Dnes jen těžko koupíte máslo pod pětapadesát korun. A bude nejspíš hůř. Vánoce jsou sice ještě daleko, ale není na škodu, když se naučíte domácí výrobu. Ušetříte, a navíc zjistíte, že máslo chutná úplně jinak!
Máslo je drahé a prý bude ještě dražší. Cena je vysoká z několika důvodů. Jednak roste cena mléka jako suroviny, dalším důvodem je sucho, které mělo vliv na úrodu pícnin a kukuřice, které jsou krmivem pro skot. Proto někteří zemědělci museli snižovat počet dojnic.
No, a ještě jeden důvod prý pro zvýšení ceny másla existuje: rychle rostoucí poptávka. Před dvaceti lety lidé přestávali máslo konzumovat kvůli údajnému cholesterolu, dnes se k němu a ke smetaně rádi vracejí. Vyrobte si ho tedy sami. Do klasického másla pak můžete přidat třeba bylinky nebo sůl.
Jak vyrobit máslo: Stačí vám jen smetana a trocha trpělivosti
Cena másla za posledních pár týdnů raketově vzrostla a mnozí z nás raději sáhnou po levnějším margarínu. Dopřejte si kvalitní máslo z čerstvých surovin,…celý článek
Jak vyrobit máslo ze smetany
Máslo můžete vyrobit rychlejší cestou z již koupené smetany. Budete potřebovat 2 kelímky tučné smetany (minimálně 30% tuku, ale raději více) a mixér.
Do větší nádoby vlijte smetanu a začněte mixérem šlehat, zhruba po 10 minutách se smetana změní na klasickou šlehačku. Vy ale pokračujte dál, dokud se šlehačka nezmění na hrudky. V té době se začíná tvořit podmáslí (průhledná tekutina) a máslo. Podmáslí můžete průběžně vylévat a použít ho třeba na zadělání domácího chleba.
Na stěnách nádoby zůstane máslo. Jakmile je dostatečně hutné, vyklopte ho nebo vyndejte pomocí stěrky a pod studenou vodou pořádně mněte, aby se odstranily zbytky syrovátky. Když z másla vychází čistá voda, je hotovo.
V této vázy do něj můžete přidat sůl, koření, nebo bylinky. Potom ho dejte do máslenky a samozřejmě do lednice. Z 500 ml smetany vyrobíte zhruba 200 gramů másla, což vás vyjde zhruba na 40 Kč, pokud se vám podaří sehnat smetanu v akci. Určitě se ale vejdete do padesátikoruny. V případě, že budete připravovat bylinkové máslo, vyjde vás mnohem levněji, než kupované.
VIDEO: Domácí "pribináček" stojí pár korun a chutná božsky
Lahodný tvarohovo-smetanový krém milují nejen děti, ale i dospělí. Pokud vás ale trápí jeho poměrně vysoká cena, není nic jednoduššího, než si ho vyrobit…celý článek
Jak vyrobit máslo z mléka
Je to poněkud zdlouhavější, ale mnohem chutnější. Od farmáře si kupte 5 litrů mléka). Nepasterizované mléko dá víc smetany, což se projeví ve výsledné chuti másla. Máslo z pasterizovaného mléka je žlutější a nasládlejší.
Mléko nechte odležet jeden až dva dny. Na povrchu se začne srážet tuk – smetana. Tu opatrně seberte. Sbírejte ji tak dlouho, dokud nezačne prosvítat světlejší část. Zbytek mléka vypijte nebo použijte na výrobu domácího sýra či jogurtu.
Dále postupujte stejně jako v případě kupované smetany v obchodě. Smetana by měla mít teplotu kolem 11-15 stupňů Celsia. Šlehejte ji v mixéru tak dlouho, dokud nevznikne šlehačka. Mixér nevypínejte a dál šlehejte, až se šlehačka „zdrcne“ a vznikne máslo.
Podmáslí slijte a máslo nechte v míse nebo nádobě, nalijte k němu studenou vodu a dobře ho prohněťte. Vodu vylijte a několikrát opakujte. Dělejte to tak dlouho, dokud nebude voda čirá. Pak je máslo hotové.
Domácí máslo zvládne každý: Vyplatí se připravit si ho doma?
Máslo je nepostradatelnou součástí přípravy mnoha jídel studené i teplé kuchyně, proto se bez něj v kuchyni v podstatě neobejdeme. Jeho cena za poslední…celý článek
Velká úroda rajčat? Udělejte z nich domácí kečup, omáčku nebo je usušte!
Léto je v plném proudu a před očima nám všude kolem dozrávají rajčata. Ta naše česká jsou chuťově samozřejmě nejlepší, takže by bylo škoda nevyužít…celý článek