Domácí jahodový sirup: Zkuste tento snadný a rychlý recept! | Recepty.Blesk.cz

Domácí jahodový sirup: Zkuste tento snadný a rychlý recept!

Foto: istock.com
06.06.2018 / 06:00

Jahody jsou všude kolem, můžete si je koupit čerstvé nebo si je můžete sami nasbírat na jednom z mnoha samosběrů. Každopádně potom z nich můžete vykouzlit super knedlíky, dezerty, marmeládu nebo třeba sirup. Ten domácí je ideální základ pro osvěžující nápoj v parném dni.

Konzervovat sezonní ovoce v podobě domácího sirupu je úžasný způsob, jak si ovoce potom můžete dopřát v kterémkoli ročním období. Navíc to není vůbec nijak složité, tak se to naučte také. Domácí sirup z jahod je všestranná přísada. Po rozředění perlivou nebo neperlivou vodou získáte osvěžující nápoj, sirup můžete přidat i do zmrzliny, mléčných koktejlů, smoothies nebo ovocných salátů.

Budete potřebovat:

450 g jahod (zbavených stopky a nakrájených na plátky), 1 lžíci citronové šťávy, 1 vanilkový lusk (rozřízněte ho, nožem vyškrábněte semínka a schovejte) nebo 1 lžičku vanilkového aroma, 200 až 250 g moučkového cukru, 1 lžičku kyseliny citronové nebo askorbové

Marinády na grilované steaky: Bylinková, česneková a fíková

Marinády na grilované steaky: Bylinková, česneková a fíková

Marináda na maso je naprostý základ, pokud si chcete v létě užít dokonalá jídla z grilu! Pokud milujete grilovaná masa, pak si dopřejte ta nejlepší…celý článek

Vylisujte šťávu

Ohřejte jahody v hrnci se zhruba 200 ml vody. Na mírném ohni krátce povařte, dokud jahody nepustí šťávu. Během vaření ovoce rozmačkávejte zadní stranou vařečky nebo šťouchadlem na brambory. Jahody pouští šťávu velmi snadno, proto se svařují jen s tenkou vrstvou vody, aby se šťáva zbytečně nerozředila, výsledný sirup by pak byl mdlý.


Přeceďte a svařte sirup

Rozvařené ovoce přendejte do lisovacího sáčku nebo mušelínem vyloženého sítka, které je umístěno na míse, a vařečkou opatrně stlačujte dužinu, aby pustila co nejvíc šťávy. Přelijte šťávu do odměrky a vypočítejte potřebné množství cukru. Na každých 100 ml šťávy použijte 70 g cukru.

 

Nejlepší domácí zmrzlina: Zvládnete ji snadno, rychle a bez chemie!

Nejlepší domácí zmrzlina: Zvládnete ji snadno, rychle a bez chemie!

Léto nás podle kalendáře teprve čeká, ale venku to vypadá, že je tady. Co vás v horkých dnech pozitivně naladí a ochladí? Zmrzlina. Naučte se ji vyrábět…celý článek

Vypláchněte hrnec a vraťte do něj šťávu. Přidejte cukr a vanilkový lusk a vmíchejte semínka. Na mírném ohni bez míchání pozvolna vařte, dokud se cukr nerozpustí. Pak přiveďte k varu a nechte pět minut probublávat.


Dejte do lahví

Hrnec odstavte z ohně a vyndejte z něj vanilkový lusk. Přidejte kyselinu citronovou a pomocí trychtýře nalijte vše do sterilizovaných lahví. Nechte vychladnout a uchovávejte v ledničce.

 

Jak připravuje marmeládu Blanka Milfaitová? Podívejte se na naše VIDEO:

Marmeláda podle Blanky Milfaitové, kterou si zamilovala i královna Alžběta II. • 

Diskuse k článku

.

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Z jednoho pekáče: Dokonalé párky, kuřecí i kotlety, po kterých se zapráší

Podzimní hodování konečně přeje tomu, abyste zapnuli troubu a trošku si doma přitopili. Navíc dokonale upečené kuře nebo vepřové kotlety vás zahřejí i zevnitř. Nemáte čas? Pak vyzkoušejte párky s cibulí. Jakkoliv nudně tento

Božské palačinky: Nadýchané sladké pokušení, kterému neodoláte!

Máte strach, že se vám nepovedou, takže je raději neděláte? Chyba! Dají se naučit a pak už je můžete svým blízkým připravovat, kdykoli vás napadne, třeba jako rychlou večeři, zákusek po lehkém obědě nebo je můžete sníst druhý

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Příběhy

Není voják jako voják: Sergej (72) v srpnu…

Rodilý Rus Sergej Magid (72) se v roce 1990 přestěhoval do Prahy, vzal si dceru bývalého politického…

celý článek »

Královské rodiny

To není normální, Meghan! Od nesnesitelné…

Meghan Markleová (38) opět bouří britskou veřejnost! Jen tři měsíce od porodu Archieho už má totiž…

celý článek »

Blesk tlapky

Petr chová 24 psů na malém pozemku s maringotkami.…

Štěkot 24 psů zpoza zaslepených oken tří maringotek, další hafan zavřený ve starém autě. Pro Petra…

celý článek »

VIP sport

Zarostlé Lužánky opět ožily! Legendární…

Stadion Za Lužánkami. Právě tady se Emil Zátopek v těchto dnech nesmazatelně zapíše do olympijských…

celý článek »