Zdá se, že udělat kaši z brambor je jednoduché. Ovšem zdání klame. Lahodná bramborová kaše by měla být bez hrudek, krémová, a přitom dost pevná. Ještě se vám taková nepovedla? Zkuste to podle našeho receptu!
Není brambora jako brambora. Na bramborovou kaši se hodí jen některé typy brambor. Když se chystáte připravit bramborovou kaši nebo zahustit omáčku, vybírejte výhradně brambory varného typu C. Ty jsou moučnější a na kaši se hodí nejvíc. Samozřejmě je můžete udělat i z přílohových typů A nebo B, ale „céčko“ je nejlepší.
Správně je nakrájejte
Tohle jste možná nevěděli, ale jedním z předpokladů, jak vykouzlit dokonalou kaši, je správné nakrájení brambor. Měli byste je nakrájet na menší kousky, které jsou stejně velké, ideálně na hranaté kousky podobající se kostce. To aby se užší kraje brambor nepřevařily.
Správně je uvařte
Nakrájené kousky propláchněte studenou vodou, klidně víckrát, abyste je zbavili škrobu. Pak je vložte do hrnce s osolenou vroucí vodou a vařte patnáct až dvacet minut. Pokud se vám trošku rozvaří, nevadí, ale neměly by se rozvařit úplně, protože by chuť byla vodnatá. Aby nebyly brambory mazlavé, po uvaření je odstavte z plotny a ochlaďte studenou vodou.
Správně je rozmixujte a ochuťte
Kaši ochuťte máslem nebo smetanou. Do zhruba 1 kilogramu vařených brambor přidejte 250 ml horkého mléka. Rozhodně nepoužívejte mléko studené, to by způsobilo, že by byla kaše mazlavá. Kaši je vhodné připravit pomocí šťouchadla na brambory, případně ručním mixérem (metličkami na šlehání). Mléko přidávejte až po vyšlehání a vmíchejte ho lehce.
Náš tip:
Co se zbytky kaše? Pusinky!
Můžete z nich připravit bramborové pusinky: ke kaši přidáte celé vejce, žloutek a dobře promícháte. Pak naplníte touto směsí cukrářský sáček a na vymazaný plech tvarujete pusinky. Můžete je pomazat bílkem a pomalu je pečte.
Chcete další inspiraci? Podívejte se na VIDEORECEPT: