Léto nás podle kalendáře teprve čeká, ale venku to vypadá, že je tady. Co vás v horkých dnech pozitivně naladí a ochladí? Zmrzlina. Naučte se ji vyrábět doma a uvidíte, že má oproti té kupované nesrovnatelně lepší chuť. Navíc není složité ji vyrobit, nepotřebujete moc času a výsledek bude jak od profíků.
Klasická francouzská zmrzlina je vlastně směs vanilkového žloutkového krému zmrazeného se šlehačkou. K její výrobě je ideální mít k dispozici elektrický strojek na zmrzlinu. Při stálém míchání se totiž drtí krystaly ledu a zmrzlina pak má hladkou konzistenci. Klasickou příchutí je vanilka, ale klidně můžete přidat kakao nebo ovocné pyré. Mrazení tak trochu tupí chutě, takže by ochucení mělo být výrazné. Pokud chcete použít ovocné pyré, použijte husté a koncentrované, které krém nezředí.
Jak na to?
Nejprve si připravíte vanilkový krém (tzv. créme anglaise). Do 500 ml mléka vložíte ½ vanilky a necháte mléko, aby „natáhlo“ vůni vanilky. V míse ušleháte 5 žloutků s 65 gramy moučkového cukru. Vyndáte vanilku z mléka a přivedete mléko k varu. Pak mléko promícháte se žloutky. Krém pomalu zahříváte a neustále mícháte, až zhoustne. Tohle množství vydá asi na 630 ml.
Náš tip: Plamen udržujte stále nízký a krém promíchávejte kolem stěn hrnce, aby se nepálil.
Domácí nutella krok za krokem: Rychle, levně a bez éček
Sladké pochoutce vonící oříšky a čokoládou dokáže odolat jen málokdo. Proč ale zbytečně utrácet za předražené výrobky plné nezdravého palmového oleje,…celý článek
Příprava zmrzliny
Vanilkový krém vychlaďte v míse, kterou posadíte do jiné mísy, v níž jsou kostky ledu. Během chladnutí krém opět promíchávejte. Vychlazený krém mrazte třicet minut ve strojku na zmrzlinu. Přidejte 250 ml smetany ke šlehání a mrazte, až bude zmrzlina pevná, asi dvacet minut.
Domácí tvarohovo-ovocná zmrzlina
Máte raději lehčí zmrzliny s ovocem a tvarohem? Tuhle zvládnete i bez zmrzlinového strojku! Budete potřebovat asi 250 g jahod, 250 g tvarohu tučného, 2 lžíce medu nebo stévie, 50 g moučkového cukru (můžete vypustit, záleží na vás), 100 ml smetany na šlehání.
Očištěné jahody rozmixujte tyčovým mixérem dohladka s tvarohem. Přidejte cukr, med nebo stévii a přidejte smetanu a rozmixujte. Směs dejte do plastové nádobky a dejte do mrazničky. Po půlhodině vyndejte a promíchejte. To několikrát zopakujte, tím se ingredience krásně propojí. Nechte v mrazáku a zhruba za pět hodin můžete servírovat.
Náš tip: Ideální je samozřejmě použít čerstvé ovoce, ale klidně lze použít i kompotované nebo můžete přidat domácí zavařeninu.
Jestli máte chuť zkusit i domácí pribináček, podívejte se na naše VIDEO, podle něj ho zvládnete hned: