Nejlepší recept na domácí zeleninový bujon. Zmrazte si ho do zásoby! | Recepty.Blesk.cz

Nejlepší recept na domácí zeleninový bujon. Zmrazte si ho do zásoby!

Foto: iStock
18.04.2018 / 06:00

Bujon dodá jídlu tu správnou chuť. Hodí se do polévek, omáček nebo rizota. Proč ho ale kupovat v obchodě, když si ho můžete vyrobit sami doma a uchovat do zásoby? Je to jednoduché, zkuste to podle našeho receptu!

Jaro je ideální doba na přípravu domácího bujonu ze zeleniny.

Co k přípravě budete potřebovat?

100 g celeru, 100 g řapíkatého celeru, 200 g fenyklu, 150 g pórku, 200 g mrkve, 30 g sušených rajčat, 100 g šalotky, 2 stroužky česneku, 10 g petrželové natě, 20 g koriandru, 175 g mořské soli (můžete ale připravit i bujon bez soli, sůl funguje spíše jako konzervant, a když tam nebude, musíte zeleninu hned zamrazit, aby nezačala hnít)

Nejlepší utopenci: Recept na lák, po kterém budou dokonalé

Nejlepší utopenci: Recept na lák, po kterém budou dokonalé

Nejlepší utopence dělá lák, do kterého je naložíte, to je jasná věc. Základem je samozřejmě voda, ocet a cukr, abyste získali vyváženou sladkokyselou…celý článek

Postup:

1. Zeleninu umyjte, kousky, které je potřeba oškrabat, oškrabejte škrabkou a všechny ingredience nakrájejte na menší kousky, aby se pak směs snáze mixovala.

2. Začněte mixováním celeru a mrkve, pak přidejte fenykl, pórek, celerové natě, šalotku a česnek. Nakonec přidejte sušená rajčata, sůl a promíchejte. Na závěr přidejte čerstvé bylinky a opět mixujte. Až se vytvoří jednotná hmota, měla by mít konzistenci pasty.

3. Trochu si jí odeberte a dejte ji do ledničky, abyste ji mohli používat během týdne. Zbytek zamrazte, například ve formičkách na led. Nebo můžete směs také zavařit.

4. Při vaření pak stačí přidat jednu polévkovou lžíci do hrníčku s horkou vodou a rozmíchat. Potom můžete použít do polévky nebo omáčky, prostě do všeho, čemu chcete dodat správnou chuť.

Náš tip:

Vedle výše uvedených druhů zeleniny můžete vyzkoušet i jinou verzi. Lze přidat i houby, papriku, cibuli, chilli a podobně.

 

Naučte se tradiční bramboračku podle Dity P. v našem videu:

Video se připravuje ...
Polévka je grunt: Naučte se tradiční bramboračku podle Dity P. • 

 

FotoFoto

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Z jednoho pekáče: Dokonalé párky, kuřecí i kotlety, po kterých se zapráší

Podzimní hodování konečně přeje tomu, abyste zapnuli troubu a trošku si doma přitopili. Navíc dokonale upečené kuře nebo vepřové kotlety vás zahřejí i zevnitř. Nemáte čas? Pak vyzkoušejte párky s cibulí. Jakkoliv nudně tento

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz