Recept na domácí paštiku: Zvládnete ji raz dva | Recepty.Blesk.cz

Nejlepší domácí paštika! Naučte se ji snadno a rychle krok za krokem

Foto
Foto: iStock
29.08.2018 / 06:00

Proč paštiku kupovat, když si ji můžete připravit z čerstvých surovin sami doma? Pravda, je to trochu pracnější, ale výsledek za to stojí! Získáte tak základ třeba k přípravě rychlé svačiny. Je to taky skvělý způsob, jak konzervovat levnější kusy masa, třeba hovězí kližku nebo vepřový bok, případně využít zbylé maso od oběda.

 Na domácí paštiku budete potřebovat:

 

  • 900 g hovězí kližky s odkrojeným tukem, nakrájené na kostičky
  • 600 ml hovězího vývaru
  • 300 ml červeného vína
  • 1 malou cibuli, oloupanou a nakrájenou na čtvrtky
  • 2 stroužky česneku
  • několik bobkových listů
  • několik snítek tymiánu
  • špetku mletého muškátového oříšku
  • ½ lžičky hořčičného prášku
  • 115 g nesoleného másla (změklého)
  • sůl a mletý černý pepř

 

Postup:

Vložte hovězí maso do hrnce, zalijte vývarem a vínem a posypte cibulí, česnekem, bobkovým listem a tymiánem. Přiveďte k varu, pak přiklopte a přesuňte do trouby předehřáté na 160 stupňů Celsia. Nechte dusit 2,5 až 3 hodiny, dokud se maso nezačne rozpadat na nitky.

Slijte tekutinu a vyndejte cibuli, česnek a koření. Maso přesuňte do robotu, přidejte muškátový květ, hořčičný prášek a 115 g změklého másla. Rozmixujte (případně ručně natrhejte) do hladké nebo mírně hrubší konzistence. Masovou směs vydatně osolte a opepřete, lžící napěchujte do malých misek. A nechte dvě hodiny chladit v lednici. Domácí paštika je hotová!

 

Máte raději drůbeží maso? Pak vyzkoušejte tyto paštiky z kuřete, kachny nebo drůbežích jater:

Rychlá paštika z kuřecích jater

Rychlá paštika z kuřecích jater

Tato paštika má jednu nespornou výhodu - nemusí se péct, ani dlouze vařit ve vodní lázni. Prostě vše jen rozmixujete a máte hotovo.celý článek

Paštika z kuřecích jater podle Jamieho Olivera

Paštika z kuřecích jater podle Jamieho Olivera

Játra jsou vnitřnosti, které buď milujete nebo nesnášíte. I odpůrcům jater se ale mohou seběhnout sliny na dokonale hladkou, jemnou domácí paštiku…celý článek

Prvorepubliková paštika z kachních jater

Prvorepubliková paštika z kachních jater

Prvorepublikové recepty jsou osvědčenou klasikou. Jak by taky ne, když čerpaly vlivy z klasické světové gastronomie. Vyzkoušejte tuto, z kachních jater,…celý článek

Kachní paštika v kabátku

Kachní paštika v kabátku

Kachní maso má dokonale výraznou chuť, která vynikne nejen v pečínkách, ale také v paštikách. Vyzkoušejte například tuhle, už jen pro její netradiční…celý článek

Naprosto dokonalou záležitostí je zvěřinová paštika, vyzkoušejte ji a už nikdy nebudete chtít jinou. Skvěle chutná ale také paštika z vepřového. Která si získá vás?

Lovecká paštika podle Sandtnerové

Lovecká paštika podle Sandtnerové

Recepty od "Sandterky" jsou léty prověřená klasika. Tato paštika není výjimkou. Pokud to budete nutné, můžete zvěřinu nahradit vepřovým, ze srnčího…celý článek

Bruselská paštika

Bruselská paštika

Směs z vepřového masa, slaniny, brandy, pepře, soli a bŕandy je pokryta plátky z kuřecích prsíček a slaniny a upečena jako paštika z Bruselu.celý článek

Lahůdková bůčková paštika

Lahůdková bůčková paštika

Kdo by odolal domácí paštice, kterou si namažete na pořádný krajíc čerstvého chleba. Málokdo. Až ochutnáte tuhle ladůkovou paštiku, jinou už nebudete…celý článek

Koupili jste více hovězího masa? Kromě paštiky uvařte třeba hovězí maso na kávě s rozmarýnem podle našeho VIDEA:

Vaření s Michalem: Hovězí na kávě s rozmarýnem • 


Nevíte, co k obědu? Další skvělé recepty najdete ZDE >>>

Nejlepší recepty z hub: Kulajda, bramboračka i houbová omáčka

Nejlepší recepty z hub: Kulajda, bramboračka i houbová omáčka

Hříbky, lišky nebo bedly – všechny chutnají fantasticky. Houby můžete vařit, smažit, grilovat, uvařit z nich polévku nebo omáčku. Ani s jedním receptem…celý článek

Nejlepší kuře na paprice podle šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha

Nejlepší kuře na paprice podle šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha

Zářivě oranžová smetanová omáčka a kus bílého masa. Je jedno, jestli kuře na paprice preferujete s těstovinami, rýží nebo houskovým…celý článek

FotoFoto

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná nejvíc. Někdo má rád bábovku suchou, jiný miluje, když se rozplývá na

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

StarDance

Diváci nekompromisně vyřadili ze StarDance…

Oblíbená taneční soutěž StarDance ...když hvězdy tančí pomalu, ale jistě míří do finále. Sobotní…

celý článek »

Krimi

Předčasné Vánoce: Tereza se radovala nad…

Předčasné Vánoce prý prožila česká pašeračka Tereza Hlůšková (23), když se k ní dostala zpráva o…

celý článek »

České celebrity

Svlékli jsme 11 sexy andělů! Prachařová,…

Nevíme, jaký andílek dorazil k vám v rámci mikulášské partičky. A počítáme, že takový, jaké uvidíte…

celý článek »

Politika

Zeman bude brát 300 tisíc, Babiš s Kuberou…

Vrcholným politikům vzrostou příští rok platy zhruba o desetinu. Jejich růst bude o více než procentní…

celý článek »