Nejlepší švestkové čatní: Kořeněná omáčka, která se hodí k masu, sýrům či rybám | Recepty.Blesk.cz

Nejlepší švestkové čatní: Kořeněná omáčka, která se hodí k masu, sýrům či rybám

Foto: iStock
19.09.2018 / 06:00

Máte doma přebytek švestek, jablek a nevíte, co s nimi? Zkuste čatní. Tahle původně indická dobrota je trochu sladká, trochu kyselá a kořeněná hustá omáčka, se kterou se dochucují pokrmy, aby měly výraznější chuť. Pochází z Indie, kde se podává čatní výhradně čerstvé, u nás už si tyhle směsi můžete připravit dopředu a uchovávat ve skleničkách do zásoby.

Základní recept si můžete upravit podle své fantazie a podle toho, jaké ovoce doma máte ke zpracování. Využít lze celou řadu sezónních plodin, nejen ovoce, takže směle experimentujte. Můžete vykouzlit čatní rajčatové, cibulové, dýňové, hruškové nebo švestkové, nikdy nic nezkazíte.

 

Důležitá je také volba koření. Nejčastěji se používají při výrobě čatní římský kmín, koriandr, nové koření, hřebíček, zázvor, pepř, paprika, hořčičné semínko a česnek. Specifickou chuť navíc dodá chilli, ale s ním opatrně, aby nepřebilo všechny ostatní chutě.

 

Nejlepší švestkové recepty! Koláče, knedlíky, záviny nebo omáčka k masu

Nejlepší švestkové recepty! Koláče, knedlíky, záviny nebo omáčka k masu

Švestky jsou nejen chuťovka, ale taky lék. Pomáhají chránit srdce a cévy, snižují cholesterol a pomáhají při zácpě. V podzimních dezertech nebo v kombinaci…celý článek


A co budete potřebovat na švestkové čatní?

1 kg švestek, 350 g kyselejších jablek, 250 g cibule, 125 g rozinek, 300 g jemného třtinového cukru, 1 lžičku mořské soli, 1 lžičku nového koření, skořice a koriandru, 1 sušenou chilli papričku nebo ½ lžičky chilli vloček, 1 lžičku fenyklových semínek, 600 ml bílého vinného nebo jablečného octa


Postup:

Cibule oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Švestky rozpulte, zbavte pecek a nakrájejte na čtvrtky. Jablka zbavte jádřince, oloupejte a nakrájejte na menší kostičky. Můžete použít i mírně přezrálé ovoce, ale pečlivě odstraňte nedokonalosti.

 

Všechny plodiny dejte do velkého hrnce s těžkým dnem a pomalu přiveďte k varu. Míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Rozhodně nepoužívejte hrnec mosazný nebo železný, protože ve spojení s octem by čatní získalo kovovou pachuť.

 

Banánové proteinové palačinky. Dezert, který si můžete dopřát bez výčitek každý den!

Banánové proteinové palačinky. Dezert, který si můžete dopřát bez výčitek každý den!

Snažíte se držet dietu nebo si chcete udržet váhu a nemůžete se obejít bez sladkého? Zkuste proteinové palačinky podle našeho receptu. Jejich příprava…celý článek

 

Nechte směs asi 11,5 hodiny lehce probublávat, vařečkou přejeďte po dně hrnce, abyste si ověřili, že je čatní hotové. Ke konci často míchejte, aby se nepřipálilo. Čatní je hotové, když je lesklé a má hustou konzistenci podobnou džemu.

 

Ochutnejte, případně přisolte a naplňte sklenice. Horké čatní přiklopte kolečky pečicího papíru a uzavřete víčkem. Nechte uležet asi 1 měsíc na chladném a temném místě. Když byste čatní chtěli konzumovat hned, bylo by moc ostré a jednotlivé chutě by nevynikly.

 

Víte, jaký je rozdíl mezi marmeládou a džem? Podívejte se na naše VIDEO:

Video se připravuje ...
Marmelády a džemy: jaký je mezi nimi rozdíl a jak poznat kvalitní

FotoFoto

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná nejvíc. Někdo má rád bábovku suchou, jiný miluje, když se rozplývá na

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz