Švestky jsou nejen chuťovka, ale taky lék. Pomáhají chránit srdce a cévy, snižují cholesterol a pomáhají při zácpě. V podzimních dezertech nebo v kombinaci s masem chutnají výtečně. Tyhle recepty musíte vyzkoušet!
Tenhle modrý zázrak z podzimní zahrady je pro kuchyni jako stvořený. Koláče ze švestek patří k těm nejoblíbenějším. Využijte toho, co nám právě teď příroda nabízí, a vykouzlete z nich třeba následující dezerty. Dají se kombinovat třeba s mákem nebo skořicí.
Chcete mít na neděli upečeno raz dva? Tyhle dva recepty jsou rychlé a snadné, takže se nemusíte dlouho trápit u plotny. Navíc potěší chuťové pohárky každému, komu je nabídnete.

Podzim a švestky jdou krásně dohromady. A nemáme na mysli slivovici. Tenhle bleskový koláč chutná znamenitě a hodí se nejen jako zákuse ke kávě.celý článek
Milujete plněné knedlíky? Pak do nich dejte švestky! Nejsou sice výhradně českou a moravskou specialitou, ovšem zdomácněly u nás velmi rychle. Naši předkové je sypali mákem a polévali rozpuštěným máslem. Mák dodá knedlíkům originální chuť. Těsto na knedlíky můžete použít kynuté, tvarohové nebo bramborové.
Švestkové knedlíky z bramborového těsta

Můžete koupit švestky čerstvé, ale klidně lze použít i ty zmražené. Každopádně zmizí z talíře skoro okamžitě.celý článek
Skvěle chutnají i záviny, rolády nebo nákyp se švestkami. Tyhle sladké varianty zachutnají hlavně dětem.

Upečený piškot potřený uvařenýmí švestkami s cukrem a škrobovou moučkou. Zavineme a podáváme.celý článek

Rýže se dá zpracovat na různé způsoby. Sladká varianta zachutná nejvíc dětem. Můžete zkusit i jiné ovoce.celý článek
Máte raději slaná jídla? Proč do nich nepřidat švestky? Sladké podzimní ovoce se krásně snoubí hlavně se zvěřinou, ale i s kuřecím masem nebo kuskusem. Ke staročeským pokrmům švestková omáčka patří, naši předci ji hodně vařili k různým druhům masa, často ke kachně nebo zajíci. Vyzkoušejte naše recepty a budete překvapeni.
Kuřecí stehýnka se švestkovou omáčkou

Kuřecí stehýnka opečeme s cibulkou, na druhé pánvi osmahneme slaninu a opečeme na ní brambory. Směs masa a brambor podáváme s omáčkou z červeného vína,…celý článek

Zajíc dušený na zelenině, koření, slanině, sušených švestkách a víně. Podáváme s bramborovými šiškami s rozmarýnem, posypané opraženou strouhankou.celý článek
Jestli vám zbyl čas, upečte klidně ještě bábovku, třeba podle našeho VIDEORECEPTU: