Bramborová kaše jako od babičky! Jak na ni, aby byla dokonalá? | Recepty.Blesk.cz

Bramborová kaše jako od babičky! Jak na ni, aby byla dokonalá?

Foto: iStock
10.10.2018 / 06:00

Zdá se, že udělat kaši z brambor je jednoduché. Ovšem zdání klame. Lahodná bramborová kaše by měla být bez hrudek, krémová, a přitom dost pevná. Ještě se vám taková nepovedla? Zkuste to podle našeho receptu!

 

Není brambora jako brambora. Na bramborovou kaši se hodí jen některé typy brambor. Když se chystáte připravit bramborovou kaši nebo zahustit omáčku, vybírejte výhradně brambory varného typu C. Ty jsou moučnější a na kaši se hodí nejvíc. Samozřejmě je můžete udělat i z přílohových typů A nebo B, ale „céčko“ je nejlepší.


Správně je nakrájejte


Tohle jste možná nevěděli, ale jedním z předpokladů, jak vykouzlit dokonalou kaši, je správné nakrájení brambor. Měli byste je nakrájet na menší kousky, které jsou stejně velké, ideálně na hranaté kousky podobající se kostce. To aby se užší kraje brambor nepřevařily.


Správně je uvařte


Nakrájené kousky propláchněte studenou vodou, klidně víckrát, abyste je zbavili škrobu. Pak je vložte do hrnce s osolenou vroucí vodou a vařte patnáct až dvacet minut. Pokud se vám trošku rozvaří, nevadí, ale neměly by se rozvařit úplně, protože by chuť byla vodnatá. Aby nebyly brambory mazlavé, po uvaření je odstavte z plotny a ochlaďte studenou vodou.


Správně je rozmixujte a ochuťte


Kaši ochuťte máslem nebo smetanou. Do zhruba 1 kilogramu vařených brambor přidejte 250 ml horkého mléka. Rozhodně nepoužívejte mléko studené, to by způsobilo, že by byla kaše mazlavá. Kaši je vhodné připravit pomocí šťouchadla na brambory, případně ručním mixérem (metličkami na šlehání). Mléko přidávejte až po vyšlehání a vmíchejte ho lehce.


Náš tip:

Co se zbytky kaše? Pusinky!


Můžete z nich připravit bramborové pusinky: ke kaši přidáte celé vejce, žloutek a dobře promícháte. Pak naplníte touto směsí cukrářský sáček a na vymazaný plech tvarujete pusinky. Můžete je pomazat bílkem a pomalu je pečte.

 

Chcete další inspiraci? Podívejte se na VIDEORECEPT:

1080p 720p 360p
Jak na bramborovou kaši

 

 

Diskuse k článku

.

Recepty z mletého masa, které nikdy neomrzí! Sekaná, rizoto nebo pirohy!

Mleté maso je vděčné, univerzální a můžete ho ochucovat na tisíc způsobů. A nikdy se neomrzí. Lze z něj připravit oblíbené karbanátky, sekanou, ale také můžete experimentovat a vyzkoušet recepty, které pocházejí třeba z

Poctivá domácí šunka! Vyrobte si tu nejlepší a bez "éček"!

Chcete mít jistotu, že šunka, kterou si dopřejete, je opravdu kvalitní a nejsou v ní žádná "éčka" ani chemikálie? Existuje spousta receptů, ale tenhle je naprosto jednoduchý.

Rychlé podzimní koláče: Jablkové, dýňové nebo ořechové s čokoládou!

Podzim je nádherné období, v němž můžeme v kuchyni zužitkovat všechny dary přírody. Vykouzlete svým blízkým nebo návštěvě rychlé a dokonalé koláče z jablek, dýně nebo ořechů. Fantazii se meze nekladou a vy můžete vyzkoušet

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Seriály, filmy, kino a TV

Porotkyně StarDance Drexler promluvila po…

Včerejší první vyřazování ve StarDance nechalo všechny v šoku. Vypadla velká favoritka, temperamentní…

celý článek »

Krimi

Zvrat v případu pašeračky Terezy! Soudce…

Deset měsíců sedí Tereza H. ve vazbě v Láhauru poté, co byla na tamním letišti chycena s 9 kily heroinu…

celý článek »

Královské rodiny

Těhotnou Meghan Markle vyčerpala náročná…

Meghan Markle (37) se vydala se svým manželem princem Harrym (34) na první oficiální návštěvu Austrálie,…

celý článek »

VIP sport

Šok pro legendárního Maradonu: Závažná operace…

Podepsala se na něm nejen náročná fotbalová kariéra, ale i nadváha. Fotbalová ikona Diego Maradona…

celý článek »