Proč bychom měli milovat léto? No přece kvůli plněným ovocným knedlíkům, které nemají konkurenci. Jsou hříšně dobré, sice kalorické, ale zato fantastické. Dají se připravit na tisíc způsobů a plnit se dají vším možným ovocem. Jestli jste ještě všechny recepty nevyzkoušeli, tak to honem rychle napravte!
Plněné ovocné knedlíky se považovaly odjakživa za chloubu moravské i české kuchyně. A v Evropě byly dokonce tak moc proslulé, že francouzský labužník Edouard de Pomiane zařadil švestkové mezi deset nejlepších jídel světa! A právě ty miloval i Jan Neruda, který jim dokonce složil hold v jednom ze svých fejetonů "švestkový knedlík je můj ideální ideál"!
Švestkové knedlíky z bramborového těsta
Můžete koupit švestky čerstvé, ale klidně lze použít i ty zmražené. Každopádně zmizí z talíře skoro okamžitě.celý článek
V létě se dá s knedlíky doslova kouzlit. Všude kolem je totiž tolik nejrůznějšího ovoce, že je těžké si vybrat. Podle odborníků jsou knedlíky ovšem kalorickou bombou. A to samozřejmě taky kvůli tomu, čím je posypete a polijete. Pokud chcete přece jen hřešit zdravěji, doporučujeme knedlíky z těsta tvarohového. Ty si můžete dopřát i v případě, že držíte dietu, samozřejmě jen malou porci.
Tvarohové knedlíky s meruňkami
Jsou božské, nadýchané a naprosto delikátní. Můžete je udělat v neděli k obědu a máte hlavní jídlo i dezert dohromady.celý článek
Jsou snadné, rychlé a naprosto dokonalé. Zvládne je i naprostá začátečnice! S čerstvými jahodami vykouzlíte doslova nebeský oběd.celý článek
Kynuté ovocné knedlíky jsou prostě babiččina klasika, kterou stojí zato aspoň jednou za celé léto ochutnat. No, zabije vás snad jeden jediný kynutý knedlík? Tyhle dva recepty určitě vyzkoušejte a nemusíte čekat až na neděli! Pozor jen, když těsto připravujete, nepodceňujte dobu kynutí a teplotu surovin.
Zřejmě každý rád zhřeší tímto sladkým pokrmem. Zkuste naší variantu se zakysanou smetanou.celý článek
První ovocné knedlíky se objevily v našich kuchyních v 17. století a náplň měly švestkovou. Překvapivé bylo, že se smažily. Později se začaly dělat z páleného, žemlového, krupicového, kynutého či bramborového těsta a balily se do nich nejrůznější druhy ovoce. Na Moravě je kuchařinky sypaly mákem, v Čechách tvarohem, jinde se polévaly smetanou nebo máslem. Fantazii se meze nekladly. Tyhle dva recepty z odpalovaného a spařeného těsta znáte? Chutnají neméně božsky.
Broskvové knedlíky ze spařeného těsta
Tyhle knedlíky chutnají naprosto dokonale! Místo broskví můžete použít i meruňky.celý článek
Malinové knedlíky z odpalovaného těsta
Odpalované těsto je křupavé a nadýchané, takže knedlíky vyrobené z něj budou stejně lehoučké. Ochutnejte.celý článek
Tyhle knedlíky sice nejsou plněné ovocem, ale rozhodně chutnají skvěle! Vyzkoušejte knedlíky plněné uzeným masem: