Ovoce s alkoholem? Chutná a luxusní lahůdka, kterou si připravíte snadno i doma! | Recepty.Blesk.cz

Ovoce s alkoholem? Chutná a luxusní lahůdka, kterou si připravíte snadno i doma!

Foto: istock.com
04.07.2018 / 06:00

Všude kolem je spousta sezonního ovoce, tak ho využijte naplno. Věděli jste, že konzervování ovoce v alkoholu je asi nejjednodušší způsob uchovávání? Takto připravené dobroty vydrží skoro na věky, protože v koncentrovaném alkoholu nepřežívají žádné bakterie, a navíc kombinací sladkého ovoce a třeba brandy, rumu nebo slivovice vznikne skutečná lahůdka!

 

Ovoce a studený alkohol

V alkoholu můžete uchovávat téměř každý druh ovoce a výsledek je skoro lepší než u zamrazování. Jak na to? Je to snadné. Vložte čerstvé ovoce do sterilizovaných sklenic se širokým hrdlem a zlehka upěchujte tak, abyste ovoce nerozmačkali. Nasypte cukr do jedné třetiny výšky sklenice a zalijte takovým množstvím alkoholu, aby bylo ovoce ponořené.


Pro jaké ovoce se hodí?

Metoda se hodí hlavně pro ovoce s tenkou slupkou – bobuloviny, švestky, třešně a višně. Ovoce, které má silnější slupku, propíchněte, aby se alkohol dostal do dužiny. Sklenici lehce sklepněte, aby se odstranily vzduchové bubliny, a pak uzavřete víčkem. Cukr se postupně rozpustí, ale když se sklenicí zatřesete, rozpouštění urychlíte.

Nejlepší bezmasé tataráky na léto! Připravte si avokádový, lilkový nebo rajčatový!

Nejlepší bezmasé tataráky na léto! Připravte si avokádový, lilkový nebo rajčatový!

Pravý tatarák z hovězího masa, který si sami namícháte, je samozřejmě gastronomická bomba. Ovšem pokud chcete teď v létě něco lehčího, po čem vám nebude…celý článek


Kombinace alkoholu s horkým sirupem

Nejprve si připravte cukrový sirup. Do velkého hrnce nalijte vodu, přidejte cukr (115 až 250 gramů na 600 ml vody) a za stálého míchání vařte na mírném ohni, dokud se cukr nerozpustí. Přiveďte k varu a vařte dalších 5 minut. Ponořte ovoce do sirupu a znova přiveďte k varu. Stáhněte oheň a krátce ovoce povařte podle konkrétního receptu. Vyndejte ovoce a nechte vychladnout. Sirup přiveďte k varu a nechte pár minut vřít. Před přelitím do sklenic nechte mírně vychladnout. Nakonec dolijte alkoholem.


Meruňky s mandlemi v amaretu

Budete potřebovat: 85 g cukru krystal, 450 g meruněk rozpůlených a vypeckovaných, 60 g blanšírovaných mandlí, asi 250 ml amareta


Postup: Ve velkém hrnci ohřívejte na mírném ohni za stálého míchání cukr se 150 ml vody, dokud se cukr nerozpustí. Vložte meruňky do hrnce tak, aby tvořily jednu vrstvu, a zalijte sirupem. Přiveďte k varu a vařte, dokud meruňky mírně nerozměknou, ale stále budou mít svůj tvar (asi 1 minutu). Přeneste meruňky do sterilizované sklenice a přidejte polovinu mandlí. Postup zopakujte se zbývajícím ovocem.

 

Topíte se v třešních? Udělejte z nich kompot nebo likér!

Topíte se v třešních? Udělejte z nich kompot nebo likér!

Máte na zahradě spoustu třešní a nevíte, co s nimi? Třešně mají blahodárné účinky na zdraví a mají málo kalorií. Dokážou čistit ledviny, játra a krev.…celý článek

 

Vraťte hrnec se sirupem na plotnu, přiveďte k varu a zalijte jím ovoce ve sklenicích. Navrch nalijte tolik amareta, aby byly všechny kousky ponořené. Nechte vychladnout. Pak uzavřete víčkem a několikrát sklenici obraťte dnem vzhůru, aby se sirup s alkoholem promíchaly. Nechte v chladu a temnu asi 4 týdny uležet, pak bude chuť výraznější.

 

Zkusit můžete i exotické ovoce, například papáju. Podívejte se na VIDEO:

720p 480p 360p 240p
Papája má skvělou chuť, pokud si vyberete zralou • 

Diskuse k článku

.

Nejlepší švestkové čatní: Kořeněná omáčka, která se hodí k masu, sýrům či rybám

Máte doma přebytek švestek, jablek a nevíte, co s nimi? Zkuste čatní. Tahle původně indická dobrota je trochu sladká, trochu kyselá a kořeněná hustá omáčka, se kterou se dochucují pokrmy, aby měly výraznější chuť. Pochází z

Nejlepší švestkové recepty! Koláče, knedlíky, záviny nebo omáčka k masu

Švestky jsou nejen chuťovka, ale taky lék. Pomáhají chránit srdce a cévy, snižují cholesterol a pomáhají při zácpě. V podzimních dezertech nebo v kombinaci s masem chutnají výtečně. Tyhle recepty musíte vyzkoušet!

Banánové proteinové palačinky. Dezert, který si můžete dopřát bez výčitek každý den!

Snažíte se držet dietu nebo si chcete udržet váhu a nemůžete se obejít bez sladkého? Zkuste proteinové palačinky podle našeho receptu. Jejich příprava je snadná, rychlá a navíc vám dodají spoustu bílkovin a minimum cukrů.

Nejlepší podzimní dezerty z jablek! Štrúdly, jablečník nebo mřížkový koláč

Jsou štavnatá a chutnají skvěle. Navíc je právě teď jejich sezona, tak toho využijte a připravte z nich nějakou sladkou dobrotu nejen na neděli. 

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Seriály, filmy, kino a TV

Prostřeno! které skončilo fiaskem: Televize…

Pořad Prostřeno! se na obrazovkách Primy objevuje již osmým rokem, takovou soutěžící jako Ivu Tranovou…

celý článek »

Komunální volby 2018

Song jako Brno! Primátor ve volebním klipu…

Hodně rozporuplné reakce sklízí volební klip brněnského primátora Petra Vokřála (54, ANO). Jedni…

celý článek »

Krimi

Rodinná tragédie: Matka zemřela dva dny…

Natalie Hood z anglického Doveru přišla v pátek vinou tragické autonehody o jednu ze svých dcer.…

celý článek »

VIP sport

Sexy Čuhelová si poplakala nad (ne)působením…

Od konce ledna se rodil její návrat na televizní obrazovky. Sporťačka Monika Čuhelová po odchodu…

celý článek »