Ovoce s alkoholem? Chutná a luxusní lahůdka, kterou si připravíte snadno i doma! | Recepty.Blesk.cz

Ovoce s alkoholem? Chutná a luxusní lahůdka, kterou si připravíte snadno i doma!

Foto: istock.com
04.07.2018 / 06:00

Všude kolem je spousta sezonního ovoce, tak ho využijte naplno. Věděli jste, že konzervování ovoce v alkoholu je asi nejjednodušší způsob uchovávání? Takto připravené dobroty vydrží skoro na věky, protože v koncentrovaném alkoholu nepřežívají žádné bakterie, a navíc kombinací sladkého ovoce a třeba brandy, rumu nebo slivovice vznikne skutečná lahůdka!

 

Ovoce a studený alkohol

V alkoholu můžete uchovávat téměř každý druh ovoce a výsledek je skoro lepší než u zamrazování. Jak na to? Je to snadné. Vložte čerstvé ovoce do sterilizovaných sklenic se širokým hrdlem a zlehka upěchujte tak, abyste ovoce nerozmačkali. Nasypte cukr do jedné třetiny výšky sklenice a zalijte takovým množstvím alkoholu, aby bylo ovoce ponořené.


Pro jaké ovoce se hodí?

Metoda se hodí hlavně pro ovoce s tenkou slupkou – bobuloviny, švestky, třešně a višně. Ovoce, které má silnější slupku, propíchněte, aby se alkohol dostal do dužiny. Sklenici lehce sklepněte, aby se odstranily vzduchové bubliny, a pak uzavřete víčkem. Cukr se postupně rozpustí, ale když se sklenicí zatřesete, rozpouštění urychlíte.

Nejlepší bezmasé tataráky na léto! Připravte si avokádový, lilkový nebo rajčatový!

Nejlepší bezmasé tataráky na léto! Připravte si avokádový, lilkový nebo rajčatový!

Pravý tatarák z hovězího masa, který si sami namícháte, je samozřejmě gastronomická bomba. Ovšem pokud chcete teď v létě něco lehčího, po čem vám nebude…celý článek


Kombinace alkoholu s horkým sirupem

Nejprve si připravte cukrový sirup. Do velkého hrnce nalijte vodu, přidejte cukr (115 až 250 gramů na 600 ml vody) a za stálého míchání vařte na mírném ohni, dokud se cukr nerozpustí. Přiveďte k varu a vařte dalších 5 minut. Ponořte ovoce do sirupu a znova přiveďte k varu. Stáhněte oheň a krátce ovoce povařte podle konkrétního receptu. Vyndejte ovoce a nechte vychladnout. Sirup přiveďte k varu a nechte pár minut vřít. Před přelitím do sklenic nechte mírně vychladnout. Nakonec dolijte alkoholem.


Meruňky s mandlemi v amaretu

Budete potřebovat: 85 g cukru krystal, 450 g meruněk rozpůlených a vypeckovaných, 60 g blanšírovaných mandlí, asi 250 ml amareta


Postup: Ve velkém hrnci ohřívejte na mírném ohni za stálého míchání cukr se 150 ml vody, dokud se cukr nerozpustí. Vložte meruňky do hrnce tak, aby tvořily jednu vrstvu, a zalijte sirupem. Přiveďte k varu a vařte, dokud meruňky mírně nerozměknou, ale stále budou mít svůj tvar (asi 1 minutu). Přeneste meruňky do sterilizované sklenice a přidejte polovinu mandlí. Postup zopakujte se zbývajícím ovocem.

 

Topíte se v třešních? Udělejte z nich kompot nebo likér!

Topíte se v třešních? Udělejte z nich kompot nebo likér!

Máte na zahradě spoustu třešní a nevíte, co s nimi? Třešně mají blahodárné účinky na zdraví a mají málo kalorií. Dokážou čistit ledviny, játra a krev.…celý článek

 

Vraťte hrnec se sirupem na plotnu, přiveďte k varu a zalijte jím ovoce ve sklenicích. Navrch nalijte tolik amareta, aby byly všechny kousky ponořené. Nechte vychladnout. Pak uzavřete víčkem a několikrát sklenici obraťte dnem vzhůru, aby se sirup s alkoholem promíchaly. Nechte v chladu a temnu asi 4 týdny uležet, pak bude chuť výraznější.

 

Zkusit můžete i exotické ovoce, například papáju. Podívejte se na VIDEO:

Video se připravuje ...
Papája má skvělou chuť, pokud si vyberete zralou • 

FotoFoto

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Z jednoho pekáče: Dokonalé párky, kuřecí i kotlety, po kterých se zapráší

Podzimní hodování konečně přeje tomu, abyste zapnuli troubu a trošku si doma přitopili. Navíc dokonale upečené kuře nebo vepřové kotlety vás zahřejí i zevnitř. Nemáte čas? Pak vyzkoušejte párky s cibulí. Jakkoliv nudně tento

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz