDEA:

VIDEO: Připravte si jedinečné ochucené oleje a sirupy na vaření i pečení • 

 

 

 

 

 

 

 

 

Diskuse k článku

.

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Z jednoho pekáče: Dokonalé párky, kuřecí i kotlety, po kterých se zapráší

Podzimní hodování konečně přeje tomu, abyste zapnuli troubu a trošku si doma přitopili. Navíc dokonale upečené kuře nebo vepřové kotlety vás zahřejí i zevnitř. Nemáte čas? Pak vyzkoušejte párky s cibulí. Jakkoliv nudně tento

Božské palačinky: Nadýchané sladké pokušení, kterému neodoláte!

Máte strach, že se vám nepovedou, takže je raději neděláte? Chyba! Dají se naučit a pak už je můžete svým blízkým připravovat, kdykoli vás napadne, třeba jako rychlou večeři, zákusek po lehkém obědě nebo je můžete sníst druhý

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

České celebrity

Manželka nemocného Menzela Olga otevřeně…

I když už nemůže na nohy, divadlo je prý stále jeho život. Olga Menzelová (41) otevřeně promluvila…

celý článek »

Krimi

Nejzpackanější poprava všech dob: Vězni…

Portoričan Ángel Nieves Díaz (†55) byl zkušený kriminálník, který se nezastavil ani před vraždou.…

celý článek »

Ostrava

Pohřeb romského bosse: Lidé se vrhali do…

Stovky lidí z romské komunity i mimo ni se v pondělí v poledne přišly rozloučit s respektovaným podnikatelem…

celý článek »

Tipsport extraliga

Vrbata reaguje na Jágra: Není možné, aby…

V neděli v Mladé Boleslavi to byl šlágr jako víno. Emoce na ledě, v hledišti, všude okolo. Přijel…

celý článek »