Máte doma přebytek švestek, jablek a nevíte, co s nimi? Zkuste čatní. Tahle původně indická dobrota je trochu sladká, trochu kyselá a kořeněná hustá omáčka, se kterou se dochucují pokrmy, aby měly výraznější chuť. Pochází z Indie, kde se podává čatní výhradně čerstvé, u nás už si tyhle směsi můžete připravit dopředu a uchovávat ve skleničkách do zásoby.
Základní recept si můžete upravit podle své fantazie a podle toho, jaké ovoce doma máte ke zpracování. Využít lze celou řadu sezónních plodin, nejen ovoce, takže směle experimentujte. Můžete vykouzlit čatní rajčatové, cibulové, dýňové, hruškové nebo švestkové, nikdy nic nezkazíte.
Důležitá je také volba koření. Nejčastěji se používají při výrobě čatní římský kmín, koriandr, nové koření, hřebíček, zázvor, pepř, paprika, hořčičné semínko a česnek. Specifickou chuť navíc dodá chilli, ale s ním opatrně, aby nepřebilo všechny ostatní chutě.
Nejlepší švestkové recepty! Koláče, knedlíky, záviny nebo omáčka k masu

Švestky jsou nejen chuťovka, ale taky lék. Pomáhají chránit srdce a cévy, snižují cholesterol a pomáhají při zácpě. V podzimních dezertech nebo v kombinaci…celý článek
A co budete potřebovat na švestkové čatní?
1 kg švestek, 350 g kyselejších jablek, 250 g cibule, 125 g rozinek, 300 g jemného třtinového cukru, 1 lžičku mořské soli, 1 lžičku nového koření, skořice a koriandru, 1 sušenou chilli papričku nebo ½ lžičky chilli vloček, 1 lžičku fenyklových semínek, 600 ml bílého vinného nebo jablečného octa
Postup:
Cibule oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Švestky rozpulte, zbavte pecek a nakrájejte na čtvrtky. Jablka zbavte jádřince, oloupejte a nakrájejte na menší kostičky. Můžete použít i mírně přezrálé ovoce, ale pečlivě odstraňte nedokonalosti.
Všechny plodiny dejte do velkého hrnce s těžkým dnem a pomalu přiveďte k varu. Míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Rozhodně nepoužívejte hrnec mosazný nebo železný, protože ve spojení s octem by čatní získalo kovovou pachuť.
Banánové proteinové palačinky. Dezert, který si můžete dopřát bez výčitek každý den!

Snažíte se držet dietu nebo si chcete udržet váhu a nemůžete se obejít bez sladkého? Zkuste proteinové palačinky podle našeho receptu. Jejich příprava…celý článek
Nechte směs asi 1–1,5 hodiny lehce probublávat, vařečkou přejeďte po dně hrnce, abyste si ověřili, že je čatní hotové. Ke konci často míchejte, aby se nepřipálilo. Čatní je hotové, když je lesklé a má hustou konzistenci podobnou džemu.
Ochutnejte, případně přisolte a naplňte sklenice. Horké čatní přiklopte kolečky pečicího papíru a uzavřete víčkem. Nechte uležet asi 1 měsíc na chladném a temném místě. Když byste čatní chtěli konzumovat hned, bylo by moc ostré a jednotlivé chutě by nevynikly.
Víte, jaký je rozdíl mezi marmeládou a džem? Podívejte se na naše VIDEO: