Bramborová kaše jako od babičky! Jak na ni, aby byla dokonalá? | Recepty.Blesk.cz

Bramborová kaše jako od babičky! Jak na ni, aby byla dokonalá?

Foto: iStock
10.10.2018 / 06:00

Zdá se, že udělat kaši z brambor je jednoduché. Ovšem zdání klame. Lahodná bramborová kaše by měla být bez hrudek, krémová, a přitom dost pevná. Ještě se vám taková nepovedla? Zkuste to podle našeho receptu!

 

Není brambora jako brambora. Na bramborovou kaši se hodí jen některé typy brambor. Když se chystáte připravit bramborovou kaši nebo zahustit omáčku, vybírejte výhradně brambory varného typu C. Ty jsou moučnější a na kaši se hodí nejvíc. Samozřejmě je můžete udělat i z přílohových typů A nebo B, ale „céčko“ je nejlepší.


Správně je nakrájejte


Tohle jste možná nevěděli, ale jedním z předpokladů, jak vykouzlit dokonalou kaši, je správné nakrájení brambor. Měli byste je nakrájet na menší kousky, které jsou stejně velké, ideálně na hranaté kousky podobající se kostce. To aby se užší kraje brambor nepřevařily.


Správně je uvařte


Nakrájené kousky propláchněte studenou vodou, klidně víckrát, abyste je zbavili škrobu. Pak je vložte do hrnce s osolenou vroucí vodou a vařte patnáct až dvacet minut. Pokud se vám trošku rozvaří, nevadí, ale neměly by se rozvařit úplně, protože by chuť byla vodnatá. Aby nebyly brambory mazlavé, po uvaření je odstavte z plotny a ochlaďte studenou vodou.


Správně je rozmixujte a ochuťte


Kaši ochuťte máslem nebo smetanou. Do zhruba 1 kilogramu vařených brambor přidejte 250 ml horkého mléka. Rozhodně nepoužívejte mléko studené, to by způsobilo, že by byla kaše mazlavá. Kaši je vhodné připravit pomocí šťouchadla na brambory, případně ručním mixérem (metličkami na šlehání). Mléko přidávejte až po vyšlehání a vmíchejte ho lehce.


Náš tip:

Co se zbytky kaše? Pusinky!


Můžete z nich připravit bramborové pusinky: ke kaši přidáte celé vejce, žloutek a dobře promícháte. Pak naplníte touto směsí cukrářský sáček a na vymazaný plech tvarujete pusinky. Můžete je pomazat bílkem a pomalu je pečte.

 

Chcete další inspiraci? Podívejte se na VIDEORECEPT:

1080p 720p 360p
Jak na bramborovou kaši

 

 

Diskuse k článku

.

Dokonalé luštěniny: Fazolová polévka, čočka na kyselo nebo fazolový guláš!

Luštěniny jsou nepráven opomíjené. Možná nás pořád přepadají vzpomínky na hrách s párkem, který jsme konzumovali ve školní jídelně. Ale i luštěniny se dají připravit naprosto dokonale a tak, že se po nich jen zapráší! Zkuste

Horké dezerty: Nejlepší vanilkové suflé, kterému nikdo neodolá!

Jsou vhodné právě teď, kdy je venku chladněji a na zmrzlinu nemáte už chuť. A pokud se vám nechce péct pro rodinu nebo návštěvu náročný dort či koláč, vyzkoušejte něco, co zvládnete snadno a poměrně rychle. Horké dezerty jsou

Lahodné omáčky, které nikdy neomrzí! Rajská, svíčková, znojemská nebo koprovka

Podzim je ideální dobou na to, abyste začali vařit opět omáčky. Jsou hutné, zasytí, skvěle chutnají i druhý den a milují je téměř všichni. Česká kuchyně se bez nich jednoduše neobejde. Které jsou ty nejoblíbenější? 

Nepovedený koláč? Nejčastější chyby při pečení, kterých se vyvarujte!

Zase se vám ten koláč nepovedl a vy přemýšlíte, kde jste udělala chybu? Možná za to mohla jedna z následujících věcí. Při pečení stačí bohužel jedna jediná chyba a z dezertu, který tak hezky vypadal a chutnal před týdnem u

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Praha - Zprávy

Černá stavba u vily Karoliny Světlé v Praze…

Mezi kulturními památkami Žitná a Mrázovka v Šáreckém údolí vznikla nepovolená stavba. Během října…

celý článek »

Seriály, filmy, kino a TV

Dohra Dědíkova prohlášení o těle Tomicové:…

Pouhé dva dny zbývají do velkého finále taneční soutěže StarDance, kam se probojovala i Pavla Tomicová…

celý článek »

Příběhy

Peklo na D1: Filmaři Honza a Honza tu strávili…

„Začíná tu být tma, hodně aut zhaslo. Čekáme na vlky.“ Tuhle lehce humornou zprávu…

celý článek »

Parkur

Kůň zastavil před českou vlajkou. Strašná…

Jediný bod rozhodl o tom, že Prague Lions zůstali před branami semifinále a z pražského PlayOffs…

celý článek »