Báječné řízky: Vyzkoušejte pravý vídeňský, holandský nebo netradiční v bylinkové krustě | Recepty.Blesk.cz

Báječné řízky: Vyzkoušejte pravý vídeňský, holandský nebo netradiční v bylinkové krustě

Taky je milujete?
Foto: istock.cz
16.03.2018 / 06:00

Řízky jsou naprostá klasika, bez které se neobejde snad žádná domácnost. Milují ho všichni a není divu. Dá se připravit z masa vepřového, kuřecího, krůtího nebo telecího. Dá se plnit sýrem nebo šunkou nebo ho lze usmažit z masa mletého. Fantazii se meze nekladou. Vyzkoušejte naše recepty a víkendový oběd máte vyřešený.

Historie naklepaného a obaleného masa údajně sahá až do starověkého Řecka. Na císařských dvorech se maso objevovalo obalené v plátcích zlata, což bylo na začátku 16. století zakázáno. Místo zlata se začala používat strouhanka. Tento zvyk se šířil do severní Afriky a jižní Evropy, kde si hlavně v Itálii získal oblibu. Právě tady ho někdy v roce 1848 objevil vojevůdce Radecký, který si kotletu obalenou ve směsi strouhanky a vylepšenou parmazánem doslova zamiloval. Tenhle vepřový řízek je vylepšený oříškovou krustou.

Vepřový řízek v oříškové krustě

Vepřový řízek v oříškové krustě

Ochutnejte rakouskou klasiku s lískovými oříšky. Zajímavá chuť vás nezklame.celý článek

Dáváte si v restauraci vídeňský řízek, který je ale z vepřového masa, nebo dokonce kuřecího? Pak to není vídeňský řízek, protože ten musí být připraven jedině z masa telecího. Právě Radecký inspiroval vídeňský dvůr, aby obohatil jídelníček touhle dobrotou. Jenže vídeňští kuchaři neměli parmazán, takže obalili řízek jen v mouce, vejci a strouhance. K tomu přidali bramborový salát a řízek se stal pokladem rakouské kuchyně.

Pravý vídeňský řízek podle Jaroslava Sapíka

Pravý vídeňský řízek podle Jaroslava Sapíka

Tenhle řízek je naprostá klasika, která rozbouří vaše chuťové buňky.celý článek

Ovšem řízky chutnají výborně i z masa kuřecího nebo krůtího. Díky tomuto masu jsou křehčí a zvláště děti je ocení nejvíc. Tyhle znáte? A můžete je vylepšit třeba bylinkami, lupínky nebo sýrovým těstíčkem.

Kokosové kuřecí řízky

Kokosové kuřecí řízky

Je téměř jedno, co se skrývá pod křupavou vrstvou trojobalu, tenhle recept na řízek vás určitě překvapí svou zajímavou chutí.celý článek

Řízky v bylinkové krustě

Řízky v bylinkové krustě

Díky bylinkám bude řízek nejen krásně vypadat, ale i skvěle chutnat.celý článek

Krůtí řízek v lupíncích

Krůtí řízek v lupíncích

Vaše děti si tenhle recept určitě oblíbí. Řízek je totiž obalený v cornflakes, které dodají masu nový rozměr a chuť.celý článek

Kuřecí řízky v sýrovém těstíčku

Kuřecí řízky v sýrovém těstíčku

řízek je řízek. Místo klasického trojobalu ale vyzkoušejte tuto variantu se strouhaným sýrem.celý článek

Máte raději plněné řízky? Pak rozhodně otestujte tyhle, které jsou šťavnaté a nadchnou vás. Plnit se dají čímkoli: sýrem, šunkou nebo i špenátem. Zkuste tyhle recepty.

Kuřecí řízky plněné špenátem

Kuřecí řízky plněné špenátem

Takto plněné obalované řízečky si zamilujete a už nebude chtít jen ty obyčejné. Vyzkoušejte je!celý článek

Plněný krůtí řízek Romana Pauluse

Plněný krůtí řízek Romana Pauluse

Krůtí maso, sýr, šunka a bazalka - to jsou plněné řízky, které vás nadchnou.celý článek

Řízky se dají připravit i z mletého masa, nejznámější je rozhodně řízek holandský. S bramborovou kaší chutná dokonale. 

 

Holandský řízek s bramborovou kaší

Holandský řízek s bramborovou kaší

Řízek z hovězího mletého masa a sýra, obalený strouhankou, opečený a podáváný s bramborovou kaší.celý článek

Sekaný řízek se sýrem

Sekaný řízek se sýrem

Řízek z vepřového mletého masa se sýrem.celý článek


Vyzkoušejte křupavé řízečky v kokosové krustě podle našeho VIDEORECEPTU:

360p 240p
Vyzkoušejte křupavé kuřecí řízečky v kokosové krustě • 

 

 

Diskuse k článku

.

Nejlepší houbové recepty: Kulajda, omáčka, sekaná nebo guláš!

V létě bylo sucho, takže houby moc nerostly. Ovšem teď růst začaly a najdete jich v lese opravdu dost. Hříbky, lišky, bedly nebo podborováky. Pokud patříte k milovníkům této lesní plodiny, nenechte si ujít příležitost a rychle

Nejlepší švestkové čatní: Kořeněná omáčka, která se hodí k masu, sýrům či rybám

Máte doma přebytek švestek, jablek a nevíte, co s nimi? Zkuste čatní. Tahle původně indická dobrota je trochu sladká, trochu kyselá a kořeněná hustá omáčka, se kterou se dochucují pokrmy, aby měly výraznější chuť. Pochází z

Nejlepší švestkové recepty! Koláče, knedlíky, záviny nebo omáčka k masu

Švestky jsou nejen chuťovka, ale taky lék. Pomáhají chránit srdce a cévy, snižují cholesterol a pomáhají při zácpě. V podzimních dezertech nebo v kombinaci s masem chutnají výtečně. Tyhle recepty musíte vyzkoušet!

Banánové proteinové palačinky. Dezert, který si můžete dopřát bez výčitek každý den!

Snažíte se držet dietu nebo si chcete udržet váhu a nemůžete se obejít bez sladkého? Zkuste proteinové palačinky podle našeho receptu. Jejich příprava je snadná, rychlá a navíc vám dodají spoustu bílkovin a minimum cukrů.

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

České celebrity

Potupa pro zesnulou Lubu Skořepovou (†93):…

Jako by nestačilo, že se kolegové s herečkou Lubou Skořepovou (†93) museli naposledy rozloučit potupně…

celý článek »

Krimi

Boxerka (28) zmlátila školačku (11). Dívka…

Amatérská boxerka Jayde Binch (28) si v ringu nechává říkat Tajemný zabiják. Nedávno si ale vybrala…

celý článek »

Svět

Zaměstnanci stráví na poradách skoro měsíc…

Průměrný zaměstnanec stráví každý rok na různých schůzkách a mítincích neuvěřitelných 187 hodin,…

celý článek »

Box

Král Joshua! Zápas si vzít nenechal, Povětkina…

Sedm kol pro štěstí. Miláček britského publika boxer Anthony Joshua splnil misi na sto procent! Ruského…

celý článek »