Pečete rádi, ale na kynuté koláče, buchty či koblihy si netroufáte, protože se bojíte, že se vám kynutí nepodaří? Kynutá těsta jsou sice náročnější na přípravu a čas, protože vyžadují trpělivost a dlouhé hnětení, ale výsledek stojí za to. Jaké vychytávky používaly naše babičky? Zkuste to podle nich!
Na kynuté těsto je nejlepší polohrubá mouka. Čím více lepku mouka má, tím bude těsto lepší. Množství vajec závisí na receptu – čím více žloutků, tím bude mít těsto výraznější barvu a taky bude chutnější. Další surovinou je tuk, nejlepší je rozpuštěné máslo, ale lze použít i rostlinný tuk. Pokud jde o droždí, lepší je čerstvé, nikoli sušené. Všechny ingredience musí mít pokojovou teplotu, jinak se vám těsto nepovede. A jaké další fígle můžete zkusit?
Bramborová kaše jako od babičky! Jak na ni, aby byla dokonalá?

Zdá se, že udělat kaši z brambor je jednoduché. Ovšem zdání klame. Lahodná bramborová kaše by měla být bez hrudek, krémová, a přitom dost pevná. Ještě…celý článek
• Těsto bude lépe kynout na podlaze (máte-li topení v podlaze) nebo na radiátoru. Babičky dávaly těsto na kachlová kamna. Skvělá metoda je dát vařit vodu do velkého hrnce. Když se začne vařit, vypnete ji a na hrnec položíte mísu s těstem. Pozor, podpora kynutí nesmí být moc horká!
• Kynuté těsto vytahujte na plechu na tenký koláč prsty, které si předtím namočíte do studené vody.
• Měkké těsto, které se lepí na vál, zpracujete snadněji na hladké desce pracovního stolu, například na umakartu nebo mramoru či na silikonovém válu.
• Místo dřevěného válečku rozvalujte těsto silikonovým válečkem nebo skleněnou lahví. Pak se těsto nebude lepit a nespotřebujete tolik mouky na podsypávání.
• Vánočka vám popraská, když ji dáte péct nedostatečně vykynutou do příliš horké trouby. Při prudkém pečení ještě nakyne a nabude, takže se začne trhat.
• Chcete, aby bylo čerstvé pečivo jemnější a vláčnější? Ještě horké ho potřete rozpuštěným máslem.
• Při pečení chraňte kynuté těsto před velkým žárem shora navlhčeným pergamenovým papírem nebo pečicím papírem.
• Zapomněli jste přidat do těsta sůl? Pokud jste na to přišli hned po zadělání, vpracujte do něj trošku osolené vody.
Rychlé podzimní koláče: Jablkové, dýňové nebo ořechové s čokoládou!
Podzim je nádherné období, v němž můžeme v kuchyni zužitkovat všechny dary přírody. Vykouzlete svým blízkým nebo návštěvě rychlé a dokonalé koláče…celý článek
Základní recept na kynuté těsto:
Budete potřebovat: 500 g mouky, 250 ml mléka, 125 g másla, 60 g moučkového cukru, špetku soli, 50 g droždí, 1 lžíci krupicového cukru, 1 vejce, 1 žloutek, vanilkové aroma, citronovou kůru.
Postup: Ohřejte mléko (nesmí být horké!), připravte si kvásek z 1 lžíce krupicového cukru, droždí a 100 ml mléka a nechte ho vzejít (asi 10 minut), do zbylého mléka nakrájejte máslo a nechte ho rozpustit. Nesmí být horké. Do mísy nasypte mouku, cukr, koření, rozklepněte vejce, žloutek, nalijte mléko s máslem a nakonec přidejte vzešlý kvásek. Vypracujte hladké lesklé těsto, které se nesmí lepit. Přikryjte utěrkou a nechte kynout asi hodinu, promíchejte a nechte ještě třicet minut kynout. Nespěchejte, kynuté těsto chce čas a teplo.
Recept na kvásek najdete i v našem VIDEORECEPTU: