Zahrada plná rajčat a vy je nezvládnete všechny sníst? Nevadí, poradíme vám, jak je zpracovat. Je přece škoda, abyste je vyhodili. Zkuste tyhle tři recepty, které se rozhodně budou v kuchyni hodit.
Rajčata jsou nejen superpotravinou, která výborně chutná, ale taky potravinou, která prospívá zdraví. Jsou totiž nejbohatším zdrojem antioxidantu lykopenu, který chrání před rakovinou. Jeden šálek rajčat obsahuje téměř 18 procent doporučené denní dávky vitaminu K, který pro změnu přispívá ke zdravým kostem. Vedle toho rajčata snižují krevní tlak díky draslíku, který hraje důležitou roli ve správné činnosti srdce. I to jsou důvody, proč je jíst.
Nakládaná rajčata s bylinkami
Budete potřebovat:
½ kg menších rajčat, 300 ml rostlinného oleje, 2 lžíce olivového oleje, čerstvé bylinky (tymián, oregano, rozmarýn), sůl, pepř a podle potřeby cukr
Postup:
Rajčata omyjte, rozkrojte a vyndejte dužinu. Rozehřejte troubu na 150 stupňů Celsia a na plech dejte pečicí papír. Na něj pak rozložte rajčata a pokapejte je olivovým olejem, osolte a přidejte trošku cukru.
Pečte 30 minut, pak snižte teplotu na 70 stupňů a pečte asi deset hodin s pootevřenými dvířky. Rajčata by se měla v troubě vysušit. Vysušená rajčata naskládejte do sklenice společně s bylinkami.
Na závěr je zalijte horkým olejem a dobře uzavřete. Na tmavém a chladném místě by vám měla vydržet asi 3 týdny.
Domácí kečup na 5 způsobů: Už nikdy nebudete chtít jiný

Domácí kečup je mnohem lepší než ten kupovaný. Nejsou v něm žádné konzervanty, ale ani chutí se nedají srovnat. Ten, který si uvaříte doma, totiž opravdu…celý článek
Domácí rajčatový džus
Budete potřebovat:
1 kg rajčat, cukr, sůl
Postup:
Rajčata umyjte a zbavte slupek, pak vařte je 15 až 20 minut, dokud se nerozvaří. Po vychladnutí je propasírujte a šťávu opět přiveďte k varu. Podle chuti přidejte cukr a sůl. Hotovou šťávu nechte vychladnout a naplňte jí lahve. V ledničce vydrží domácí džus 5 týdnů, pokud chcete trvanlivost prodloužit, šťávu sterilujte.
Domácí dresinky do všech salátů: Italský, francouzský i česnekové aioli

Léto a horké dny přejí lehkým jídlům, zejména zeleninovým salátům. Pokud vás už unavuje používat jen jednu jedinou zálivku nebo dresink, vyzkoušejte…celý článek
Sušené rajčatové pyré
Budete potřebovat:
1 kg čerstvých rajčat, alobal
Postup:
Umytá a nakrájená rajčata rozvařte na hustý džem. Vzniklou směs rozetřete na alobal a vložte do sušičky na ovoce. Usušený plát nakrájejte na menší kousky a ještě dosušte. Rajčatové kousky vložte do krabice a skladujte na suchém místě. Můžete je naložit do oleje s voňavými bylinkami.
Jak připravíte rajčatovou salsu podle Zdeňka Pohlreicha? Podívejte se na VIDEO: