Recept na nejlepší domácí zavináče! Jiné už chtít nebudete | Recepty.Blesk.cz

Recept na nejlepší domácí zavináče! Jiné už chtít nebudete

Foto: iStock
25.04.2018 / 06:00

Spolu s utopenci a nakládaným hermelínem tvoří trio nejpopulárnějších jídel studené hospodské kuchyně. Ideální chuťovka nejen k pivu, která stojí za to! A vyrobit si je doma není vůbec složité! Jak na to?

Rozhodně nesmíte podcenit výběr ryby! Ideální jsou malé plátky ryb, filety ze sleďů, pstruha, lína, candáta nebo bělice. Kupujte zásadně dokonale čerstvou rybu, nedívejte se na kosti, ty se v octové fázi rozruší a krásně změknou.

Co budete potřebovat:

6 až 8 malých čerstvých sleďů bez šupin – nafiletovaných, 1 čerstvou cibuli nakrájenou na plátky, 6 až 8 nakládaných okurek

Na nálev: 60 g mořské soli na 450 ml studené vody

Na kořeněný lák: 450 ml jablečného nebo bílého vinného octa, 1 lžíci světlého třtinového cukru, 6 kuliček černého pepře, 6 kuliček nového koření, 1 muškátový květ, 3 bobkové listy, 1 sušenou chilli papričku

Postup:

Filety vyskládejte do velké mělké skleněné mísy a zalijte je nálevem tak, aby byly ponořené. Nechte marinovat 2 až 3 hodiny, pak je sceďte a filety osušte papírovou utěrkou. Množství nálevu závisí na počtu a velikosti ryb a také na velikosti nádoby. Pro přibližný výpočet naplňte mísu do poloviny vodou a přelijte ji do odměrky. Zjistíte tak, kolik soli ve vodě rozpustit.

Vložte všechny přísady na přípravu kořeněného octa do nerezového hrnce a pozvolna přiveďte k varu. Vařte asi 1 až 2 minuty, pak nechte vychladnout. Vyrovnejte filety obrácené kůží dolů na čisté prkénko, k ocasnímu konci vložte kolečko cibule a okurku, sviňte a sepněte párátkem. Postup opakujte u všech filetů.

Navrstvěte zavináče do sterilovací sklenice a zalijte je vychladlým octem – včetně koření tak, aby byly ryby zcela ponořené. V případě potřeby dolijte trochou čistého octa. Uzavřete a nechte v lednici 3 až 4 dny zrát. Aby se ryby nezkazily, nesmí nikdy z octového nálevu vyčnívat! Ve sklenici vydrží i 14 dnů!

Naučte se vyrobit ochucené oleje na vaření i pečení podle našeho VIDEA:

480p 360p 240p
VIDEO: Připravte si jedinečné ochucené oleje a sirupy na vaření i pečení • 

 

 

 

 

 

 

 

 

Diskuse k článku

.

Recepty z mletého masa, které nikdy neomrzí! Sekaná, rizoto nebo pirohy!

Mleté maso je vděčné, univerzální a můžete ho ochucovat na tisíc způsobů. A nikdy se neomrzí. Lze z něj připravit oblíbené karbanátky, sekanou, ale také můžete experimentovat a vyzkoušet recepty, které pocházejí třeba z

Poctivá domácí šunka! Vyrobte si tu nejlepší a bez "éček"!

Chcete mít jistotu, že šunka, kterou si dopřejete, je opravdu kvalitní a nejsou v ní žádná "éčka" ani chemikálie? Existuje spousta receptů, ale tenhle je naprosto jednoduchý.

Rychlé podzimní koláče: Jablkové, dýňové nebo ořechové s čokoládou!

Podzim je nádherné období, v němž můžeme v kuchyni zužitkovat všechny dary přírody. Vykouzlete svým blízkým nebo návštěvě rychlé a dokonalé koláče z jablek, dýně nebo ořechů. Fantazii se meze nekladou a vy můžete vyzkoušet

Bramborová kaše jako od babičky! Jak na ni, aby byla dokonalá?

Zdá se, že udělat kaši z brambor je jednoduché. Ovšem zdání klame. Lahodná bramborová kaše by měla být bez hrudek, krémová, a přitom dost pevná. Ještě se vám taková nepovedla? Zkuste to podle našeho receptu!

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

České celebrity

Brodská o stavu mámy Brejchové: Už se nezvedne…

Patřila k nejkrásnějším ženám stříbrného plátna a ráda se bavila ve společnosti. Herečka Jana Brejchová…

celý článek »

Brno - Krimi

Zastali se dívky a málem přišli o život:…

Jako meloun málem rozřízl hlavu Davidovi z Brna Mohamed z Egypta. David se totiž zastal napadené…

celý článek »

Krimi

Unesený miliardář (43) byl po týdnu propuštěn:…

Nejmladší africký dolarový miliardář Mohammed „Mo“ Dewji (43) , který byl před více než týdnem unesen…

celý článek »

Komentáře Františky

Módní téma týdne: Pastva na úhoru jedinečnosti…

Jakákoli osobitost, ať už jde o vzhled, myšlení, chování, dav provokuje. Český národ zejména, neboť…

celý článek »