Bramborová kaše jako od babičky! Jak na ni, aby byla dokonalá? | Recepty.Blesk.cz

Bramborová kaše jako od babičky! Jak na ni, aby byla dokonalá?

Foto: iStock
10.10.2018 / 06:00

Zdá se, že udělat kaši z brambor je jednoduché. Ovšem zdání klame. Lahodná bramborová kaše by měla být bez hrudek, krémová, a přitom dost pevná. Ještě se vám taková nepovedla? Zkuste to podle našeho receptu!

 

Není brambora jako brambora. Na bramborovou kaši se hodí jen některé typy brambor. Když se chystáte připravit bramborovou kaši nebo zahustit omáčku, vybírejte výhradně brambory varného typu C. Ty jsou moučnější a na kaši se hodí nejvíc. Samozřejmě je můžete udělat i z přílohových typů A nebo B, ale „céčko“ je nejlepší.


Správně je nakrájejte


Tohle jste možná nevěděli, ale jedním z předpokladů, jak vykouzlit dokonalou kaši, je správné nakrájení brambor. Měli byste je nakrájet na menší kousky, které jsou stejně velké, ideálně na hranaté kousky podobající se kostce. To aby se užší kraje brambor nepřevařily.


Správně je uvařte


Nakrájené kousky propláchněte studenou vodou, klidně víckrát, abyste je zbavili škrobu. Pak je vložte do hrnce s osolenou vroucí vodou a vařte patnáct až dvacet minut. Pokud se vám trošku rozvaří, nevadí, ale neměly by se rozvařit úplně, protože by chuť byla vodnatá. Aby nebyly brambory mazlavé, po uvaření je odstavte z plotny a ochlaďte studenou vodou.


Správně je rozmixujte a ochuťte


Kaši ochuťte máslem nebo smetanou. Do zhruba 1 kilogramu vařených brambor přidejte 250 ml horkého mléka. Rozhodně nepoužívejte mléko studené, to by způsobilo, že by byla kaše mazlavá. Kaši je vhodné připravit pomocí šťouchadla na brambory, případně ručním mixérem (metličkami na šlehání). Mléko přidávejte až po vyšlehání a vmíchejte ho lehce.


Náš tip:

Co se zbytky kaše? Pusinky!


Můžete z nich připravit bramborové pusinky: ke kaši přidáte celé vejce, žloutek a dobře promícháte. Pak naplníte touto směsí cukrářský sáček a na vymazaný plech tvarujete pusinky. Můžete je pomazat bílkem a pomalu je pečte.

 

Chcete další inspiraci? Podívejte se na VIDEORECEPT:

 

 

FotoFoto

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Z jednoho pekáče: Dokonalé párky, kuřecí i kotlety, po kterých se zapráší

Podzimní hodování konečně přeje tomu, abyste zapnuli troubu a trošku si doma přitopili. Navíc dokonale upečené kuře nebo vepřové kotlety vás zahřejí i zevnitř. Nemáte čas? Pak vyzkoušejte párky s cibulí. Jakkoliv nudně tento

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz