Topíte se v třešních? Udělejte z nich kompot nebo likér! | Recepty.Blesk.cz

Topíte se v třešních? Udělejte z nich kompot nebo likér!

Foto: istock.com
13.06.2018 / 06:00

Máte na zahradě spoustu třešní a nevíte, co s nimi? Třešně mají blahodárné účinky na zdraví a mají málo kalorií. Dokážou čistit ledviny, játra a krev. Hodí se i při dietě, takže je můžete jíst až do aleluja. Jen alergici by si měli dát pozor, konzumace třešní u nich může vyvolat alergickou reakci. A co s tímto ovocem všechno můžete udělat?

Kompot z třešní

Kompotování je skvělý způsob, jak mít třešně po ruce celý rok. Ovoce se napěchuje do sklenic, zalije sirupem a pak zavaří ve vodě.


Příprava sirupu

Nejprve si musíte připravit cukrový sirup, který zachová chuť a konzistenci ovoce. Cukr nechte s vodou na mírném plamenu jednu až dvě minuty vřít a míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Na 600 ml vody použijte pro jemný sirup asi 115 gramů, pro střední 175 g a pro výrazně sladký 250 g.


Domácí jahodový sirup: Zkuste tento snadný a rychlý recept!

Domácí jahodový sirup: Zkuste tento snadný a rychlý recept!

Jahody jsou všude kolem, můžete si je koupit čerstvé nebo si je můžete sami nasbírat na jednom z mnoha samosběrů. Každopádně potom z nich můžete vykouzlit…celý článek

Naplňte sklenice

Třešně naskládejte do teplých sterilních sklenic a zalijte sirupem až po okraj. Ovoce plňte do výšky 1 cm pod okraj, aby bylo zcela ponořené do sirupu. Uzavřete sklenice (k zavařování ve vodě jsou vhodné sklenice silné, aby vydržely žár).


Zavařte ve vodě

Pak vložte sklenice do hrnce na podložku, naplňte hrnec teplou vodou, která bude sahat 2,5 cm nad horní okraj sklenic. Přiklopte pokličkou a zvolna ohřívejte, dokud nezačne voda probublávat. Nakonec sklenice pomocí kleští vyndejte a okamžitě utěsněte klipy nebo šroubovacím víčkem. Po 24 hodinách víčka zkontrolujte. Když se víčko ani nepohne, je sklenice vzduchotěsně uzavřená a můžete ji skladovat dlouhou dobu. Třešně zavařujte ve vodě 10 minut.

Náš tip: Sirup můžete dochutit třeba skořicí, hřebíčkem, vanilkou nebo levandulí či mátou. Přidáte je spolu s cukrem do hrnce a po uvaření je vyndáte.


Nejlepší domácí zmrzlina: Zvládnete ji snadno, rychle a bez chemie!

Nejlepší domácí zmrzlina: Zvládnete ji snadno, rychle a bez chemie!

Léto nás podle kalendáře teprve čeká, ale venku to vypadá, že je tady. Co vás v horkých dnech pozitivně naladí a ochladí? Zmrzlina. Naučte se ji vyrábět…celý článek

Třešňový likér

Tenhle recept je originální a nebude vás stát moc času. Třešně totiž nemusíte vypeckovávat. Máte-li doma i višně, můžete je namíchat s třešněmi.


Jak na to?

Budete potřebovat: 4 šálky třešní (nebo 2 šálky třešní a 2 šálky višní), dva šálky svařeného cukrového sirupu, dva šálky kvalitní vodky nebo brandy, koření

 

Třešně uvařte i s peckami ve velkém hrnci doměkka. Vody dejte asi jen dva centimetry ode dna. Nechte vychladnout a pak nalijte do lahve se širokým hrdlem a těsným uzávěrem. Přidejte skořici a hřebíček – podle chuti. Přilijte vychlazený cukrový sirup – i zde záleží na vaší chuti, zda hustší nebo jemnější.

 

Můžete přidat i třtinový cukr nebo med. Přidejte alkohol a směs promíchejte. Ovoce by mělo být ponořené. Uzavřete sklenici a dejte ji na tři týdny někam, kde je pokojová teplota a kam nesvítí slunce. Pak sirup přeceďte a slijte do lahví.


Jak udělat čaj z pečeného ovoce? Podívejte se na VIDEO:

1080p 720p 360p
Zavařený čaj z pečeného ovoce • 

 

 

Diskuse k článku

.

Dokonalé luštěniny: Fazolová polévka, čočka na kyselo nebo fazolový guláš!

Luštěniny jsou nepráven opomíjené. Možná nás pořád přepadají vzpomínky na hrách s párkem, který jsme konzumovali ve školní jídelně. Ale i luštěniny se dají připravit naprosto dokonale a tak, že se po nich jen zapráší! Zkuste

Horké dezerty: Nejlepší vanilkové suflé, kterému nikdo neodolá!

Jsou vhodné právě teď, kdy je venku chladněji a na zmrzlinu nemáte už chuť. A pokud se vám nechce péct pro rodinu nebo návštěvu náročný dort či koláč, vyzkoušejte něco, co zvládnete snadno a poměrně rychle. Horké dezerty jsou

Lahodné omáčky, které nikdy neomrzí! Rajská, svíčková, znojemská nebo koprovka

Podzim je ideální dobou na to, abyste začali vařit opět omáčky. Jsou hutné, zasytí, skvěle chutnají i druhý den a milují je téměř všichni. Česká kuchyně se bez nich jednoduše neobejde. Které jsou ty nejoblíbenější? 

Nepovedený koláč? Nejčastější chyby při pečení, kterých se vyvarujte!

Zase se vám ten koláč nepovedl a vy přemýšlíte, kde jste udělala chybu? Možná za to mohla jedna z následujících věcí. Při pečení stačí bohužel jedna jediná chyba a z dezertu, který tak hezky vypadal a chutnal před týdnem u

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

České celebrity

Pomejemu vrátili desítky milionů! Jenže…

Ve studiu Blesku se o aktuálních problémech Jiřího Pomeje (53) rozpovídal jeho kamarád a mecenáš…

celý článek »

Politika

Otevřené obchody a svátek konzumu: „Ať nám…

I přes dnešní svátek zůstávají v sobotu maloobchody i velkoobchody otevřené podle běžné otevírací…

celý článek »

České celebrity

Slavní vzpomínají na 17. listopad: Jak prožívali…

Celá republika si v sobotu připomínala 17. listopad 1989, den kdy občané této země bojovali za demokracii…

celý článek »

VIP sport

Očista tenistky Plíškové na Seychelách:…

Dohromady přes 81 milionů korun! To je suma, kterou v letošní sezoně vydělala tenistka Karolína Plíšková…

celý článek »