Chcete-li mít grilované maso skutečně co nejchutnější, je nutné vybrat správně maso. A taky ho pak správně upéct. Jedině pak si pochutnáte a z grilování uděláte jedinečný zážitek. Jak tedy postupovat?
Maso kupujte výhradě chlazené, nikdy ne mražené. Zmrazením totiž dochází k vytváření krystalů, které potrhají svalová vlákna. Po rozmrazení se pak uvolní až moc šťávy, takže maso bude moc suché. Pokud už přece jen maso zmrazíte, rozmrazovat musíte pomalu, nikdy ne v mikrovlnce a vhodné není ani rozmrazování při pokojové teplotě. Ideální je rozmrazovat v lednici, nejlépe přes noc.
Jaké maso je nejvhodnější?
Grilovat můžete téměř jakékoli maso, ať už kuřecí, krůtí, vepřové, jehněčí, rybí nebo hovězí. V případě drůbežího a vepřového kupujte spíše prorostlejší kousky, aby bylo maso šťavnatější – tedy stehenní řízky nebo krkovičku. Grilovat ale můžete i kotletu nebo panenku. Pokud jde o hovězí maso, podle odborníků jsou na grilování nejlepší nízký roštěnec nebo svíčková. Doporučuje se takzvané stařené maso, což znamená maso pořádně vyzrálé. Můžete-li, kupujte maso u řezníka.
Marinády na kuřecí maso: Barbecue, medová, pikantní jogurtová nebo fíková

Grilovací sezóna je tady a pokud milujete grilovaná masa na všechny způsoby, pak se určitě necháte inspirovat našimi recepty na ty nejlepší grilovací…celý článek
Než začnete grilovat
Maso na gril byste neměli naklepávat, protože tím byste narušili svalová vlákna, v nichž je bílkovina (a tedy i šťáva), a maso by pak bylo suché a "nijaké". Proto je taky lepší maso před grilováním nesolit a moc nekořenit, aby nezhořklo. Můžete ovšem maso naložit do připravené marinády, ideálně na 24 hodin (nejméně ale na tři hodiny). Pokud je nutné maso posolit, pak až po tepelné úpravě.
Jak dlouho grilovat a jaké fígle použít?
Každý druh masa vyžaduje jinou dobu grilování. Nejkratší dobu vyžadují ryby (asi 15 minut), nejdelší kuřecí stehna (asi 45 minut), vepřové a hovězí maso se opéká zhruba 20 až 30 minut. Zelenina méně než čtvrthodinu (nejrychleji máte hotové lilek, cukety, chřest, ananas)...
Grilovací sezona: Nejlepší burgery se sýrem, avokádem a farmářský steak!

Léto se bez grilování neobejde, a pokud máte zahradu nebo terasu, možná se mu věnujete ostošest. Zkuste naše recepty na vynikající burgery nebo steaky,…celý článek
Maso na grilu stačí otočit jen jednou, během grilování ho ale nijak nepropichujte, zbytečně by tak vytekla z masa šťáva. Jste-li začátečníci, dejte si pozor na grilování hovězího masa. Pokud nedodržíte na minutu přesně čas grilování, budete mít steak moc krvavý, nebo naopak tuhý jako bota. A jak zjistit, že je maso hotové? Nejlepší je použít teploměr s bodcem, s ním to zjistíte snadno. Teplota kolem padesátky znamená krvavý steak, šedesátka je narůžovělý steak a od sedmdesáti je už steak propečený.
Náš tip: Aby se maso nebo klobásy při pečení nekroutily, nařízněte okraje. Jako přílohu můžete zvolit bílé pečivo a červené víno, znalci doporučují Malbec nebo Shiraz. Ovšem výběr vína je už na vás.
Které steaky se hodí na grilování? V našem VIDEU vám to prozradí šéfkuchař Roman Paulus: