Domácí pesto: Jak ho vyrobit, kde ho použít a jak skladovat, aby vydrželo co nejdéle! | Recepty.Blesk.cz

Domácí pesto: Jak ho vyrobit, kde ho použít a jak skladovat, aby vydrželo co nejdéle!

  • Foto: Profimedia
    14června   2017  /  15:00

    Pesto je úžasná směs, kterou využijete téměř všude v kuchyni. Variací je navíc neuvěřitelně mnoho - nemusíte použít jen bazalku, ale třeba rajčata, koriandr nebo meduňku. Získáte tak hladkou pastu, se kterou můžete doslova kouzlit.

  • Klasické bazalkové pesto

     

    Budete potřebovat ½ hrnku piniových oříšků (ovšem na nich výborné pesto nestojí, klidně můžete použít i pistácie nebo kešu či para), 2 hrnky nasekaných lístků bazalky, ½ hrnku strouhaného parmezánu, ½ hrnku extra panenského olivového oleje, 1-2 stroužky česneku, 1 lžičku citronové šťávy, sůl a čerstvě mletý pepř. Oříšky zlehka opražíte na pánvi, vsypete je do hmoždíře nebo mixéru, přidáte bazalku, parmezán, česnek, citronovou šťávu a špetku soli a pepře. Rozmixujete do hladka a na závěr přilijte trochu oleje, opět promixujete, až získáte hladkou pastu. Uložte do lednice.

     

    Jak bazalkové pesto připravit krok za krokem? Návod najdete ve videu:

    Video se připravuje ...
    Šéfkuchař vás naučí bazalkové pesto, které si zamilujete • 

  • Pesto ze sušených rajčat

     

    Skvěle se dá při přípravě pesta použít i sušená rajčata. Budete potřebovat hrnek sušených rajčat, 1/3 hrnku piniových oříšků, 2 stroužky česneku, 1/3 hrnku strouhaného parmezánu, ½ hrnku extra panenského olivového oleje. Všechny ingredience rozmixujete do hladka, na závěr přilejte postupně olej, promíchejte a opět přilijte trochu oleje, až získáte hladkou pastu. V lednici vám vydrží až týden.

     

    Jak pesto ze sušených rajčat připravit se dozvíte ve videu:

    Video se připravuje ...
    Jak na domácí pesto ze sušených rajčat? • 

  • Pesto z koriandru

    Foto: Profimedia

     

    Koriandr má zajímavou chuť a v pestu bude originální. Hodí se k orientálním jídlům, můžete jím ochutit ryby, kuskus nebo rýži. Budete potřebovat 2 hrnky nasekaného koriandru, ¼ hrnku kešu oříšků, 1/3 hrnku strouhaného sýra (gran moravia nebo parmezán), 2 stroužky česneku, sůl a čerstvě mletý pepř, ¼ hrnku olivového oleje. Všechny ingredience rozmixujte najemno, na závěr přilijte olej, promíchejte a přilijte trochu oleje, promixujte, dokud nezískáte hladkou pastu. V lednici vám vydrží týden.

     

    Jaké potraviny můžete bez obav zmrazit? Poradíme vám, jak na to!

    Jaké potraviny můžete bez obav zmrazit? Poradíme vám, jak na to!

    Přemýšlíte, jak mít i v zimě dostatek zeleniny a ovoce pro kuchařské experimenty? Naučte se správně zamrazovat! A nebojte se, mražením se živiny a…celý článek

  • Meduňkové pesto

    Foto: Profimedia

     

    Tohle pesto je jednoduché, rychlé a vynikající. Hodí se skvěle k bramborovým plackám i k těstovinám. Zkuste si ho vyrobit. Budete potřebovat 50 ml olivového oleje, česnek podle chuti a hrst nasekaných lístků meduňky. Rozmixujte a máte hotovo. Můžete do něj přidat třeba slunečnicová semínka, sekané oříšky nebo další bylinky – je to na vás.

     

    Plastové misky: Jak o ně pečovat, aby vydržely, nesmrděly a nebyly zabarvené!

    Plastové misky: Jak o ně pečovat, aby vydržely, nesmrděly a nebyly zabarvené!

    Jsou nepostradatelným pomocníkem v kuchyni a snad žádná hospodyně si bez nich neumí představit život. Dají se použít téměř na cokoli. Ideální jsou…celý článek

  • Jak pesto uchovávat?

    Foto: Profimedia

     

    Hotové pesto skladujte v uzavíratelné skleněné nádobě v lednici. Tam vám vydrží asi týden, ale i měsíc. Nezapomeňte ale na to, že to platí pro skleněné nádoby, které musí být čisté a suché. Ještě před uzavřením pak zalijte pesto slabou vrstvou olivového oleje, díky kterému zůstane déle čerstvé. Můžete ho ale také zmrazit. V tomto případě použijte plastové misky a před vložením do mrazáku nepolévejte olejem.

     

    Jak vyrobit domácí termix? Stačí vám jen čtyři ingredience a pár minut času

    Jak vyrobit domácí termix? Stačí vám jen čtyři ingredience a pár minut času

    Vynikající, rychle připravený, ale především levný a bez přidaných barviv a éček. Takový je doma připravený tvarohový dezert, který milují děti i dospělí.…celý článek

  • Kde ho můžete využít?

    Foto: Profimedia

     

    Bylinková pesta jsou ideální nejen na těstoviny, ale taky na bramborové gnocchi, výborně chutná i s grilovaným masem, rybami nebo se dá použít místo hořčice nebo kečupu. Výtečně chutná i na chlebu s máslem, nebo do něj můžete namáčet opečený toust či jím potřít topinky. Výborně ladí i s rajčaty a mozzarellou či sýry. Fantazii se meze nekladou!

     

    Pesto se báječně hodí také do italského risotta. Jak ho připravit se dozvíte ve videu:

    Video se připravuje ...
    Šéfkuchař vás naučí, jak připravit pravé italské risotto • 

/
Autor: aši

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Z jednoho pekáče: Dokonalé párky, kuřecí i kotlety, po kterých se zapráší

Podzimní hodování konečně přeje tomu, abyste zapnuli troubu a trošku si doma přitopili. Navíc dokonale upečené kuře nebo vepřové kotlety vás zahřejí i zevnitř. Nemáte čas? Pak vyzkoušejte párky s cibulí. Jakkoliv nudně tento

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz