Jahody jsou všude kolem, můžete si je koupit čerstvé nebo si je můžete sami nasbírat na jednom z mnoha samosběrů. Každopádně potom z nich můžete vykouzlit super knedlíky, dezerty, marmeládu nebo třeba sirup. Ten domácí je ideální základ pro osvěžující nápoj v parném dni.
Konzervovat sezonní ovoce v podobě domácího sirupu je úžasný způsob, jak si ovoce potom můžete dopřát v kterémkoli ročním období. Navíc to není vůbec nijak složité, tak se to naučte také. Domácí sirup z jahod je všestranná přísada. Po rozředění perlivou nebo neperlivou vodou získáte osvěžující nápoj, sirup můžete přidat i do zmrzliny, mléčných koktejlů, smoothies nebo ovocných salátů.
Budete potřebovat:
450 g jahod (zbavených stopky a nakrájených na plátky), 1 lžíci citronové šťávy, 1 vanilkový lusk (rozřízněte ho, nožem vyškrábněte semínka a schovejte) nebo 1 lžičku vanilkového aroma, 200 až 250 g moučkového cukru, 1 lžičku kyseliny citronové nebo askorbové
Marinády na grilované steaky: Bylinková, česneková a fíková
Marináda na maso je naprostý základ, pokud si chcete v létě užít dokonalá jídla z grilu! Pokud milujete grilovaná masa, pak si dopřejte ta nejlepší…celý článek
Vylisujte šťávu
Ohřejte jahody v hrnci se zhruba 200 ml vody. Na mírném ohni krátce povařte, dokud jahody nepustí šťávu. Během vaření ovoce rozmačkávejte zadní stranou vařečky nebo šťouchadlem na brambory. Jahody pouští šťávu velmi snadno, proto se svařují jen s tenkou vrstvou vody, aby se šťáva zbytečně nerozředila, výsledný sirup by pak byl mdlý.
Přeceďte a svařte sirup
Rozvařené ovoce přendejte do lisovacího sáčku nebo mušelínem vyloženého sítka, které je umístěno na míse, a vařečkou opatrně stlačujte dužinu, aby pustila co nejvíc šťávy. Přelijte šťávu do odměrky a vypočítejte potřebné množství cukru. Na každých 100 ml šťávy použijte 70 g cukru.
Nejlepší domácí zmrzlina: Zvládnete ji snadno, rychle a bez chemie!

Léto nás podle kalendáře teprve čeká, ale venku to vypadá, že je tady. Co vás v horkých dnech pozitivně naladí a ochladí? Zmrzlina. Naučte se ji vyrábět…celý článek
Vypláchněte hrnec a vraťte do něj šťávu. Přidejte cukr a vanilkový lusk a vmíchejte semínka. Na mírném ohni bez míchání pozvolna vařte, dokud se cukr nerozpustí. Pak přiveďte k varu a nechte pět minut probublávat.
Dejte do lahví
Hrnec odstavte z ohně a vyndejte z něj vanilkový lusk. Přidejte kyselinu citronovou a pomocí trychtýře nalijte vše do sterilizovaných lahví. Nechte vychladnout a uchovávejte v ledničce.
Jak připravuje marmeládu Blanka Milfaitová? Podívejte se na naše VIDEO: