Léto je ve znamení zavařování. Pokud máte rádi ovocné džemy, marmelády nebo zavařeniny plné ovoce a zeleniny, pak se vám můžou hodit tyhle rady, aby se vám skutečně podařily. Někdy totiž i sebemenší chyba zmaří šanci na dokonalý domácí výrobek.
Hlavní pravidla pro zavařování ovoce a zeleniny
• Vždycky zpracovávejte čerstvé a zdravé ovoce či zeleninu.
• Dodržujte hygienu na všechny použité pomůcky i ovoce.
• Víte, že pokud sterilizujete ve vodě, vlastní sterilizace začíná až při teplotě 80 stupňů Celsia?
• Nemáte-li hrnec na zavařování, můžete zavařovat i v troubě, ale musíte kontrolovat teplotu pomocí teploměru.
• Máte-li sklenice různé velikosti, pak je vkládejte do sterilizačního hrnce postupně podle velikosti a do jedné vrstvy.
• Nejvhodnější jsou skleněné sklenice.
• Dodržujte podle receptu doporučenou délku sterilizace, pokud délku přeženete, plody změknou, kratší doba zase způsobí, že nebudou dosterilizované.
Domácí dresinky do všech salátů: Italský, francouzský i česnekové aioli
Léto a horké dny přejí lehkým jídlům, zejména zeleninovým salátům. Pokud vás už unavuje používat jen jednu jedinou zálivku nebo dresink, vyzkoušejte…celý článek
Jaké nejčastější chyby při zavařování děláme?
• Jestli se po sterilizaci víčko nechytlo, pak bylo uvolněné, nebo jste přeplnili sklenici nebo bylo víčko vadné. Taky mohla být nízká teplota při sterilování.
• Začala se vám zavařenina kazit a plesnivět? Opět jste zřejmě krátce sterilizovali při nízké teplotě, nebo byly sklenice nedostatečně umyté.
• Začaly vám zavařeniny hnědnout? Zřejmě jste plody nedostatečně zalili vodou ve sklenici. Jestli začaly hnědnout poté, co jste sklenici otevřeli, pak je důvodem fakt, že nedošlo ke sterilizaci.
• Příliš měkké plody: Použili jste přezrálé ovoce nebo jste nastavili při sterilizaci moc vysokou teplotu.
• Plavou vám plody ve sklenici? Asi jste ho tam dali málo nebo jste nastavili vysokou teplotu při sterilizaci.
Jak vyrábí marmelády Blanka Milfaitová, jejíž dobroty si oblíbila i anglická královna? Podívejte se na VIDEO: