Řízky jsou naprostá klasika, bez které se neobejde snad žádná domácnost. Milují ho všichni a není divu. Dá se připravit z masa vepřového, kuřecího, krůtího nebo telecího. Dá se plnit sýrem nebo šunkou nebo ho lze usmažit z masa mletého. Fantazii se meze nekladou. Vyzkoušejte naše recepty a víkendový oběd máte vyřešený.
Historie naklepaného a obaleného masa údajně sahá až do starověkého Řecka. Na císařských dvorech se maso objevovalo obalené v plátcích zlata, což bylo na začátku 16. století zakázáno. Místo zlata se začala používat strouhanka. Tento zvyk se šířil do severní Afriky a jižní Evropy, kde si hlavně v Itálii získal oblibu. Právě tady ho někdy v roce 1848 objevil vojevůdce Radecký, který si kotletu obalenou ve směsi strouhanky a vylepšenou parmazánem doslova zamiloval. Tenhle vepřový řízek je vylepšený oříškovou krustou.
Vepřový řízek v oříškové krustě

Ochutnejte rakouskou klasiku s lískovými oříšky. Zajímavá chuť vás nezklame.celý článek
Dáváte si v restauraci vídeňský řízek, který je ale z vepřového masa, nebo dokonce kuřecího? Pak to není vídeňský řízek, protože ten musí být připraven jedině z masa telecího. Právě Radecký inspiroval vídeňský dvůr, aby obohatil jídelníček touhle dobrotou. Jenže vídeňští kuchaři neměli parmazán, takže obalili řízek jen v mouce, vejci a strouhance. K tomu přidali bramborový salát a řízek se stal pokladem rakouské kuchyně.
Pravý vídeňský řízek podle Jaroslava Sapíka

Tenhle řízek je naprostá klasika, která rozbouří vaše chuťové buňky.celý článek
Ovšem řízky chutnají výborně i z masa kuřecího nebo krůtího. Díky tomuto masu jsou křehčí a zvláště děti je ocení nejvíc. Tyhle znáte? A můžete je vylepšit třeba bylinkami, lupínky nebo sýrovým těstíčkem.

Je téměř jedno, co se skrývá pod křupavou vrstvou trojobalu, tenhle recept na řízek vás určitě překvapí svou zajímavou chutí.celý článek

Vaše děti si tenhle recept určitě oblíbí. Řízek je totiž obalený v cornflakes, které dodají masu nový rozměr a chuť.celý článek
Kuřecí řízky v sýrovém těstíčku

řízek je řízek. Místo klasického trojobalu ale vyzkoušejte tuto variantu se strouhaným sýrem.celý článek
Máte raději plněné řízky? Pak rozhodně otestujte tyhle, které jsou šťavnaté a nadchnou vás. Plnit se dají čímkoli: sýrem, šunkou nebo i špenátem. Zkuste tyhle recepty.

Takto plněné obalované řízečky si zamilujete a už nebude chtít jen ty obyčejné. Vyzkoušejte je!celý článek
Plněný krůtí řízek Romana Pauluse

Krůtí maso, sýr, šunka a bazalka - to jsou plněné řízky, které vás nadchnou.celý článek
Řízky se dají připravit i z mletého masa, nejznámější je rozhodně řízek holandský. S bramborovou kaší chutná dokonale.
Holandský řízek s bramborovou kaší

Řízek z hovězího mletého masa a sýra, obalený strouhankou, opečený a podáváný s bramborovou kaší.celý článek
Vyzkoušejte křupavé řízečky v kokosové krustě podle našeho VIDEORECEPTU: