Milujete bezinkovou šťávu? Pak spěchejte, bezinky začaly kvést. Už naše babičky říkaly: Před heřmánkem smekni, před bezinkou klekni. Bezinky totiž léčí, mají protizánětlivé účinky a dají se použít i při nachlazení. No, a navíc se z nich dá vyrobit úžasný sirup, který má jemnou a tak trochu citrusovou chuť.
Bezinkový sirup můžete použít do šťáv, koktejlů, nákypů, pudinků nebo zapékaných dezertů. A když ho trošku kápnete k masu, budete překvapeni, jak skvěle to chutná. Příprava není vůbec složitá, stačí vám půlhodina.
Co budete potřebovat?
20 až 30 květů bezinek, 1 omytý citron nakrájený na plátky, 2 lžičky kyseliny citronové, 1,5 kg krupicového cukru a 1,5 l vody.
Postup přípravy:
Vodu nejprve svařte, květy bezinek zbavte nečistot (abyste si do sirupu nepřidali nějaký hmyz) a všechny ingredience dejte do větší mísy a zalijte vroucí vodou. Dobře promíchejte a seberte pěnu. Nádobu přikryjte utěrkou. Nechte na chladnějším místě asi pět dnů a mezitím několikrát promíchejte. Potom sirup sceďte a nalijte do připravených sterilizovaných lahví. Dejte do lednice.
Bylinky v kuchyni: Jak je zpracovat a uchovat, aby byly stále po ruce!

Teď na jaře si bylinky opravdu užíváme naplno. A čerstvé nemají konkurenci. Jak s nimi zacházet, aby vydržely co nejdéle čerstvé a jak je zpracovat…celý článek
Náš tip: bezinkové šampaňské
Z bezinkových květů můžete vyrobit i bezinkové šampaňské. Je bez alkoholu, takže ho můžete bez obav nabídnout i dětem při narozeninové oslavě.
Budete potřebovat: 1,25 kg nerafinovaného třtinového cukru, 8 velkých hlaviček bezových květů, 2 citrony nakrájené na plátky, šťávu ze dvou citronů, 4 lžíce bílého vinného octa
Postup: Cukr nasypte do hrnce a zalijte 8 l vroucí vody. Přikryjte a nechte vychladnout. Bezinkové květy přidejte do cukrového roztoku. Pak přidejte citronovou šťávu, plátky citronu a ocet, přikryjte utěrkou a nechte na 24 hodin odležet. Poté tekutinu přeceďte do sterilizované nádoby (nemáte-li další desetilitrový hrnec, použijte čistý kbelík). Přelijte šampaňské pomocí trychtýře do sterilizovaných lahví a v hrdle nechte asi dva centimetry volného místa. Uzavřete, nechte v temnu a chladu asi 14 dnů uležet.
Zkuste upéct tenhle limetkový koláč a kápnout do něj trochu bezinkové šťávy: