Že nevíte, co to je? U nás doma ho dělala babička a dodnes mám spojený podzim právě s touhle dobrotou. Příprava pečeného čaje je snadná, rychlá a můžete u toho experimentovat a využít fantazii na sto procent. Jak na to?
Na přípravu pečeného čaje je vhodnější ovoce, které je kyselejší, i když použít můžete samozřejmě jakékoli. Nehodí se ale banán a mango. Vynikající pečený čaj je z borůvek, brusinek, rybízu nebo jiného drobného ovoce. Vyzkoušet můžete ale i pomeranče, jablka, hrušky, švestky nebo mandarinky! K přípravě lze využít ovoce čerstvé nebo mražené.
Co budete potřebovat?
1 kg ovoce podle chuti, 1,1 kg cukru krystal, 1 citron, 1 lžičku mleté skořice, 3 hřebíčky (umleté), podle chuti můžete přidat 200 ml rumu nebo brandy.
Rychlé podzimní koláče: Jablkové, dýňové nebo ořechové s čokoládou!

Podzim je nádherné období, v němž můžeme v kuchyni zužitkovat všechny dary přírody. Vykouzlete svým blízkým nebo návštěvě rychlé a dokonalé koláče…celý článek
Postup:
Ovoce umyjte a nakrájejte na kousky. Pokud použijete jablka, nemusíte je loupat. Nakrájené ovoce smíchejte s cukrem a rumem, přidejte skořici, hřebíček a promíchejte. Směs dejte do hlubšího pekáčku a vložte do vyhřáté trouby, tam ovoce při teplotě 220 °C pečte asi 45 minut. Občas ho kontrolujte, je potřeba, aby ovoce pustilo šťávu. Sem tam ovoce promíchejte.
Když je ovoce upečené, spolu se šťávou ho nandejte do sterilizovaných skleniček a otočte je dnem vzhůru na 5 minut. Nechte vychladnout a pak používejte na přípravu domácího čaje. Ten připravíte z 1 až 2 lžiček pečeného čaje a horké vody. Necháte několik minut louhovat a můžete servírovat.
Pokud chcete, aby vám vydržel čaj déle, je zapotřebí sklenky ještě sterilovat, a to zhruba 10 minut při 80 °C.
K chladnějším dnům se hodí i nějaké vydatnější jídlo, třeba rajská omáčka. Zkuste ji podle našeho receptu: