Kynuté těsto jako od babiček! Co pomůže, aby se pokaždé podařilo? | Recepty.Blesk.cz

Kynuté těsto jako od babiček! Co pomůže, aby se pokaždé podařilo?

Foto: iStock
31.10.2018 / 06:00

Pečete rádi, ale na kynuté koláče, buchty či koblihy si netroufáte, protože se bojíte, že se vám kynutí nepodaří? Kynutá těsta jsou sice náročnější na přípravu a čas, protože vyžadují trpělivost a dlouhé hnětení, ale výsledek stojí za to. Jaké vychytávky používaly naše babičky? Zkuste to podle nich!

Na kynuté těsto je nejlepší polohrubá mouka. Čím více lepku mouka má, tím bude těsto lepší. Množství vajec závisí na receptu – čím více žloutků, tím bude mít těsto výraznější barvu a taky bude chutnější. Další surovinou je tuk, nejlepší je rozpuštěné máslo, ale lze použít i rostlinný tuk. Pokud jde o droždí, lepší je čerstvé, nikoli sušené. Všechny ingredience musí mít pokojovou teplotu, jinak se vám těsto nepovede. A jaké další fígle můžete zkusit?

Bramborová kaše jako od babičky! Jak na ni, aby byla dokonalá?

Bramborová kaše jako od babičky! Jak na ni, aby byla dokonalá?

Zdá se, že udělat kaši z brambor je jednoduché. Ovšem zdání klame. Lahodná bramborová kaše by měla být bez hrudek, krémová, a přitom dost pevná. Ještě…celý článek

• Těsto bude lépe kynout na podlaze (máte-li topení v podlaze) nebo na radiátoru. Babičky dávaly těsto na kachlová kamna. Skvělá metoda je dát vařit vodu do velkého hrnce. Když se začne vařit, vypnete ji a na hrnec položíte mísu s těstem. Pozor, podpora kynutí nesmí být moc horká!

 

• Kynuté těsto vytahujte na plechu na tenký koláč prsty, které si předtím namočíte do studené vody.

 

• Měkké těsto, které se lepí na vál, zpracujete snadněji na hladké desce pracovního stolu, například na umakartu nebo mramoru či na silikonovém válu.

 

• Místo dřevěného válečku rozvalujte těsto silikonovým válečkem nebo skleněnou lahví. Pak se těsto nebude lepit a nespotřebujete tolik mouky na podsypávání.

 

• Vánočka vám popraská, když ji dáte péct nedostatečně vykynutou do příliš horké trouby. Při prudkém pečení ještě nakyne a nabude, takže se začne trhat.

 

• Chcete, aby bylo čerstvé pečivo jemnější a vláčnější? Ještě horké ho potřete rozpuštěným máslem.

 

• Při pečení chraňte kynuté těsto před velkým žárem shora navlhčeným pergamenovým papírem nebo pečicím papírem.

 

• Zapomněli jste přidat do těsta sůl? Pokud jste na to přišli hned po zadělání, vpracujte do něj trošku osolené vody.


Rychlé podzimní koláče: Jablkové, dýňové nebo ořechové s čokoládou!

Rychlé podzimní koláče: Jablkové, dýňové nebo ořechové s čokoládou!

Podzim je nádherné období, v němž můžeme v kuchyni zužitkovat všechny dary přírody. Vykouzlete svým blízkým nebo návštěvě rychlé a dokonalé koláče…celý článek

Základní recept na kynuté těsto:


Budete potřebovat: 500 g mouky, 250 ml mléka, 125 g másla, 60 g moučkového cukru, špetku soli, 50 g droždí, 1 lžíci krupicového cukru, 1 vejce, 1 žloutek, vanilkové aroma, citronovou kůru.


Postup: Ohřejte mléko (nesmí být horké!), připravte si kvásek z 1 lžíce krupicového cukru, droždí a 100 ml mléka a nechte ho vzejít (asi 10 minut), do zbylého mléka nakrájejte máslo a nechte ho rozpustit. Nesmí být horké. Do mísy nasypte mouku, cukr, koření, rozklepněte vejce, žloutek, nalijte mléko s máslem a nakonec přidejte vzešlý kvásek. Vypracujte hladké lesklé těsto, které se nesmí lepit. Přikryjte utěrkou a nechte kynout asi hodinu, promíchejte a nechte ještě třicet minut kynout. Nespěchejte, kynuté těsto chce čas a teplo.

 

Recept na kvásek najdete i v našem VIDEORECEPTU:

Video se připravuje ...
Jak udělat kvásek, který vám zaručí perfektní výsledek

 

FotoFoto

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná nejvíc. Někdo má rád bábovku suchou, jiný miluje, když se rozplývá na

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz