Co si budeme povídat. Pokud milujete kyselé okurky, úplně nejlepší jsou ty domácí. A jestli chcete, aby byly krásně křupavé, pak zkuste náš recept. Je trochu jiný, než jste možná zvyklí, ale výsledek rozhodně stojí za to!
Okurková sezóna vrcholí, takže nezahálejte a začněte zavařovat. Pro tenhle recept vybírejte raději menší nakládačky a ideálně co nejpevnější. Chcete přece, aby byly co nejkřupavější. Tento recept na sladkokyselé okurky je snadný a okurky pak budou nejen křupavé, ale taky mírně štiplavé. A navíc jde o metodu, která je rychlá a snadná.
První krok – nasolení
Jestli chcete zachovat křupavost okurek, musíte z nich odstranit nejdřív přebytečnou vodu. Nasypte do mísy vrstvu soli, položte na ni okurky a pak průběžně střídejte vrstvu soli a okurek. Zakončete solí. Nechte takto odstát 24 hodin při pokojové teplotě. Potom veškerou sůl z okurek pořádně opláchněte. Nasolování nasucho se hodí hlavně pro okurky, protože je zpevní.
Vyrobte si domácí cider z vlastních jablek! Snadný recept, který zvládne každý

Co přijde v letních měsících vhod (a nejen v letních)? Lahodný cider z letních jablek, kterých máte přebytek. Tohle jablečné víno není tak těžké jako…celý článek
Druhý krok – příprava láku
Ve studeném láku zůstane zelenina krásně křupavá, máte-li raději jemnější chuť, lepší je horký lák. V případě studeného láku naskládáte okurky do sterilizovaných sklenic se širokým hrdlem a zalijete octem. Necháte asi centimetrovou mezeru pod okrajem a uzavřete.
Chcete-li horký lák, svaříte ocet, necháte ho vřít asi pět minut, aby se trochu vyvařil, pak opatrně nalijete do naplněných sklenic až po okraj. Zelenina musí být zcela ponořená!
Budete potřebovat (na 2 malé sklenice): 500 g malých nakládaček dobře omytých, 125 g mořské soli, 3-4 šalotky (oloupané), 3-4 stroužky česneku (oloupaného), 2-3 sušené chilli papričky (nemusí být), ½ lžičky koriandrových semen, kuliček pepře a koprových semínek nebo 1 podrcený sušený bobkový list, 2 snítky kopru, estrogenu nebo tymiánu, asi 750 ml bílého vinného octa
Salát caesar: Klasika, kterou zvládnete rychle a snadno i sami doma!
Fenomenální salát, který patří mezi ty nejpopulárnější na světě. Dnes existují desítky různých variací tohoto receptu, ovšem ten správný je jen jediný.…celý článek
Postup:
Do skleněné nebo keramické mísy nasypte trochu soli a naskládejte do ní vrstvu okurek. Zasypte solí a prokládejte postupně okurky a sůl. Na závěr by měla být vrstva soli. Nechte 24 hodin odležet.
Okurky operte, abyste je zbavili soli, vložte do sklenic 1 cm pod okraj. Přidejte šalotky, koření a bylinky a případně česnek (pokud vám nechutná, vynechte ho). Kopr dodá okurkám tradiční chuť.
Přelijte takovým množstvím octa, aby byly okurky zcela ponořené. Uzavřete víčky a nechte na chladném a tmavém místě asi 3 týdny odležet.
Chcete zkusit jinou klasiku nakládaných okurek? Podívejte se na VIDEO: