Máte na zahradě spoustu třešní a nevíte, co s nimi? Třešně mají blahodárné účinky na zdraví a mají málo kalorií. Dokážou čistit ledviny, játra a krev. Hodí se i při dietě, takže je můžete jíst až do aleluja. Jen alergici by si měli dát pozor, konzumace třešní u nich může vyvolat alergickou reakci. A co s tímto ovocem všechno můžete udělat?
Kompot z třešní
Kompotování je skvělý způsob, jak mít třešně po ruce celý rok. Ovoce se napěchuje do sklenic, zalije sirupem a pak zavaří ve vodě.
Příprava sirupu
Nejprve si musíte připravit cukrový sirup, který zachová chuť a konzistenci ovoce. Cukr nechte s vodou na mírném plamenu jednu až dvě minuty vřít a míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Na 600 ml vody použijte pro jemný sirup asi 115 gramů, pro střední 175 g a pro výrazně sladký 250 g.
Domácí jahodový sirup: Zkuste tento snadný a rychlý recept!
Jahody jsou všude kolem, můžete si je koupit čerstvé nebo si je můžete sami nasbírat na jednom z mnoha samosběrů. Každopádně potom z nich můžete vykouzlit…celý článek
Naplňte sklenice
Třešně naskládejte do teplých sterilních sklenic a zalijte sirupem až po okraj. Ovoce plňte do výšky 1 cm pod okraj, aby bylo zcela ponořené do sirupu. Uzavřete sklenice (k zavařování ve vodě jsou vhodné sklenice silné, aby vydržely žár).
Zavařte ve vodě
Pak vložte sklenice do hrnce na podložku, naplňte hrnec teplou vodou, která bude sahat 2,5 cm nad horní okraj sklenic. Přiklopte pokličkou a zvolna ohřívejte, dokud nezačne voda probublávat. Nakonec sklenice pomocí kleští vyndejte a okamžitě utěsněte klipy nebo šroubovacím víčkem. Po 24 hodinách víčka zkontrolujte. Když se víčko ani nepohne, je sklenice vzduchotěsně uzavřená a můžete ji skladovat dlouhou dobu. Třešně zavařujte ve vodě 10 minut.
Náš tip: Sirup můžete dochutit třeba skořicí, hřebíčkem, vanilkou nebo levandulí či mátou. Přidáte je spolu s cukrem do hrnce a po uvaření je vyndáte.
Nejlepší domácí zmrzlina: Zvládnete ji snadno, rychle a bez chemie!
Léto nás podle kalendáře teprve čeká, ale venku to vypadá, že je tady. Co vás v horkých dnech pozitivně naladí a ochladí? Zmrzlina. Naučte se ji vyrábět…celý článek
Třešňový likér
Tenhle recept je originální a nebude vás stát moc času. Třešně totiž nemusíte vypeckovávat. Máte-li doma i višně, můžete je namíchat s třešněmi.
Jak na to?
Budete potřebovat: 4 šálky třešní (nebo 2 šálky třešní a 2 šálky višní), dva šálky svařeného cukrového sirupu, dva šálky kvalitní vodky nebo brandy, koření
Třešně uvařte i s peckami ve velkém hrnci doměkka. Vody dejte asi jen dva centimetry ode dna. Nechte vychladnout a pak nalijte do lahve se širokým hrdlem a těsným uzávěrem. Přidejte skořici a hřebíček – podle chuti. Přilijte vychlazený cukrový sirup – i zde záleží na vaší chuti, zda hustší nebo jemnější.
Můžete přidat i třtinový cukr nebo med. Přidejte alkohol a směs promíchejte. Ovoce by mělo být ponořené. Uzavřete sklenici a dejte ji na tři týdny někam, kde je pokojová teplota a kam nesvítí slunce. Pak likér přeceďte a slijte do lahví.
Jak udělat čaj z pečeného ovoce? Podívejte se na VIDEO: