- Foto: iStock6. září 2017 / 06:00
Černý bez můžeme využít na jaře, kdy se suší květy na čaj, nebo právě teď na podzim, kdy dozrávají černé plody – bezinky. Ty jsou plné vitaminů a dalších látek, které působí zejména proti bolestem. A co z nich můžete vyrobit? Třeba sirup, džem nebo víno.
Pravidla při sběru a zpracování
Ke zpracování se hodí pouze uzrálé, černé plody. Pokud jsou zelené, musíte je vytřídit. Rozhodně bezinky nesbírejte podél prašných cest, jinak byste je museli pořádně propláchnout. K léčivým účelům je můžete sušit v sušičce nebo troubě. Správně usušené plody mají černo-fialovou barvu, jsou lesklé a chutnají sladkokysele. Přestože jsou bezinky plné vitaminu C, B, vápníku a kyseliny pantothenové, nikdy je nejezte čerstvé! Pro lidi jsou mírně jedovaté. Pozor též na zabarvení – bezinky barví podobně jako borůvky.
Recepty z cukety: Skvělá pizza, koláč i plněné cukety nejen pro vegetariány
Cukety jsou teď nejlepší. Mladé, sezonní a hlavně levné! Nejlepší na nich je, že z nich připravíte desítky skvělých jídel, která se hodí jako oběd,…celý článek
Bezinkový sirup
Budete potřebovat: 2 kg zralých bezinek, 2 l vody, na 1 l vzniklé šťávy 1 kg cukru, trošku skořice, 1 lžíci nastrouhané citronové kůry, 2 hřebíčky
Postup: Bezinky zbavte stopek, dejte je do mísy a zalijte vodou. Nechte louhovat asi 24 hodin. Pak je přeceďte a přepasírujte přes plátno. Šťávu nalijte do hrnce, přidejte cukr, citronovou kůru, skořici a hřebíček. Na mírném plamenu vařte, dokud se cukr nerozpustí. Horký sirup nalijte do předehřátých lahví a hned uzavřete.
Domácí kečup na 5 způsobů: Už nikdy nebudete chtít jiný
Domácí kečup je mnohem lepší než ten kupovaný. Nejsou v něm žádné konzervanty, ale ani chutí se nedají srovnat. Ten, který si uvaříte doma, totiž opravdu…celý článek
Bezinkový džem
Budete potřebovat: 1 kg zralých bezinek, 500 g cukru, pektogel, 1 hřebíček, 1 skořici, kyselinu citronovou
Postup: Bezinky přeberte a omyjte, pak k nim přidejte koření a začněte vařit. Když se asi třetina šťávy odpaří, vsypte sáček pektogelu a začněte přidávat cukr. Vařte asi 5 minut, podle chuti přidejte kyselinu citronovou. Džemem pak plňte předehřáté sklenice, uzavřete je víčky a asi na deset minut obraťte dnem vzhůru.
Bezinkové víno
Budete potřebovat: 2 l zralých plodů, 4 l převařené a vychlazené vody, 3 zrnka pepře, 5 kuliček nového koření, 3 hřebíčky, 2 kg cukru krystal, 5 dkg kvasnic
Postup: Plody zalijte vodou a s kořením vařte půl hodiny. Vzniklý odvar přeceďte přes plátýnko, přidejte krystalový cukr a dalších 10 minut vařte. Roztok zchlaďte, ale ještě do vlažného vmíchejte rozdrobené kvasnice. Nechte 24 hodin odstát, znovu dobře promíchejte a opět nechte 24 hodin kvasit. Nápoj pak sceďte do sklenice, kterou ovážete celofánem. Nechte ji stát v teple až do zimy, kdy víno stočíte do litrových láhví. Bezinkové víno je ideální pomocník proti migréně.
Jak si vyrobíte marmeládu, kterou si zamilovala i britská královna Alžběta? Podle tohoto receptu!
Video se připravuje ...