Jak vyrobit máslo z mléka i ze smetany: Je lepší, než kupované! | Recepty.Blesk.cz

Jak vyrobit máslo z mléka i ze smetany: Je lepší, než kupované!

Foto: Brigita Zemen
25.09.2017 / 06:00

Dnes jen těžko koupíte máslo pod pětapadesát korun. A bude nejspíš hůř. Vánoce jsou sice ještě daleko, ale není na škodu, když se naučíte domácí výrobu. Ušetříte, a navíc zjistíte, že máslo chutná úplně jinak!

 

Máslo je drahé a prý bude ještě dražší. Cena je vysoká z několika důvodů. Jednak roste cena mléka jako suroviny, dalším důvodem je sucho, které mělo vliv na úrodu pícnin a kukuřice, které jsou krmivem pro skot. Proto někteří zemědělci museli snižovat počet dojnic.

 

No, a ještě jeden důvod prý pro zvýšení ceny másla existuje: rychle rostoucí poptávka. Před dvaceti lety lidé přestávali máslo konzumovat kvůli údajnému cholesterolu, dnes se k němu a ke smetaně rádi vracejí. Vyrobte si ho tedy sami. Do klasického másla pak můžete přidat třeba bylinky nebo sůl.

Jak vyrobit máslo: Stačí vám jen smetana a trocha trpělivosti

Jak vyrobit máslo: Stačí vám jen smetana a trocha trpělivosti

Cena másla za posledních pár týdnů raketově vzrostla a mnozí z nás raději sáhnou po levnějším margarínu. Dopřejte si kvalitní máslo z čerstvých surovin,…celý článek

Jak vyrobit máslo ze smetany

 

Máslo můžete vyrobit rychlejší cestou z již koupené smetany. Budete potřebovat 2 kelímky tučné smetany (minimálně 30% tuku, ale raději více) a mixér.

 

Do větší nádoby vlijte smetanu a začněte mixérem šlehat, zhruba po 10 minutách se smetana změní na klasickou šlehačku. Vy ale pokračujte dál, dokud se šlehačka nezmění na hrudky. V té době se začíná tvořit podmáslí (průhledná tekutina) a máslo. Podmáslí můžete průběžně vylévat a použít ho třeba na zadělání domácího chleba.

 

Na stěnách nádoby zůstane máslo. Jakmile je dostatečně hutné, vyklopte ho nebo vyndejte pomocí stěrky a pod studenou vodou pořádně mněte, aby se odstranily zbytky syrovátky. Když z másla vychází čistá voda, je hotovo.

V této vázy do něj můžete přidat sůl, koření, nebo bylinky. Potom ho dejte do máslenky a samozřejmě do lednice. Z 500 ml smetany vyrobíte zhruba 200 gramů másla, což vás vyjde zhruba na 40 Kč, pokud se vám podaří sehnat smetanu v akci. Určitě se ale vejdete do padesátikoruny. V případě, že budete připravovat bylinkové máslo, vyjde vás mnohem levněji, než kupované.

VIDEO: Domácí "pribináček" stojí pár korun a chutná božsky

VIDEO: Domácí "pribináček" stojí pár korun a chutná božsky

Lahodný tvarohovo-smetanový krém milují nejen děti, ale i dospělí. Pokud vás ale trápí jeho poměrně vysoká cena, není nic jednoduššího, než si ho vyrobit…celý článek

 

 Jak vyrobit máslo z mléka

 

Je to poněkud zdlouhavější, ale mnohem chutnější. Od farmáře si kupte 5 litrů mléka). Nepasterizované mléko dá víc smetany, což se projeví ve výsledné chuti másla. Máslo z pasterizovaného mléka je žlutější a nasládlejší.

 

Mléko nechte odležet jeden až dva dny. Na povrchu se začne srážet tuk – smetana. Tu opatrně seberte. Sbírejte ji tak dlouho, dokud nezačne prosvítat světlejší část. Zbytek mléka vypijte nebo použijte na výrobu domácího sýra či jogurtu.

 

Dále postupujte stejně jako v případě kupované smetany v obchodě. Smetana by měla mít teplotu kolem 11-15 stupňů Celsia. Šlehejte ji v mixéru tak dlouho, dokud nevznikne šlehačka. Mixér nevypínejte a dál šlehejte, až se šlehačka „zdrcne“ a vznikne máslo.

 

Podmáslí slijte a máslo nechte v míse nebo nádobě, nalijte k němu studenou vodu a dobře ho prohněťte. Vodu vylijte a několikrát opakujte. Dělejte to tak dlouho, dokud nebude voda čirá. Pak je máslo hotové.

Domácí máslo zvládne každý: Vyplatí se připravit si ho doma?

Domácí máslo zvládne každý: Vyplatí se připravit si ho doma?

Cena másla v posledních týdnech stoupá a málo kde ho seženete za méně než 50 korun. Pokud vás nebaví sledovat akce a zásobovat mrazák, ale raději si…celý článek

Velká úroda rajčat? Udělejte z nich domácí kečup, omáčku nebo je usušte!

Velká úroda rajčat? Udělejte z nich domácí kečup, omáčku nebo je usušte!

Léto je v plném proudu a před očima nám všude kolem dozrávají rajčata. Ta naše česká jsou chuťově samozřejmě nejlepší, takže by bylo škoda nevyužít…celý článek

Diskuse k článku

.

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Z jednoho pekáče: Dokonalé párky, kuřecí i kotlety, po kterých se zapráší

Podzimní hodování konečně přeje tomu, abyste zapnuli troubu a trošku si doma přitopili. Navíc dokonale upečené kuře nebo vepřové kotlety vás zahřejí i zevnitř. Nemáte čas? Pak vyzkoušejte párky s cibulí. Jakkoliv nudně tento

Božské palačinky: Nadýchané sladké pokušení, kterému neodoláte!

Máte strach, že se vám nepovedou, takže je raději neděláte? Chyba! Dají se naučit a pak už je můžete svým blízkým připravovat, kdykoli vás napadne, třeba jako rychlou večeři, zákusek po lehkém obědě nebo je můžete sníst druhý

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Peníze

Nevíte si rady s příspěvky od státu? Na…

Je to tady! Dnešním dnem začíná další ročník unikátního projektu Blesku Odborníci na telefonu.…

celý článek »

Události

Ochutnali jsme pro vás jedovaté houby. Nehledejte…

Houbařská sezona stále nekončí, jsou přesvědčeni experti z  České mykologické společnosti. Blesk…

celý článek »

Politika

Nevěsty džihádistů na svobodě: Hrozba i…

Příběhy zajatých manželek džihádistů dokumentovaly válečné reportérky Lenka Klicperová a Markéta…

celý článek »

MMA

Vítejte ve Vémolandu! Karlos s Lelou ukázali…

Král českého MMA. Vznešené označení si Karlos Vémola rozhodně nevydobyl jen sportovními kvalitami,…

celý článek »