Grilované maso: Nejlepší rady, jak ho správně vybrat a připravit, aby bylo co nejlepší! | Recepty.Blesk.cz

Grilované maso: Nejlepší rady, jak ho správně vybrat a připravit, aby bylo co nejlepší!

Foto: iStock
16.05.2018 / 06:00

Chcete-li mít grilované maso skutečně co nejchutnější, je nutné vybrat správně maso. A taky ho pak správně upéct. Jedině pak si pochutnáte a z grilování uděláte jedinečný zážitek. Jak tedy postupovat?

Maso kupujte výhradě chlazené, nikdy ne mražené. Zmrazením totiž dochází k vytváření krystalů, které potrhají svalová vlákna. Po rozmrazení se pak uvolní až moc šťávy, takže maso bude moc suché. Pokud už přece jen maso zmrazíte, rozmrazovat musíte pomalu, nikdy ne v mikrovlnce a vhodné není ani rozmrazování při pokojové teplotě. Ideální je rozmrazovat v lednici, nejlépe přes noc.


Jaké maso je nejvhodnější?

Grilovat můžete téměř jakékoli maso, ať už kuřecí, krůtí, vepřové, jehněčí, rybí nebo hovězí. V případě drůbežího a vepřového kupujte spíše prorostlejší kousky, aby bylo maso šťavnatější – tedy stehenní řízky nebo krkovičku. Grilovat ale můžete i kotletu nebo panenku. Pokud jde o hovězí maso, podle odborníků jsou na grilování nejlepší nízký roštěnec nebo svíčková. Doporučuje se takzvané stařené maso, což znamená maso pořádně vyzrálé. Můžete-li, kupujte maso u řezníka.

Marinády na kuřecí maso: Barbecue, medová, pikantní jogurtová nebo fíková

Marinády na kuřecí maso: Barbecue, medová, pikantní jogurtová nebo fíková

Grilovací sezóna je tady a pokud milujete grilovaná masa na všechny způsoby, pak se určitě necháte inspirovat našimi recepty na ty nejlepší grilovací…celý článek


Než začnete grilovat

Maso na gril byste neměli naklepávat, protože tím byste narušili svalová vlákna, v nichž je bílkovina (a tedy i šťáva), a maso by pak bylo suché a "nijaké". Proto je taky lepší maso před grilováním nesolit a moc nekořenit, aby nezhořklo. Můžete ovšem maso naložit do připravené marinády, ideálně na 24 hodin (nejméně ale na tři hodiny). Pokud je nutné maso posolit, pak až po tepelné úpravě.


Jak dlouho grilovat a jaké fígle použít?

Každý druh masa vyžaduje jinou dobu grilování. Nejkratší dobu vyžadují ryby (asi 15 minut), nejdelší kuřecí stehna (asi 45 minut), vepřové a hovězí maso se opéká zhruba 20 až 30 minut. Zelenina méně než čtvrthodinu (nejrychleji máte hotové lilek, cukety, chřest, ananas)...

Grilovací sezona: Nejlepší burgery se sýrem, avokádem a farmářský steak!

Grilovací sezona: Nejlepší burgery se sýrem, avokádem a farmářský steak!

Léto se bez grilování neobejde, a pokud máte zahradu nebo terasu, možná se mu věnujete ostošest. Zkuste naše recepty na vynikající burgery nebo steaky,…celý článek

Maso na grilu stačí otočit jen jednou, během grilování ho ale nijak nepropichujte, zbytečně by tak vytekla z masa šťáva. Jste-li začátečníci, dejte si pozor na grilování hovězího masa. Pokud nedodržíte na minutu přesně čas grilování, budete mít steak moc krvavý, nebo naopak tuhý jako bota. A jak zjistit, že je maso hotové? Nejlepší je použít teploměr s bodcem, s ním to zjistíte snadno. Teplota kolem padesátky znamená krvavý steak, šedesátka je narůžovělý steak a od sedmdesáti je už steak propečený.


Náš tip: Aby se maso nebo klobásy při pečení nekroutily, nařízněte okraje. Jako přílohu můžete zvolit bílé pečivo a červené víno, znalci doporučují Malbec nebo Shiraz. Ovšem výběr vína je už na vás.

 

Které steaky se hodí na grilování? V našem VIDEU vám to prozradí šéfkuchař Roman Paulus:

360p 240p
Jaké steaky se hodí na grilování vám prozradí šéfkuchař Roman Paulus • 

 

 

 

 

 

Diskuse k článku

.

Domácí kečup na 5 způsobů: Už nikdy nebudete chtít jiný

Domácí kečup je mnohem lepší než ten kupovaný. Nejsou v něm žádné konzervanty, ale ani chutí se nedají srovnat. Ten, který si uvaříte doma, totiž opravdu chutná božsky.

Rychlé letní večeře hotové do třiceti minut! Saláty, těstoviny nebo ryby

Komu by se v horku chtělo vařit a trávit u sporáku dlouhé hodiny? Jen málokomu. Přesto jíst musíme, takže vám nabízíme recepty, které jsou hotové do půlhodiny, jsou snadné, a navíc nejsou těžké, takže po obědě můžete klidně

Levandulové recepty, které musíte vyzkoušet! Sirup, zmrzlina nebo limonáda na osvěžení

Není snad typičtější symbol léta než právě levandule. Přestože se jí daří hlavně ve Středomoří, můžete ji pěstovat i u nás doma. Její vůně je nezaměnitelná a vedle toho, že se používá do kosmetiky, skvěle ladí i s potravinami,

Domácí dresinky do všech salátů: Italský, francouzský i česnekové aioli

Léto a horké dny přejí lehkým jídlům, zejména zeleninovým salátům. Pokud vás už unavuje používat jen jednu jedinou zálivku nebo dresink, vyzkoušejte naše recepty. Některé vás určitě překvapí.

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

České celebrity

Smutný Krampol v bolestech: Zdrtil ho verdikt…

Jiří Krampol (80) už delší dobu bojuje s velkými bolestmi v kolenou, kvůli kterým nemůže skoro už…

celý článek »

Svět

Italská apokalypsa: Nejméně 35 mrtvých po…

Na frekventované dálnici v Janově na severu Itálie se v úterý zřítila asi stometrová část mostu.…

celý článek »

Politika

VIDEO: Kluci v akci! Stropnický s přítelem…

Spousta práce, peněz a času. A rozhodně žádné hraní si na panstvo. Tak pražský politik Matěj Stropnický…

celý článek »

První liga

Jágr: Kdybych teď skončil, jsem v pohodě.…

Necítí se zcela fit a v plné síle, přesto stále pokračuje. V přípravě na novou sezonu žene Jaromíra…

celý článek »