Topíte se v třešních? Udělejte z nich kompot nebo likér! | Recepty.Blesk.cz

Topíte se v třešních? Udělejte z nich kompot nebo likér!

Foto: istock.com
13.06.2018 / 06:00

Máte na zahradě spoustu třešní a nevíte, co s nimi? Třešně mají blahodárné účinky na zdraví a mají málo kalorií. Dokážou čistit ledviny, játra a krev. Hodí se i při dietě, takže je můžete jíst až do aleluja. Jen alergici by si měli dát pozor, konzumace třešní u nich může vyvolat alergickou reakci. A co s tímto ovocem všechno můžete udělat?

Kompot z třešní

Kompotování je skvělý způsob, jak mít třešně po ruce celý rok. Ovoce se napěchuje do sklenic, zalije sirupem a pak zavaří ve vodě.


Příprava sirupu

Nejprve si musíte připravit cukrový sirup, který zachová chuť a konzistenci ovoce. Cukr nechte s vodou na mírném plamenu jednu až dvě minuty vřít a míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Na 600 ml vody použijte pro jemný sirup asi 115 gramů, pro střední 175 g a pro výrazně sladký 250 g.


Domácí jahodový sirup: Zkuste tento snadný a rychlý recept!

Domácí jahodový sirup: Zkuste tento snadný a rychlý recept!

Jahody jsou všude kolem, můžete si je koupit čerstvé nebo si je můžete sami nasbírat na jednom z mnoha samosběrů. Každopádně potom z nich můžete vykouzlit…celý článek

Naplňte sklenice

Třešně naskládejte do teplých sterilních sklenic a zalijte sirupem až po okraj. Ovoce plňte do výšky 1 cm pod okraj, aby bylo zcela ponořené do sirupu. Uzavřete sklenice (k zavařování ve vodě jsou vhodné sklenice silné, aby vydržely žár).


Zavařte ve vodě

Pak vložte sklenice do hrnce na podložku, naplňte hrnec teplou vodou, která bude sahat 2,5 cm nad horní okraj sklenic. Přiklopte pokličkou a zvolna ohřívejte, dokud nezačne voda probublávat. Nakonec sklenice pomocí kleští vyndejte a okamžitě utěsněte klipy nebo šroubovacím víčkem. Po 24 hodinách víčka zkontrolujte. Když se víčko ani nepohne, je sklenice vzduchotěsně uzavřená a můžete ji skladovat dlouhou dobu. Třešně zavařujte ve vodě 10 minut.

Náš tip: Sirup můžete dochutit třeba skořicí, hřebíčkem, vanilkou nebo levandulí či mátou. Přidáte je spolu s cukrem do hrnce a po uvaření je vyndáte.


Nejlepší domácí zmrzlina: Zvládnete ji snadno, rychle a bez chemie!

Nejlepší domácí zmrzlina: Zvládnete ji snadno, rychle a bez chemie!

Léto nás podle kalendáře teprve čeká, ale venku to vypadá, že je tady. Co vás v horkých dnech pozitivně naladí a ochladí? Zmrzlina. Naučte se ji vyrábět…celý článek

Třešňový likér

Tenhle recept je originální a nebude vás stát moc času. Třešně totiž nemusíte vypeckovávat. Máte-li doma i višně, můžete je namíchat s třešněmi.


Jak na to?

Budete potřebovat: 4 šálky třešní (nebo 2 šálky třešní a 2 šálky višní), dva šálky svařeného cukrového sirupu, dva šálky kvalitní vodky nebo brandy, koření

 

Třešně uvařte i s peckami ve velkém hrnci doměkka. Vody dejte asi jen dva centimetry ode dna. Nechte vychladnout a pak nalijte do lahve se širokým hrdlem a těsným uzávěrem. Přidejte skořici a hřebíček – podle chuti. Přilijte vychlazený cukrový sirup – i zde záleží na vaší chuti, zda hustší nebo jemnější.

 

Můžete přidat i třtinový cukr nebo med. Přidejte alkohol a směs promíchejte. Ovoce by mělo být ponořené. Uzavřete sklenici a dejte ji na tři týdny někam, kde je pokojová teplota a kam nesvítí slunce. Pak sirup přeceďte a slijte do lahví.


Jak udělat čaj z pečeného ovoce? Podívejte se na VIDEO:

1080p 720p 360p
Zavařený čaj z pečeného ovoce • 

 

 

Diskuse k článku

.

Polévky, po kterých nepřiberete! Hovězí se sýrovými nudličkami, cizrnová nebo zelná s hlívou

Ještě se snažíte dodržovat novoroční předsevzetí a nejíst tučná jídla? Zkuste si dopřát tyhle polévky, které jsou ideální nejen na zimní období, ale taky při dietě. Polévky si klidně můžete vařit každý den, jen si vybírejte

Jak na nejlepší míchaná vajíčka? Základní pravidla, díky kterým budou dokonalá!

Myslíte si, že udělat míchaná vajíčka je hračka? Omyl. Když nevíte, jak je správně připravit, můžete z nich mít sraženou hmotu, která se nedá skoro pozřít. Poradíme vám, jak je umíchat, aby byla nadýchaná a lehká!

Rychlá, lehká a levná jídla do 30 minut! Pečený lilek, pstruh se zeleninou nebo kuřecí maso

Proč vymýšlet nějaká náročná a těžká jídla, když za sebou máme vánoční hodování? Dopřejte si pokrmy, které jsou lehké, zdravé, levné a navíc rychle hotové. Do půl hodiny můžete servírovat!

Nejlepší domácí hranolky nebo pečené brambory! Fígl, jak je mít co nejkřupavější

Pokud chcete opravdu vynikající hranolky nebo pečené brambory, pak je nekupujte v pytlíku, ale udělejte si je sami doma. A když se naučíte jednoduchý trik, budou vždy krásně křupavé a zlatavé!

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

České celebrity

35 let utajovaný nevlastní syn Oldřicha…

Herec Oldřich Navrátil (66), který se stal jednou z hvězd rodinného seriálu Krejzovi, měl dlouhá…

celý článek »

Ostrava

Unikátní fotky popáleného Palacha: Primadona…

Schovávala zakázané fotky Jana Palacha ve svém ostravském bytě před komunistickým režimem. Po padesáti…

celý článek »

Krimi

Kráska (†36) proslula zdoláváním hor v bikinách:…

Celý svět znal usměvavou Tchajwanku Gigi Wuovou (†36) jako bláznivou krásku, která zdolávala vysoké…

celý článek »

Krimi

Český horolezec zahynul na zrádné třítisícovce:…

K obrovské tragédii došlo o víkendu na argentinské hoře Cerro Chaltén (Monte Fitz Roy). Podle místních…

celý článek »