Vyrobte si domácí cider z vlastních jablek! Snadný recept, který zvládne každý | Recepty.Blesk.cz

Vyrobte si domácí cider z vlastních jablek! Snadný recept, který zvládne každý

Foto: istock.com
25.07.2018 / 06:00

Co přijde v letních měsících vhod (a nejen v letních)? Lahodný cider z letních jablek, kterých máte přebytek. Tohle jablečné víno není tak těžké jako klasické víno, takže vás po něm nebude tolik bolet hlava. Jak na to?

 

Cider se vyrábí ze zkvašené jablečné šťávy a k výrobě můžete použít nejen letní jablka včetně padavčat, ale i jiné druhy. Čím kyselejší odrůda, tím bude cider sušší. Máte-li rádi sladší nápoje, pak vyberte jablka s vyšší cukernatostí. Nebo můžete klidně nakombinovat všechny možné druhy jablek – od kyselých po sladké. Chybu rozhodně neuděláte. Pokud můžete, nepoužívejte jablka z obchodu, protože konečný výsledek by byl bez patřičného aroma.

Co budete potřebovat: 3,5 kg jablek, kvasinky (nemusí být)

Postup:

Jablka by měla být v dobrém stavu, nemusí být výstavní, ale nesmí být zasažena hnilobou. Z jablek vylisujte šťávu, můžete ji cedit přes síto vyložené mušelínem, dokud nezískáte 4 litry šťávy.

 

Salát caesar: Klasika, kterou zvládnete rychle a snadno i sami doma!

Salát caesar: Klasika, kterou zvládnete rychle a snadno i sami doma!

Fenomenální salát, který patří mezi ty nejpopulárnější na světě. Dnes existují desítky různých variací tohoto receptu, ovšem ten správný je jen jediný.…celý článek

 

Nalijte do kvasné nádoby a uzavřete kvasnou zátkou. Do tekutiny už nemusíte přidávat kvasnice. Pokud chcete přidat kvasnice, vhodné jsou pivovarské. Kvašení poznáte podle tvořící se pěny. Cider nechte stát dva týdny.

 

Zhruba po dvou týdnech začne směs bublat, pak do ní vhoďte sterilizační tabletu, aby se zničily kvasinky. Obsah by se měl změnit na čirý. Pak nechte cider ještě jeden dva dny odstát.

 

Dezerty do skleničky, které jsou hned hotové! Panna cotta nebo čokoládová pěna

Dezerty do skleničky, které jsou hned hotové! Panna cotta nebo čokoládová pěna

Léto je krásné období, ovšem co dělat, když se nečekaně ohlásí návštěva a vy nechcete strávit půl dne u plotny? Zkuste minidezerty do skleniček, které…celý článek

Přelijte do lahví, které musí být také sterilizované. Přelévejte ideálně pomocí hadičky. Pokud se vám zdá cider málo sladký, můžete ho osladit, ale umělým sladidlem, protože cukr by způsobil další kvašení. Asi za dva týdny už můžete koštovat.

 

Pozor: Mošt byste v průběhu kvašení neměli ochutnávat, protože by se do něj dostal vzduch. To, aby se tam nedostal, zajistí právě kvasná zátka – koupíte ji za pár korun.

 

Nepovedlo se něco?

Jestli vám cider nechutná, jak by měl, je možné, že byla fermentační nádoba během kvašení moc v teple, nebo naopak v chladu. Ideální je teplota kolem 10–15 stupňů Celsia. Možná jste taky lahve skladovali ve svislé poloze a dostal se do nich vzduch.

 

Zkuste si upéct z jablek také tenhle dezert, je výtečný! Podívejte se na VIDEO:

720p 480p 360p 240p
Vyzkoušeno! Upečte si růžičky z jablek. Zvládne to každý! • 

 

 

Diskuse k článku

.

Recepty z mletého masa, které nikdy neomrzí! Sekaná, rizoto nebo pirohy!

Mleté maso je vděčné, univerzální a můžete ho ochucovat na tisíc způsobů. A nikdy se neomrzí. Lze z něj připravit oblíbené karbanátky, sekanou, ale také můžete experimentovat a vyzkoušet recepty, které pocházejí třeba z

Poctivá domácí šunka! Vyrobte si tu nejlepší a bez "éček"!

Chcete mít jistotu, že šunka, kterou si dopřejete, je opravdu kvalitní a nejsou v ní žádná "éčka" ani chemikálie? Existuje spousta receptů, ale tenhle je naprosto jednoduchý.

Rychlé podzimní koláče: Jablkové, dýňové nebo ořechové s čokoládou!

Podzim je nádherné období, v němž můžeme v kuchyni zužitkovat všechny dary přírody. Vykouzlete svým blízkým nebo návštěvě rychlé a dokonalé koláče z jablek, dýně nebo ořechů. Fantazii se meze nekladou a vy můžete vyzkoušet

Bramborová kaše jako od babičky! Jak na ni, aby byla dokonalá?

Zdá se, že udělat kaši z brambor je jednoduché. Ovšem zdání klame. Lahodná bramborová kaše by měla být bez hrudek, krémová, a přitom dost pevná. Ještě se vám taková nepovedla? Zkuste to podle našeho receptu!

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Světové celebrity

Krize Beckhamových pokračuje: Victoria se…

Celou dobu se manželé Beckhamovi tvářili, jako by mezi nimi bylo vše v nejlepším pořádku. Ovšem když…

celý článek »

Politika

FOTO DNE: Takhle jste Zemana ještě neviděli.…

Velmi netradiční způsob dopravy zvolil prezident Miloš Zeman při cestě na jednání s týmem svých poradců.…

celý článek »

Módní policie

Módní policie: Kdo oslovuje a kdo to vůbec…

Spousta party, komerčních prezentací, tiskovek. Také filmové a divadelní premiéry.…

celý článek »

VIP sport

Čuchač už je její! Šarapovová přiznala,…

Tak přece jen je to pravda! Zvěsti o tom, že Maria Šarapovová chodí s britským miliardářem Alexandrem…

celý článek »