Recept na domácí paštiku: Zvládnete ji raz dva | Recepty.Blesk.cz

Nejlepší domácí paštika! Naučte se ji snadno a rychle krok za krokem

Foto: iStock
29.08.2018 / 06:00

Proč paštiku kupovat, když si ji můžete připravit z čerstvých surovin sami doma? Pravda, je to trochu pracnější, ale výsledek za to stojí! Získáte tak základ třeba k přípravě rychlé svačiny. Je to taky skvělý způsob, jak konzervovat levnější kusy masa, třeba hovězí kližku nebo vepřový bok, případně využít zbylé maso od oběda.

 Na domácí paštiku budete potřebovat:

 

  • 900 g hovězí kližky s odkrojeným tukem, nakrájené na kostičky
  • 600 ml hovězího vývaru
  • 300 ml červeného vína
  • 1 malou cibuli, oloupanou a nakrájenou na čtvrtky
  • 2 stroužky česneku
  • několik bobkových listů
  • několik snítek tymiánu
  • špetku mletého muškátového oříšku
  • ½ lžičky hořčičného prášku
  • 115 g nesoleného másla (změklého)
  • sůl a mletý černý pepř

 

Postup:

Vložte hovězí maso do hrnce, zalijte vývarem a vínem a posypte cibulí, česnekem, bobkovým listem a tymiánem. Přiveďte k varu, pak přiklopte a přesuňte do trouby předehřáté na 160 stupňů Celsia. Nechte dusit 2,5 až 3 hodiny, dokud se maso nezačne rozpadat na nitky.

Slijte tekutinu a vyndejte cibuli, česnek a koření. Maso přesuňte do robotu, přidejte muškátový květ, hořčičný prášek a 115 g změklého másla. Rozmixujte (případně ručně natrhejte) do hladké nebo mírně hrubší konzistence. Masovou směs vydatně osolte a opepřete, lžící napěchujte do malých misek. A nechte dvě hodiny chladit v lednici. Domácí paštika je hotová!

 

Máte raději drůbeží maso? Pak vyzkoušejte tyto paštiky z kuřete, kachny nebo drůbežích jater:

Rychlá paštika z kuřecích jater

Rychlá paštika z kuřecích jater

Tato paštika má jednu nespornou výhodu - nemusí se péct, ani dlouze vařit ve vodní lázni. Prostě vše jen rozmixujete a máte hotovo.celý článek

Paštika z kuřecích jater podle Jamieho Olivera

Paštika z kuřecích jater podle Jamieho Olivera

Játra jsou vnitřnosti, které buď milujete nebo nesnášíte. I odpůrcům jater se ale mohou seběhnout sliny na dokonale hladkou, jemnou domácí paštiku…celý článek

Prvorepubliková paštika z kachních jater

Prvorepubliková paštika z kachních jater

Prvorepublikové recepty jsou osvědčenou klasikou. Jak by taky ne, když čerpaly vlivy z klasické světové gastronomie. Vyzkoušejte tuto, z kachních jater,…celý článek

Kachní paštika v kabátku

Kachní paštika v kabátku

Kachní maso má dokonale výraznou chuť, která vynikne nejen v pečínkách, ale také v paštikách. Vyzkoušejte například tuhle, už jen pro její netradiční…celý článek

Naprosto dokonalou záležitostí je zvěřinová paštika, vyzkoušejte ji a už nikdy nebudete chtít jinou. Skvěle chutná ale také paštika z vepřového. Která si získá vás?

Lovecká paštika podle Sandtnerové

Lovecká paštika podle Sandtnerové

Recepty od "Sandterky" jsou léty prověřená klasika. Tato paštika není výjimkou. Pokud to budete nutné, můžete zvěřinu nahradit vepřovým, ze srnčího…celý článek

Bruselská paštika

Bruselská paštika

Směs z vepřového masa, slaniny, brandy, pepře, soli a bŕandy je pokryta plátky z kuřecích prsíček a slaniny a upečena jako paštika z Bruselu.celý článek

Lahůdková bůčková paštika

Lahůdková bůčková paštika

Kdo by odolal domácí paštice, kterou si namažete na pořádný krajíc čerstvého chleba. Málokdo. Až ochutnáte tuhle ladůkovou paštiku, jinou už nebudete…celý článek

Koupili jste více hovězího masa? Kromě paštiky uvařte třeba hovězí maso na kávě s rozmarýnem podle našeho VIDEA:

1080p 720p 480p 360p 240p
Vaření s Michalem: Hovězí na kávě s rozmarýnem • 


Nevíte, co k obědu? Další skvělé recepty najdete ZDE >>>

Nejlepší recepty z hub: Kulajda, bramboračka i houbová omáčka

Nejlepší recepty z hub: Kulajda, bramboračka i houbová omáčka

Hříbky, lišky nebo bedly – všechny chutnají fantasticky. Houby můžete vařit, smažit, grilovat, uvařit z nich polévku nebo omáčku. Ani s jedním receptem…celý článek

Nejlepší kuře na paprice podle šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha

Nejlepší kuře na paprice podle šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha

  Zářivě oranžová smetanová omáčka a kus bílého masa. Je jedno, jestli kuře na paprice preferujete s těstovinami, rýží nebo…celý článek

Diskuse k článku

.

Nejlepší švestkové čatní: Kořeněná omáčka, která se hodí k masu, sýrům či rybám

Máte doma přebytek švestek, jablek a nevíte, co s nimi? Zkuste čatní. Tahle původně indická dobrota je trochu sladká, trochu kyselá a kořeněná hustá omáčka, se kterou se dochucují pokrmy, aby měly výraznější chuť. Pochází z

Nejlepší švestkové recepty! Koláče, knedlíky, záviny nebo omáčka k masu

Švestky jsou nejen chuťovka, ale taky lék. Pomáhají chránit srdce a cévy, snižují cholesterol a pomáhají při zácpě. V podzimních dezertech nebo v kombinaci s masem chutnají výtečně. Tyhle recepty musíte vyzkoušet!

Banánové proteinové palačinky. Dezert, který si můžete dopřát bez výčitek každý den!

Snažíte se držet dietu nebo si chcete udržet váhu a nemůžete se obejít bez sladkého? Zkuste proteinové palačinky podle našeho receptu. Jejich příprava je snadná, rychlá a navíc vám dodají spoustu bílkovin a minimum cukrů.

Nejlepší podzimní dezerty z jablek! Štrúdly, jablečník nebo mřížkový koláč

Jsou štavnatá a chutnají skvěle. Navíc je právě teď jejich sezona, tak toho využijte a připravte z nich nějakou sladkou dobrotu nejen na neděli. 

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Svět

Dívka (7) po drsném znásilnění v nemocnici…

Indie byla letos označená za nejnebezpečnější zemi pro ženy. A přestože se vláda snaží zakročit proti…

celý článek »

Komunální volby 2018

Song jako Brno! Primátor ve volebním klipu…

Hodně rozporuplné reakce sklízí volební klip brněnského primátora Petra Vokřála (54, ANO). Jedni…

celý článek »

Krimi

Rodinná tragédie: Matka zemřela dva dny…

Natalie Hood z anglického Doveru přišla v pátek vinou tragické autonehody o jednu ze svých dcer.…

celý článek »

Evropská liga

Slavia – Bordeaux 1:0. První výhru ve skupině…

Fotbalisté Slavie vstoupili do základní skupiny C Evropské ligy domácím vítězstvím 1:0 nad francouzským…

celý článek »