Nejlepší zavařeniny? Praktické rady a tipy, aby se podařily a byly vždy dokonalé | Recepty.Blesk.cz

Nejlepší zavařeniny? Praktické rady a tipy, aby se podařily a byly vždy dokonalé

Foto: iStock
22.08.2018 / 06:00

Léto je ve znamení zavařování. Pokud máte rádi ovocné džemy, marmelády nebo zavařeniny plné ovoce a zeleniny, pak se vám můžou hodit tyhle rady, aby se vám skutečně podařily. Někdy totiž i sebemenší chyba zmaří šanci na dokonalý domácí výrobek.


Hlavní pravidla pro zavařování ovoce a zeleniny


• Vždycky zpracovávejte čerstvé a zdravé ovoce či zeleninu.

• Dodržujte hygienu na všechny použité pomůcky i ovoce.

• Víte, že pokud sterilizujete ve vodě, vlastní sterilizace začíná až při teplotě 80 stupňů Celsia?

• Nemáte-li hrnec na zavařování, můžete zavařovat i v troubě, ale musíte kontrolovat teplotu pomocí teploměru.

• Máte-li sklenice různé velikosti, pak je vkládejte do sterilizačního hrnce postupně podle velikosti a do jedné vrstvy.

• Nejvhodnější jsou skleněné sklenice.

• Dodržujte podle receptu doporučenou délku sterilizace, pokud délku přeženete, plody změknou, kratší doba zase způsobí, že nebudou dosterilizované.


Domácí dresinky do všech salátů: Italský, francouzský i česnekové aioli

Domácí dresinky do všech salátů: Italský, francouzský i česnekové aioli

Léto a horké dny přejí lehkým jídlům, zejména zeleninovým salátům. Pokud vás už unavuje používat jen jednu jedinou zálivku nebo dresink, vyzkoušejte…celý článek

Jaké nejčastější chyby při zavařování děláme?


• Jestli se po sterilizaci víčko nechytlo, pak bylo uvolněné, nebo jste přeplnili sklenici nebo bylo víčko vadné. Taky mohla být nízká teplota při sterilování.

• Začala se vám zavařenina kazit a plesnivět? Opět jste zřejmě krátce sterilizovali při nízké teplotě, nebo byly sklenice nedostatečně umyté.

• Začaly vám zavařeniny hnědnout? Zřejmě jste plody nedostatečně zalili vodou ve sklenici. Jestli začaly hnědnout poté, co jste sklenici otevřeli, pak je důvodem fakt, že nedošlo ke sterilizaci.

• Příliš měkké plody: Použili jste přezrálé ovoce nebo jste nastavili při sterilizaci moc vysokou teplotu.

• Plavou vám plody ve sklenici? Asi jste ho tam dali málo nebo jste nastavili vysokou teplotu při sterilizaci.

 

Jak vyrábí marmelády Blanka Milfaitová, jejíž dobroty si oblíbila i anglická královna? Podívejte se na VIDEO:


Video se připravuje ...
Marmeláda podle Blanky Milfaitové, kterou si zamilovala i královna Alžběta II. • 

FotoFoto

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Z jednoho pekáče: Dokonalé párky, kuřecí i kotlety, po kterých se zapráší

Podzimní hodování konečně přeje tomu, abyste zapnuli troubu a trošku si doma přitopili. Navíc dokonale upečené kuře nebo vepřové kotlety vás zahřejí i zevnitř. Nemáte čas? Pak vyzkoušejte párky s cibulí. Jakkoliv nudně tento

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz