Bujon dodá jídlu tu správnou chuť. Hodí se do polévek, omáček nebo rizota. Proč ho ale kupovat v obchodě, když si ho můžete vyrobit sami doma a uchovat do zásoby? Je to jednoduché, zkuste to podle našeho receptu!
Jaro je ideální doba na přípravu domácího bujonu ze zeleniny.
Co k přípravě budete potřebovat?
100 g celeru, 100 g řapíkatého celeru, 200 g fenyklu, 150 g pórku, 200 g mrkve, 30 g sušených rajčat, 100 g šalotky, 2 stroužky česneku, 10 g petrželové natě, 20 g koriandru, 175 g mořské soli (můžete ale připravit i bujon bez soli, sůl funguje spíše jako konzervant, a když tam nebude, musíte zeleninu hned zamrazit, aby nezačala hnít)
Nejlepší utopenci: Recept na lák, po kterém budou dokonalé
Nejlepší utopence dělá lák, do kterého je naložíte, to je jasná věc. Základem je samozřejmě voda, ocet a cukr, abyste získali vyváženou sladkokyselou…celý článek
Postup:
1. Zeleninu umyjte, kousky, které je potřeba oškrabat, oškrabejte škrabkou a všechny ingredience nakrájejte na menší kousky, aby se pak směs snáze mixovala.
2. Začněte mixováním celeru a mrkve, pak přidejte fenykl, pórek, celerové natě, šalotku a česnek. Nakonec přidejte sušená rajčata, sůl a promíchejte. Na závěr přidejte čerstvé bylinky a opět mixujte. Až se vytvoří jednotná hmota, měla by mít konzistenci pasty.
3. Trochu si jí odeberte a dejte ji do ledničky, abyste ji mohli používat během týdne. Zbytek zamrazte, například ve formičkách na led. Nebo můžete směs také zavařit.
4. Při vaření pak stačí přidat jednu polévkovou lžíci do hrníčku s horkou vodou a rozmíchat. Potom můžete použít do polévky nebo omáčky, prostě do všeho, čemu chcete dodat správnou chuť.
Náš tip:
Vedle výše uvedených druhů zeleniny můžete vyzkoušet i jinou verzi. Lze přidat i houby, papriku, cibuli, chilli a podobně.
Naučte se tradiční bramboračku podle Dity P. v našem videu: