Piškotové těsto je nejlehčí ze všech těst. Pokud to vaše ale pořád není dokonalé, zřejmě někde děláte chybu. Objem piškotového těsta totiž závisí na množství vyšlehaného vzduchu během šlehání vajec s cukrem. Když šlehání odfláknete, nikdy nebude nadýchané.
Tajemství dokonalého piškotového těsta spočívá nejen v receptu, ale i v kvalitních surovinách, dokonalém vyšlehání žloutků a bílků a pečení. Nic nemůžete přeskočit ani urychlit, jinak se perfektního piškotu nedočkáte. K přípravě piškotového těsta moc nepotřebujete – vejce, cukr, mouku. Někdo přidává i špetku kypřicího prášku, ale s ním to nepřežeňte, jinak bude těsto tvrdé. Používejte vždy čerstvá vajíčka o pokojové teplotě, cukr krupici a hladkou mouku (někdo dává polohrubou, s hladkou však bude těsto ještě vláčnější).

Piškotové rolády jsou u nás víc než oblíbené. Vypadají elegantně a přitom je zvládne v domácím prostředí téměř každá zručnější kuchařka.celý článek
Šlehání je základ
Šlehání je možná otravné, ale bez kvalitního vyšlehání se při přípravě piškotového těsta neobejdete. Existují dvě možnosti: vyšleháte nejprve žloutky s cukrem do krásné pěny, nebo vyšleháte celá vejce s cukrem nad horkou vodou (tím se proces urychlí). V prvním případě nejdřív vyšleháte žloutky s cukrem, což může trvat i čtvrt hodiny. Pak vyšleháte bílky pěkně dotuha. Musíte opravdu šlehat, než budou tuhé, jinak nebude těsto dokonalé.
Při pečení to chce opatrnost
Jakmile máte vajíčka ušlehaná, přidejte do směsi mouku se špetkou soli, případně špetkou kypřicího prášku. Protírejte čistými tahy vařečkou, aby neunikal vzduch. Pak dejte těsto do moukou vymazané a vysypané kulaté koláčové formy, zhruba o průměru 20 centimetrů. Vymazávejte jen dno, stěny by měly být netknuté! Pokud chcete péct roládu, pak se těsto peče na plechu.

Dokážete si představit nadýchanější moučník k odpolední kávě, než je lehká piškotová roláda? S jahodami je prostě ideálním letním moučníkem!celý článek
Pozor – když dáváte formu do trouby, netřískněte s ní – srazilo by se. V troubě předehřáté na 170 až 175 stupňů Celsia pečte asi 30 až 40 minut (respektujte vlastnosti vaší trouby). Zpočátku troubu neotvírejte, aby těsto nespadlo. Zda je těsto hotové, můžete otestovat špejlí. Pečete-li těsto na roládu, pak na pečení stačí obvykle pár minut při teplotě 190 stupňů Celsia.
Náš tip: Chcete, aby bylo piškotové těsto hutnější a vláčnější? Přidejte do něj rozpuštěné máslo, ale musíte dávat pozor, aby bylo vychladlé. Ke směsi se přidává velmi pomalu, až poté, co jste zatřeli mouku. Pečte ihned, aby těsto nekleslo.
Jak na nadýchanou piškotovou roládu? Podívejte se na VIDEO, díky kterému to zvládne i začátečník!