Čočková polévka
Autor receptu: Redakce
Ingredience
na pánev
podle chuti
Postup přípravy
Čočku spařte, zalijte vodou a dejte vařit. Vodu nesolte, jinak bude čočka tvrdá! Po zavaření seberte vzniklou pěnu.
Když je čočka doměkka uvařená, sceďte ji a dejte stranou. Vývar použijte na polévku.
Mezitím oloupejte a nakrájejte mrkev a celer na kostičky, cibuli najemno a česnek na plátky.
Na rozehřátém oleji osmahněte mrkev a celer (ne dozlatova, jen pro barvu), přidejte cibuli. Když zesklovatí, přidejte česnek, bobkové listy, nové koření a máslo.
Krátce zasmahněte, aby se odpařila přebytečná voda (celé to trvá 10 až 15 minut). Pak zaprašte moukou a orestujte.
Přilijte vývar z čočky, podle potřeby přidejte ještě vodu. Okořeňte podle chuti a vařte zhruba 25 minut.
Přidejte uvařenou čočku a dochuťte solí, octem a cukrem.
Hodnotit recept: