Nejlepší jablečné křížaly! Zbavte se přebytku jablek a vyrobte pochoutku na zimu | Recepty.Blesk.cz

Nejlepší jablečné křížaly! Zbavte se přebytku jablek a vyrobte pochoutku na zimu

  • Foto: iStock
    27září   2017  /  06:00

    V zimě jako když je najdete! Zvláště pokud rádi u televize něco chroupáte, tak si určitě udělejte do zásoby hromadu jablečných křížal. Jsou zdravé, výborně chutnají a nemají moc kalorií. Víte, jak na ně?

  • Sušení ovoce


    Foto: iStock

     

    Dehydratace je jedna z nejstarších metod konzervování, asi i kvůli tomu, že je jednoduchá a účinná. Z plodin vytáhne veškerou vodu, bez které nedokážou nežádoucí bakterie ani plísně přežít. Potřebujete k tomu jen dostatek času, protože dokonalé sušení zabere spoustu hodin. Nesmíte ho totiž uspěchat.

     

    Jak vyrobit máslo z mléka i ze smetany: Je lepší, než kupované!

    Jak vyrobit máslo z mléka i ze smetany: Je lepší, než kupované!

    Dnes jen těžko koupíte máslo pod pětapadesát korun. A bude nejspíš hůř. Vánoce jsou sice ještě daleko, ale není na škodu, když se naučíte domácí výrobu.…celý článek

  • Sušení v troubě nebo naplocho


    Foto: iStock

     

    Nakrájejte ovoce na malé kousky silné asi 5 mm až 1 cm. Rozprostřete je v jedné vrstvě na kovový rošt položený na pečicí plech a dejte do trouby předehřáté na nejnižší teplotu (asi 50 °C). Sušte až 24 hodin. Troubu nechte mírně pootevřenou, aby mohl volně proudit vzduch. Sušit ovoce lze taky na plechu, který zakryjete papírovými utěrkami a umístíte nad zdroj tepla – nad kamna nebo radiátor. Jakmile je ovoce suché, odstavte plechy z topidla a nechte vychladnout.

  • Co budete potřebovat na křížaly?


    Foto: iStock

     

    2 lžíce citronové šťávy nebo ½ lžičky kyseliny citronové, 1 kg zralých jablek – oloupaných, bez jádřinců a nakrájených na 3 až 5 mm silné kroužky. Do mísy nalijte 600 ml vody, přidejte citronovou šťávu a zamíchejte. Po částech vkládejte kroužky jablek, hned je vytáhněte, osušte utěrkou a rozprostřete na kovové rošty tak, aby se nepřekrývaly. Namočení jablek v okyselené vodě zamezuje jejich zhnědnutí! Rošt dejte do trouby nastavené na 50 °C a sušte 8 až 24 hodin. Kroužky během sušení občas obraťte.

     

    9 skvělých receptů na záviny: Jablečný s rozinkami nebo teplý s pudinkem!

    9 skvělých receptů na záviny: Jablečný s rozinkami nebo teplý s pudinkem!

    Závin má tisíce nejrůznějších podob. Existují jablečné s rozinkami, ale taky švestkové, pudinkové či makové. I když si spousta z nás myslí, že jde…celý článek

  • Křížaly patří do skla


    Foto: iStock

     

    Jakmile se kroužky scvrknou, křížaly jsou hotové. Musí být pružné a měkké na omak. Vyndejte je z trouby, zakryjte papírovými utěrkami a nechte asi 12 až 24 hodin chladnout. Obracejte je, aby se z nich odpařilo co nejvíc vody. Pak je dejte do vzduchotěsných sklenic a skladujte je v chladu a temnu. Před plněním musí být křížaly vychladlé! Uskladněné křížaly pravidelně kontrolujte, jakmile uvidíte známky plesnivění, napadené křížaly vyhoďte.

     

     

    Už máte remosku? Tohle všechno v ní můžete připravit!

    Už máte remosku? Tohle všechno v ní můžete připravit!

    Remoska je český fenomén a není divu. Rychle a zdravě v ní uvaříte předkrm, hlavní jídlo, a dokonce i upečete dezert. Hlavní výhoda oproti troubě?…celý článek

    Bezinky třikrát jinak: Vynikající sirup, džem nebo víno!

    Bezinky třikrát jinak: Vynikající sirup, džem nebo víno!

    Černý bez můžeme využít na jaře, kdy se suší květy na čaj, nebo právě teď na podzim, kdy dozrávají černé plody – bezinky. Ty jsou plné vitaminů a dalších…celý článek

/
Autor: aši

Diskuse k článku

.

Poctivá domácí šunka! Vyrobte si tu nejlepší a bez "éček"!

Chcete mít jistotu, že šunka, kterou si dopřejete, je opravdu kvalitní a nejsou v ní žádná "éčka" ani chemikálie? Existuje spousta receptů, ale tenhle je naprosto jednoduchý.

Rychlé podzimní koláče: Jablkové, dýňové nebo ořechové s čokoládou!

Podzim je nádherné období, v němž můžeme v kuchyni zužitkovat všechny dary přírody. Vykouzlete svým blízkým nebo návštěvě rychlé a dokonalé koláče z jablek, dýně nebo ořechů. Fantazii se meze nekladou a vy můžete vyzkoušet

Bramborová kaše jako od babičky! Jak na ni, aby byla dokonalá?

Zdá se, že udělat kaši z brambor je jednoduché. Ovšem zdání klame. Lahodná bramborová kaše by měla být bez hrudek, krémová, a přitom dost pevná. Ještě se vám taková nepovedla? Zkuste to podle našeho receptu!

Rychlé a levné večeře z brambor: Zapečené s masem, klasická cmunda nebo tradiční langoše!

Brambory jsou vděčné a patří k důležitým složkám našeho jídelníčku. Prý je to historicky nejpoužívanější potravina a v české kuchyni najdeme spoustu jídel, v nichž tvoří právě brambory základní surovinu. K nejoblíbenějším

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Seriály, filmy, kino a TV

Jarmila z Výměny: Myslím, že Jirka měl něco…

Na Výměnu manželek s despotickým nadšencem pro dřevo Jirkou by náhradní manželka Jarmila (51) nejradši…

celý článek »

Praha - Krimi

Herečku napadli na Vinohradské?! Dva muži…

Mladá herečka Kateřina D. si podle svých slov ve středu brzy ráno prožila peklo. Na sociální síti…

celý článek »

Příběhy

Horor v dovolenkovém ráji: Děti zvracely…

Pobyt ve vysněné karibské destinaci se změnil v noční můru pro mladou rodinu z Velké Británie. Po…

celý článek »

České celebrity

Kristelová dodala Řepkovi odvahu ke konečnému…

Kateřina Kristelová (38) už byla unavená názory svých fanoušků. Sebrala proto podle svých slov odvahu…

celý článek »