- Foto: Profimedia14. června 2017 / 15:00
Pesto je úžasná směs, kterou využijete téměř všude v kuchyni. Variací je navíc neuvěřitelně mnoho - nemusíte použít jen bazalku, ale třeba rajčata, koriandr nebo meduňku. Získáte tak hladkou pastu, se kterou můžete doslova kouzlit.
Klasické bazalkové pesto
Budete potřebovat ½ hrnku piniových oříšků (ovšem na nich výborné pesto nestojí, klidně můžete použít i pistácie nebo kešu či para), 2 hrnky nasekaných lístků bazalky, ½ hrnku strouhaného parmezánu, ½ hrnku extra panenského olivového oleje, 1-2 stroužky česneku, 1 lžičku citronové šťávy, sůl a čerstvě mletý pepř. Oříšky zlehka opražíte na pánvi, vsypete je do hmoždíře nebo mixéru, přidáte bazalku, parmezán, česnek, citronovou šťávu a špetku soli a pepře. Rozmixujete do hladka a na závěr přilijte trochu oleje, opět promixujete, až získáte hladkou pastu. Uložte do lednice.
Jak bazalkové pesto připravit krok za krokem? Návod najdete ve videu:
Video se připravuje ...Pesto ze sušených rajčat
Skvěle se dá při přípravě pesta použít i sušená rajčata. Budete potřebovat hrnek sušených rajčat, 1/3 hrnku piniových oříšků, 2 stroužky česneku, 1/3 hrnku strouhaného parmezánu, ½ hrnku extra panenského olivového oleje. Všechny ingredience rozmixujete do hladka, na závěr přilejte postupně olej, promíchejte a opět přilijte trochu oleje, až získáte hladkou pastu. V lednici vám vydrží až týden.
Jak pesto ze sušených rajčat připravit se dozvíte ve videu:
Video se připravuje ...Pesto z koriandru
Koriandr má zajímavou chuť a v pestu bude originální. Hodí se k orientálním jídlům, můžete jím ochutit ryby, kuskus nebo rýži. Budete potřebovat 2 hrnky nasekaného koriandru, ¼ hrnku kešu oříšků, 1/3 hrnku strouhaného sýra (gran moravia nebo parmezán), 2 stroužky česneku, sůl a čerstvě mletý pepř, ¼ hrnku olivového oleje. Všechny ingredience rozmixujte najemno, na závěr přilijte olej, promíchejte a přilijte trochu oleje, promixujte, dokud nezískáte hladkou pastu. V lednici vám vydrží týden.
Jaké potraviny můžete bez obav zmrazit? Poradíme vám, jak na to!
Přemýšlíte, jak mít i v zimě dostatek zeleniny a ovoce pro kuchařské experimenty? Naučte se správně zamrazovat! A nebojte se, mražením se živiny a…celý článek
Meduňkové pesto
Tohle pesto je jednoduché, rychlé a vynikající. Hodí se skvěle k bramborovým plackám i k těstovinám. Zkuste si ho vyrobit. Budete potřebovat 50 ml olivového oleje, česnek podle chuti a hrst nasekaných lístků meduňky. Rozmixujte a máte hotovo. Můžete do něj přidat třeba slunečnicová semínka, sekané oříšky nebo další bylinky – je to na vás.
Plastové misky: Jak o ně pečovat, aby vydržely, nesmrděly a nebyly zabarvené!
Jsou nepostradatelným pomocníkem v kuchyni a snad žádná hospodyně si bez nich neumí představit život. Dají se použít téměř na cokoli. Ideální jsou…celý článek
Jak pesto uchovávat?
Hotové pesto skladujte v uzavíratelné skleněné nádobě v lednici. Tam vám vydrží asi týden, ale i měsíc. Nezapomeňte ale na to, že to platí pro skleněné nádoby, které musí být čisté a suché. Ještě před uzavřením pak zalijte pesto slabou vrstvou olivového oleje, díky kterému zůstane déle čerstvé. Můžete ho ale také zmrazit. V tomto případě použijte plastové misky a před vložením do mrazáku nepolévejte olejem.
Jak vyrobit domácí termix? Stačí vám jen čtyři ingredience a pár minut času
Vynikající, rychle připravený, ale především levný a bez přidaných barviv a éček. Takový je doma připravený tvarohový dezert, který milují děti i dospělí.…celý článek
Kde ho můžete využít?
Bylinková pesta jsou ideální nejen na těstoviny, ale taky na bramborové gnocchi, výborně chutná i s grilovaným masem, rybami nebo se dá použít místo hořčice nebo kečupu. Výtečně chutná i na chlebu s máslem, nebo do něj můžete namáčet opečený toust či jím potřít topinky. Výborně ladí i s rajčaty a mozzarellou či sýry. Fantazii se meze nekladou!
Pesto se báječně hodí také do italského risotta. Jak ho připravit se dozvíte ve videu:
Video se připravuje ...