Bezinky třikrát jinak: Vynikající sirup, džem nebo víno! | Recepty.Blesk.cz

Bezinky třikrát jinak: Vynikající sirup, džem nebo víno!

  • Foto: iStock
    6září   2017  /  06:00

    Černý bez můžeme využít na jaře, kdy se suší květy na čaj, nebo právě teď na podzim, kdy dozrávají černé plody – bezinky. Ty jsou plné vitaminů a dalších látek, které působí zejména proti bolestem. A co z nich můžete vyrobit? Třeba sirup, džem nebo víno.

     

  • Pravidla při sběru a zpracování


    Foto: iStock

    Ke zpracování se hodí pouze uzrálé, černé plody. Pokud jsou zelené, musíte je vytřídit. Rozhodně bezinky nesbírejte podél prašných cest, jinak byste je museli pořádně propláchnout. K léčivým účelům je můžete sušit v sušičce nebo troubě. Správně usušené plody mají černo-fialovou barvu, jsou lesklé a chutnají sladkokysele. Přestože jsou bezinky plné vitaminu C, B, vápníku a kyseliny pantothenové, nikdy je nejezte čerstvé! Pro lidi jsou mírně jedovaté. Pozor též na zabarvení – bezinky barví podobně jako borůvky.

     

    Recepty z cukety: Skvělá pizza, koláč i plněné cukety nejen pro vegetariány

    Recepty z cukety: Skvělá pizza, koláč i plněné cukety nejen pro vegetariány

    Cukety jsou teď nejlepší. Mladé, sezonní a hlavně levné! Nejlepší na nich je, že z nich připravíte desítky skvělých jídel, která se hodí jako oběd,…celý článek

  • Bezinkový sirup


    Foto: iStock


    Budete potřebovat: 2 kg zralých bezinek, 2 l vody, na 1 l vzniklé šťávy 1 kg cukru, trošku skořice, 1 lžíci nastrouhané citronové kůry, 2 hřebíčky

    Postup: Bezinky zbavte stopek, dejte je do mísy a zalijte vodou. Nechte louhovat asi 24 hodin. Pak je přeceďte a přepasírujte přes plátno. Šťávu nalijte do hrnce, přidejte cukr, citronovou kůru, skořici a hřebíček. Na mírném plamenu vařte, dokud se cukr nerozpustí. Horký sirup nalijte do předehřátých lahví a hned uzavřete.

     

    Domácí kečup na 5 způsobů: Už nikdy nebudete chtít jiný

    Domácí kečup na 5 způsobů: Už nikdy nebudete chtít jiný

    Domácí kečup je mnohem lepší než ten kupovaný. Nejsou v něm žádné konzervanty, ale ani chutí se nedají srovnat. Ten, který si uvaříte doma, totiž opravdu…celý článek

  • Bezinkový džem


    Foto: iStock


    Budete potřebovat: 1 kg zralých bezinek, 500 g cukru, pektogel, 1 hřebíček, 1 skořici, kyselinu citronovou

    Postup: Bezinky přeberte a omyjte, pak k nim přidejte koření a začněte vařit. Když se asi třetina šťávy odpaří, vsypte sáček pektogelu a začněte přidávat cukr. Vařte asi 5 minut, podle chuti přidejte kyselinu citronovou. Džemem pak plňte předehřáté sklenice, uzavřete je víčky a asi na deset minut obraťte dnem vzhůru.

  • Bezinkové víno


    Foto: iStock


    Budete potřebovat: 2 l zralých plodů, 4 l převařené a vychlazené vody, 3 zrnka pepře, 5 kuliček nového koření, 3 hřebíčky, 2 kg cukru krystal, 5 dkg kvasnic

    Postup: Plody zalijte vodou a s kořením vařte půl hodiny. Vzniklý odvar přeceďte přes plátýnko, přidejte krystalový cukr a dalších 10 minut vařte. Roztok zchlaďte, ale ještě do vlažného vmíchejte rozdrobené kvasnice. Nechte 24 hodin odstát, znovu dobře promíchejte a opět nechte 24 hodin kvasit. Nápoj pak sceďte do sklenice, kterou ovážete celofánem. Nechte ji stát v teple až do zimy, kdy víno stočíte do litrových láhví. Bezinkové víno je ideální pomocník proti migréně.

     

    Jak si vyrobíte marmeládu, kterou si zamilovala i britská královna Alžběta? Podle tohoto receptu!

    720p 480p 360p 240p
    Marmeláda podle Blanky Milfaitové, kterou si zamilovala i královna Alžběta II. • 

     

     

/
Autor: aši

Diskuse k článku

.

Nejlepší houbové recepty: Kulajda, omáčka, sekaná nebo guláš!

V létě bylo sucho, takže houby moc nerostly. Ovšem teď růst začaly a najdete jich v lese opravdu dost. Hříbky, lišky, bedly nebo podborováky. Pokud patříte k milovníkům této lesní plodiny, nenechte si ujít příležitost a rychle

Nejlepší švestkové čatní: Kořeněná omáčka, která se hodí k masu, sýrům či rybám

Máte doma přebytek švestek, jablek a nevíte, co s nimi? Zkuste čatní. Tahle původně indická dobrota je trochu sladká, trochu kyselá a kořeněná hustá omáčka, se kterou se dochucují pokrmy, aby měly výraznější chuť. Pochází z

Nejlepší švestkové recepty! Koláče, knedlíky, záviny nebo omáčka k masu

Švestky jsou nejen chuťovka, ale taky lék. Pomáhají chránit srdce a cévy, snižují cholesterol a pomáhají při zácpě. V podzimních dezertech nebo v kombinaci s masem chutnají výtečně. Tyhle recepty musíte vyzkoušet!

Banánové proteinové palačinky. Dezert, který si můžete dopřát bez výčitek každý den!

Snažíte se držet dietu nebo si chcete udržet váhu a nemůžete se obejít bez sladkého? Zkuste proteinové palačinky podle našeho receptu. Jejich příprava je snadná, rychlá a navíc vám dodají spoustu bílkovin a minimum cukrů.

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

České celebrity

Richard Genzer má novou lásku? Vášnivá líbačka…

Nejenže má teď nový kšeft v podobě účasti ve StarDance, ale kromě toho se zřejmě Richardu Genzerovi…

celý článek »

Svět

Našli svědka v kauze vraždy novináře Kuciaka?…

Je to jen několik dní, co prokurátoři ukázali identikit muže, po jehož svědectví pátrají v souvislosti…

celý článek »

Svět

Pavučina pohltila pobřeží v dovolenkovém…

Nejen v Česku dochází kvůli zvyšující se teplotě ovzduší k úkazům, na které nejsme zvyklí. V Řecku…

celý článek »

Příběhy

Vězení srazilo klan Rezešových na kolena.…

Eva Varholíková Rezešová (41) si v maďarské věznici odseděla trest za zabití čtyř lidí při autonehodě…

celý článek »