Proč paštiku kupovat, když si ji můžete připravit z čerstvých surovin sami doma? Pravda, je to trochu pracnější, ale výsledek za to stojí! Získáte tak základ třeba k přípravě rychlé svačiny. Je to taky skvělý způsob, jak konzervovat levnější kusy masa, třeba hovězí kližku nebo vepřový bok, případně využít zbylé maso od oběda.
Na domácí paštiku budete potřebovat:
- 900 g hovězí kližky s odkrojeným tukem, nakrájené na kostičky
- 600 ml hovězího vývaru
- 300 ml červeného vína
- 1 malou cibuli, oloupanou a nakrájenou na čtvrtky
- 2 stroužky česneku
- několik bobkových listů
- několik snítek tymiánu
- špetku mletého muškátového oříšku
- ½ lžičky hořčičného prášku
- 115 g nesoleného másla (změklého)
- sůl a mletý černý pepř
Postup:
Vložte hovězí maso do hrnce, zalijte vývarem a vínem a posypte cibulí, česnekem, bobkovým listem a tymiánem. Přiveďte k varu, pak přiklopte a přesuňte do trouby předehřáté na 160 stupňů Celsia. Nechte dusit 2,5 až 3 hodiny, dokud se maso nezačne rozpadat na nitky.
Slijte tekutinu a vyndejte cibuli, česnek a koření. Maso přesuňte do robotu, přidejte muškátový květ, hořčičný prášek a 115 g změklého másla. Rozmixujte (případně ručně natrhejte) do hladké nebo mírně hrubší konzistence. Masovou směs vydatně osolte a opepřete, lžící napěchujte do malých misek. A nechte dvě hodiny chladit v lednici. Domácí paštika je hotová!
Máte raději drůbeží maso? Pak vyzkoušejte tyto paštiky z kuřete, kachny nebo drůbežích jater:
Rychlá paštika z kuřecích jater

Tato paštika má jednu nespornou výhodu - nemusí se péct, ani dlouze vařit ve vodní lázni. Prostě vše jen rozmixujete a máte hotovo.celý článek
Paštika z kuřecích jater podle Jamieho Olivera

Játra jsou vnitřnosti, které buď milujete nebo nesnášíte. I odpůrcům jater se ale mohou seběhnout sliny na dokonale hladkou, jemnou domácí paštiku…celý článek
Prvorepubliková paštika z kachních jater

Prvorepublikové recepty jsou osvědčenou klasikou. Jak by taky ne, když čerpaly vlivy z klasické světové gastronomie. Vyzkoušejte tuto, z kachních jater,…celý článek

Kachní maso má dokonale výraznou chuť, která vynikne nejen v pečínkách, ale také v paštikách. Vyzkoušejte například tuhle, už jen pro její netradiční…celý článek
Naprosto dokonalou záležitostí je zvěřinová paštika, vyzkoušejte ji a už nikdy nebudete chtít jinou. Skvěle chutná ale také paštika z vepřového. Která si získá vás?
Lovecká paštika podle Sandtnerové

Recepty od "Sandterky" jsou léty prověřená klasika. Tato paštika není výjimkou. Pokud to budete nutné, můžete zvěřinu nahradit vepřovým, ze srnčího…celý článek

Směs z vepřového masa, slaniny, brandy, pepře, soli a bŕandy je pokryta plátky z kuřecích prsíček a slaniny a upečena jako paštika z Bruselu.celý článek

Kdo by odolal domácí paštice, kterou si namažete na pořádný krajíc čerstvého chleba. Málokdo. Až ochutnáte tuhle ladůkovou paštiku, jinou už nebudete…celý článek
Koupili jste více hovězího masa? Kromě paštiky uvařte třeba hovězí maso na kávě s rozmarýnem podle našeho VIDEA:
Nevíte, co k obědu? Další skvělé recepty najdete ZDE >>>
Nejlepší recepty z hub: Kulajda, bramboračka i houbová omáčka

Hříbky, lišky nebo bedly – všechny chutnají fantasticky. Houby můžete vařit, smažit, grilovat, uvařit z nich polévku nebo omáčku. Ani s jedním receptem…celý článek
Nejlepší kuře na paprice podle šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha

Zářivě oranžová smetanová omáčka a kus bílého masa. Je jedno, jestli kuře na paprice preferujete s těstovinami, rýží nebo houskovým…celý článek