Podzimní polévky zahřejí a dodají sílu! Cibulačka, gulášovka, fazolačka nebo čočková | Recepty.Blesk.cz

Podzimní polévky zahřejí a dodají sílu! Cibulačka, gulášovka, fazolačka nebo čočková

Foto: Shutterstock
28.09.2018 / 06:00

Podzim je tady s plnou parádou. Sluníčko sice ještě svítí, ale už nemá takovou sílu jako před pár týdny. Venku už je, obzvlášť ráno a dopoledne, chladněji a naše tělo potřebuje pořádně zahřát. Vyměňte zeleninové saláty za teplé polévky, které můžete jíst i jako hlavní chod. Tyhle znáte?

 

Máte prázdnou lednici a ve spíži jen cibuli? Vrhněte se do přípravy cibulačky. Cibulová polévka pochází původně z Francie, ovšem existuje spousta variant. Polévka je jednoduchá, rychlá a chutná skvěle. A přidat do ní můžete i houby a další ingredience.

Francouzská cibulová polévka

Francouzská cibulová polévka

Francouzská cibulová polévka gratinovaná sýrem Gruyere.celý článek

Zapečená cibulová polévka s houbami

Zapečená cibulová polévka s houbami

Polévka z cibule, česneku, hříbků a vývaru, nalitá do hrnečků a zapečená v troubě s pokličkou z listového těsta. celý článek

Máte raději klasiku v podobě gulášovky? Gulášové polévky jsou vydatné a rozhodně zasytí a zahřejí. Gulášová polévka je tradiční druh maďarské polévky, která obsahuje rozemleté maso, cibuli a vařené brambory. Typické jsou červená barva, hustota a velmi výrazná chuť.

Domácí gulášová polévka

Domácí gulášová polévka

Nic nepotěší v zimě tak, jako talíř horké polévky, ve které stojí lžíce.celý článek

Babiččina gulášová polévka

Babiččina gulášová polévka

Gulášová polévka je pokaždé jiná. Ta pravá se ale vaří z hovězího masa. Ovšem ne z kližky, jako klasický hovězí guláš, ale z libovějšího hovězího krku.…celý článek

Jste milovníkem luštěnin? Pak si rozhodně nenecháte ujít čočkovou nebo fazolovou polévku. Tyhle polévky se hodí zvláště pro sychravé večery nebo víkendové obědy, kdy venku pořádně fičí a je chladno. Ideální je nechat luštěniny přes noc namočené, aby tolik nenadýmaly.

Italská čočková polévka s rajčaty

Italská čočková polévka s rajčaty

Polévka z čerstvé zeleniny nikdy nezklame. Pokutnejte si na skvělé a ověřené chuti Itálie.celý článek

Fazolová polévka

Fazolová polévka

Tato polévka z červených fazolí je hotová raz dva a dokonale vás zasytí.celý článek

Fazolačka s masem

Fazolačka s masem

Luštěniny jsou zdravé, levné a skvěle zasytí. V podobě svačinové polévky je budete zbožňovat.celý článek

K podzimu patří i další potravina, a tou je kysané zelí. Je to navíc zelenina, která v českých krajích roste a konzumuje se odjakživa, takže receptů na zelné polévky existují desítky. Zelí obsahuje spoustu vitaminů, které podporují imunitu a jsou prevencí před různými nemocemi, včetně rakoviny jater.

Rychlá zelňačka

Rychlá zelňačka

Zelí je plné vitamínů C a polévka vás pěkně zahřeje. Ideální pokrm v zimních dnech!celý článek

 

Zelňačka s uzenými knedlíčky

Zelňačka s uzenými knedlíčky

Zelná polévka je naprostá klasika. Ať už ji děláte bílou nebo s paprikou. Zkuste ji proto tentokrát ozvláštnit lahodnými knedlíčky z uzeného masa.celý článek

Parádní zelňačka

Parádní zelňačka

Výborná smetanová zelňačka s uzeným masem. Zelňačka je velice hutná,zahuštěna paprikovou jíškou a domácími nočky.Zároveň zjemněná smetanou a lehce…celý článek

 

Milujete bramboračku? Naučte se ji podle našeho VIDEORECEPTU:

720p 480p 360p 240p
Polévka je grunt: Naučte se tradiční bramboračku podle Dity P. • 

 

 

Diskuse k článku

.

50 receptů na vánoční cukroví: Nejlepší, snadné, nepečené i ze zbylých bílků

Řešíte, kolik druhů vánočního cukroví je dost, nebo se chystáte nějaké "uplácat" na poslední chvíli? Ať už to první nebo to druhé, máme pro vás spoustu receptů na jednoduché i náročnější vánoční cukroví, ze kterých si jistě

Zdravé vánoční cukroví existuje! Připravte si doma lahodné perníčky, rohlíčky nebo koule

Jestli už dopředu dumáte nad tím, jak o svátcích nepřibrat, a přitom si pochutnat na nějakých těch sladkých dobrotách, máme pro vás pár tipů! Nemusíte se hned úplně vzdávat cukroví, ale můžete si připravit zdravější variantu

Dokonalé luštěniny: Fazolová polévka, čočka na kyselo nebo fazolový guláš!

Luštěniny jsou nepráven opomíjené. Možná nás pořád přepadají vzpomínky na hrách s párkem, který jsme konzumovali ve školní jídelně. Ale i luštěniny se dají připravit naprosto dokonale a tak, že se po nich jen zapráší! Zkuste

Horké dezerty: Nejlepší vanilkové suflé, kterému nikdo neodolá!

Jsou vhodné právě teď, kdy je venku chladněji a na zmrzlinu nemáte už chuť. A pokud se vám nechce péct pro rodinu nebo návštěvu náročný dort či koláč, vyzkoušejte něco, co zvládnete snadno a poměrně rychle. Horké dezerty jsou

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Praha - Zprávy

Černá stavba u vily Karoliny Světlé v Praze…

Mezi kulturními památkami Žitná a Mrázovka v Šáreckém údolí vznikla nepovolená stavba. Během října…

celý článek »

Seriály, filmy, kino a TV

Dohra Dědíkova prohlášení o těle Tomicové:…

Pouhé dva dny zbývají do velkého finále taneční soutěže StarDance, kam se probojovala i Pavla Tomicová…

celý článek »

Příběhy

Peklo na D1: Filmaři Honza a Honza tu strávili…

„Začíná tu být tma, hodně aut zhaslo. Čekáme na vlky.“ Tuhle lehce humornou zprávu…

celý článek »

Parkur

Kůň zastavil před českou vlajkou. Strašná…

Jediný bod rozhodl o tom, že Prague Lions zůstali před branami semifinále a z pražského PlayOffs…

celý článek »