Italská čočková polévka s rajčaty
Polévka z čerstvé zeleniny nikdy nezklame. Pokutnejte si na skvělé a ověřené chuti Itálie.
Autor receptu: Redakce
Ingredience
na ozdobu
podle potřeby
Postup přípravy
Čočku namočte předem podle návodu na obalu a dejte vařit do velkého hrnce spolu s asi 1,5 litru vody, větvičkou tymiánu a bobkovým listem.
Jakmile čočka změkne, osolte ji, oheň vypněte, ale neslévejte.
Cibuli nakrájejte na drobné kostičky, 3 stroužky česneku na plátky (1 stroužek si zatím dejte stranou). Mrkev, celer a petržel nastrouhejte na hrubém struhadle.
Do středně velkého hrnce dejte nejprve slaninu a chvilku opékejte na mírném plameni, dokud nepustí trochu tuku. Podle potřeby přidejte olivový olej. Je-li slanina libová, pak více, na tučnější méně.
Na tuk se slaninou vhoďte cibuli a kořenovou zeleninu, restujte 4–5 minut za občasného promíchání vařečkou.
Až zelenina trochu změkne, zalijte ji loupanými rajčaty z konzervy a 20 minut důkladně provařte na středním ohni.
Obsah hrnce nezakrývejte, jen občas promíchejte. Zeleninu s rajčaty přendejte k uvařené čočce. Zamíchejte, osolte a opepřete podle chuti.
Na samý konec přidejte ještě jeden utřený stroužek česneku (na začátku odložený stranou) a posypejte sekanou petrželí.
Podávejte s bílým chlebem, parmazán si každý přisype na talíř sám.
Hodnotit recept: