Všude kolem je spousta sezonního ovoce, tak ho využijte naplno. Věděli jste, že konzervování ovoce v alkoholu je asi nejjednodušší způsob uchovávání? Takto připravené dobroty vydrží skoro na věky, protože v koncentrovaném alkoholu nepřežívají žádné bakterie, a navíc kombinací sladkého ovoce a třeba brandy, rumu nebo slivovice vznikne skutečná lahůdka!
Ovoce a studený alkohol
V alkoholu můžete uchovávat téměř každý druh ovoce a výsledek je skoro lepší než u zamrazování. Jak na to? Je to snadné. Vložte čerstvé ovoce do sterilizovaných sklenic se širokým hrdlem a zlehka upěchujte tak, abyste ovoce nerozmačkali. Nasypte cukr do jedné třetiny výšky sklenice a zalijte takovým množstvím alkoholu, aby bylo ovoce ponořené.
Pro jaké ovoce se hodí?
Metoda se hodí hlavně pro ovoce s tenkou slupkou – bobuloviny, švestky, třešně a višně. Ovoce, které má silnější slupku, propíchněte, aby se alkohol dostal do dužiny. Sklenici lehce sklepněte, aby se odstranily vzduchové bubliny, a pak uzavřete víčkem. Cukr se postupně rozpustí, ale když se sklenicí zatřesete, rozpouštění urychlíte.
Nejlepší bezmasé tataráky na léto! Připravte si avokádový, lilkový nebo rajčatový!

Pravý tatarák z hovězího masa, který si sami namícháte, je samozřejmě gastronomická bomba. Ovšem pokud chcete teď v létě něco lehčího, po čem vám nebude…celý článek
Kombinace alkoholu s horkým sirupem
Nejprve si připravte cukrový sirup. Do velkého hrnce nalijte vodu, přidejte cukr (115 až 250 gramů na 600 ml vody) a za stálého míchání vařte na mírném ohni, dokud se cukr nerozpustí. Přiveďte k varu a vařte dalších 5 minut. Ponořte ovoce do sirupu a znova přiveďte k varu. Stáhněte oheň a krátce ovoce povařte podle konkrétního receptu. Vyndejte ovoce a nechte vychladnout. Sirup přiveďte k varu a nechte pár minut vřít. Před přelitím do sklenic nechte mírně vychladnout. Nakonec dolijte alkoholem.
Meruňky s mandlemi v amaretu
Budete potřebovat: 85 g cukru krystal, 450 g meruněk rozpůlených a vypeckovaných, 60 g blanšírovaných mandlí, asi 250 ml amareta
Postup: Ve velkém hrnci ohřívejte na mírném ohni za stálého míchání cukr se 150 ml vody, dokud se cukr nerozpustí. Vložte meruňky do hrnce tak, aby tvořily jednu vrstvu, a zalijte sirupem. Přiveďte k varu a vařte, dokud meruňky mírně nerozměknou, ale stále budou mít svůj tvar (asi 1 minutu). Přeneste meruňky do sterilizované sklenice a přidejte polovinu mandlí. Postup zopakujte se zbývajícím ovocem.
Topíte se v třešních? Udělejte z nich kompot nebo likér!

Máte na zahradě spoustu třešní a nevíte, co s nimi? Třešně mají blahodárné účinky na zdraví a mají málo kalorií. Dokážou čistit ledviny, játra a krev.…celý článek
Vraťte hrnec se sirupem na plotnu, přiveďte k varu a zalijte jím ovoce ve sklenicích. Navrch nalijte tolik amareta, aby byly všechny kousky ponořené. Nechte vychladnout. Pak uzavřete víčkem a několikrát sklenici obraťte dnem vzhůru, aby se sirup s alkoholem promíchaly. Nechte v chladu a temnu asi 4 týdny uležet, pak bude chuť výraznější.
Zkusit můžete i exotické ovoce, například papáju. Podívejte se na VIDEO: