Nejlepší nakládané okurky! Takhle budou krásně křupavé! | Recepty.Blesk.cz

Nejlepší nakládané okurky! Takhle budou krásně křupavé!

Foto: iStock
01.08.2018 / 06:00

Co si budeme povídat. Pokud milujete kyselé okurky, úplně nejlepší jsou ty domácí. A jestli chcete, aby byly krásně křupavé, pak zkuste náš recept. Je trochu jiný, než jste možná zvyklí, ale výsledek rozhodně stojí za to!

Okurková sezóna vrcholí, takže nezahálejte a začněte zavařovat. Pro tenhle recept vybírejte raději menší nakládačky a ideálně co nejpevnější. Chcete přece, aby byly co nejkřupavější. Tento recept na sladkokyselé okurky je snadný a okurky pak budou nejen křupavé, ale taky mírně štiplavé. A navíc jde o metodu, která je rychlá a snadná.


První krok – nasolení

Jestli chcete zachovat křupavost okurek, musíte z nich odstranit nejdřív přebytečnou vodu. Nasypte do mísy vrstvu soli, položte na ni okurky a pak průběžně střídejte vrstvu soli a okurek. Zakončete solí. Nechte takto odstát 24 hodin při pokojové teplotě. Potom veškerou sůl z okurek pořádně opláchněte. Nasolování nasucho se hodí hlavně pro okurky, protože je zpevní.

 

Vyrobte si domácí cider z vlastních jablek! Snadný recept, který zvládne každý

Vyrobte si domácí cider z vlastních jablek! Snadný recept, který zvládne každý

Co přijde v letních měsících vhod (a nejen v letních)? Lahodný cider z letních jablek, kterých máte přebytek. Tohle jablečné víno není tak těžké jako…celý článek


Druhý krok – příprava láku

Ve studeném láku zůstane zelenina krásně křupavá, máte-li raději jemnější chuť, lepší je horký lák. V případě studeného láku naskládáte okurky do sterilizovaných sklenic se širokým hrdlem a zalijete octem. Necháte asi centimetrovou mezeru pod okrajem a uzavřete.

Chcete-li horký lák, svaříte ocet, necháte ho vřít asi pět minut, aby se trochu vyvařil, pak opatrně nalijete do naplněných sklenic až po okraj. Zelenina musí být zcela ponořená!


Budete potřebovat (na 2 malé sklenice): 500 g malých nakládaček dobře omytých, 125 g mořské soli, 3-4 šalotky (oloupané), 3-4 stroužky česneku (oloupaného), 2-3 sušené chilli papričky (nemusí být), ½ lžičky koriandrových semen, kuliček pepře a koprových semínek nebo 1 podrcený sušený bobkový list, 2 snítky kopru, estrogenu nebo tymiánu, asi 750 ml bílého vinného octa


Salát caesar: Klasika, kterou zvládnete rychle a snadno i sami doma!

Salát caesar: Klasika, kterou zvládnete rychle a snadno i sami doma!

Fenomenální salát, který patří mezi ty nejpopulárnější na světě. Dnes existují desítky různých variací tohoto receptu, ovšem ten správný je jen jediný.…celý článek

Postup:

Do skleněné nebo keramické mísy nasypte trochu soli a naskládejte do ní vrstvu okurek. Zasypte solí a prokládejte postupně okurky a sůl. Na závěr by měla být vrstva soli. Nechte 24 hodin odležet.

Okurky operte, abyste je zbavili soli, vložte do sklenic 1 cm pod okraj. Přidejte šalotky, koření a bylinky a případně česnek (pokud vám nechutná, vynechte ho). Kopr dodá okurkám tradiční chuť.

Přelijte takovým množstvím octa, aby byly okurky zcela ponořené. Uzavřete víčky a nechte na chladném a tmavém místě asi 3 týdny odležet.

 

Chcete zkusit jinou klasiku nakládaných okurek? Podívejte se na VIDEO:

1080p 720p 360p
Recept na domácí nakládačky krok za krokem • 

 

 

 

Diskuse k článku

.

Nejlepší švestkové čatní: Kořeněná omáčka, která se hodí k masu, sýrům či rybám

Máte doma přebytek švestek, jablek a nevíte, co s nimi? Zkuste čatní. Tahle původně indická dobrota je trochu sladká, trochu kyselá a kořeněná hustá omáčka, se kterou se dochucují pokrmy, aby měly výraznější chuť. Pochází z

Nejlepší švestkové recepty! Koláče, knedlíky, záviny nebo omáčka k masu

Švestky jsou nejen chuťovka, ale taky lék. Pomáhají chránit srdce a cévy, snižují cholesterol a pomáhají při zácpě. V podzimních dezertech nebo v kombinaci s masem chutnají výtečně. Tyhle recepty musíte vyzkoušet!

Banánové proteinové palačinky. Dezert, který si můžete dopřát bez výčitek každý den!

Snažíte se držet dietu nebo si chcete udržet váhu a nemůžete se obejít bez sladkého? Zkuste proteinové palačinky podle našeho receptu. Jejich příprava je snadná, rychlá a navíc vám dodají spoustu bílkovin a minimum cukrů.

Nejlepší podzimní dezerty z jablek! Štrúdly, jablečník nebo mřížkový koláč

Jsou štavnatá a chutnají skvěle. Navíc je právě teď jejich sezona, tak toho využijte a připravte z nich nějakou sladkou dobrotu nejen na neděli. 

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Svět

Dívka (7) po drsném znásilnění v nemocnici…

Indie byla letos označená za nejnebezpečnější zemi pro ženy. A přestože se vláda snaží zakročit proti…

celý článek »

Komunální volby 2018

Song jako Brno! Primátor ve volebním klipu…

Hodně rozporuplné reakce sklízí volební klip brněnského primátora Petra Vokřála (54, ANO). Jedni…

celý článek »

Krimi

Rodinná tragédie: Matka zemřela dva dny…

Natalie Hood z anglického Doveru přišla v pátek vinou tragické autonehody o jednu ze svých dcer.…

celý článek »

Evropská liga

Slavia – Bordeaux 1:0. První výhru ve skupině…

Fotbalisté Slavie vstoupili do základní skupiny C Evropské ligy domácím vítězstvím 1:0 nad francouzským…

celý článek »