- Foto: Profimedia12. července 2017 / 06:00
Kdy je nejvhodnější doba zásobit se na zimu? Přece teď v létě, kdy je všude spousta zeleniny. Naložte ji do oleje nebo do octa, naplňte skleničky a máte skvělou přílohu k masu, těstovinám nebo ji můžete ujídat jen tak samotnou. Nikdy vás nezklame – je totiž fantastická!
Olej jako ideální konzervant
Olej není jen konzervační prostředek, ale taky super těsnění, které nepropustí vzduch, takže se do potravin nedostanou bakterie a mikrobi. Olej navíc krásně zvýrazní chuť jednotlivých druhů zeleniny. Tu však před naložením musíte předpřipravit, abyste zničili mikroorganismy, které by tam jinak mohly přežít.
7 tipů, jak vylepšit základní třené těsto na bábovky nebo bublaniny
Třené těsto je velmi jednoduché a nepotřebujete k tomu moc času ani zkušeností. Můžete z něj upéct dorty, bábovky nebo letní bublaniny a další podobné…celý článek
Okyselení
Zeleninu nejprve nakrájejte a povařte s cukrem, solí a octem. Octa by mělo být jen tolik, aby v něm byla zelenina ponořená. Ve středu musí zelenina zůstat pevní. Kyselina v octu zabrání bujení mikroorganismů a vaření zničí všechny mikroby, které způsobují kažení.
Olej
Povařenou zeleninu dejte do sklenic a zalijte vrstvou oleje, aby žádný kousek nevyčníval a nedostal se k ní tedy vzduch. Zeleninu pak ve sklenicích lehce upěchujte. Tipy: Skvěle chutnají v oleji například lilky, květák, cuketa, řapíkatý celer, mrkev nebo papriky. Ty nakrájejte. V celku nechte malé šalotky nebo houby. Před tím, než sklenky otevřete, počkejte asi 1 týden, aby se vše uleželo a chutě se pořádně promíchaly. V případě potřeby olej přilívejte, protože zelenina musí být zcela zakrytá.
5 osvědčených rad, jak se zbavit potravinových molů v kuchyni!
V zimě ani netušíte, že něco takového existuje, ovšem v létě se mohou stát vašimi nemilými spolubydlícími. Vletí všude, milují mouku, luštěniny, ořechy…celý článek
Solný roztok
Některé druhy zeleniny se hodí k nakládání do solného nálevu, díky kterému získají jemnou, štiplavou chuť a měkčí konzistenci. Zelenina takhle naložená vydrží v ledničce několik týdnů až měsíců. Určité druhy zeleniny můžete pouze nasolit, což z nich vytáhne vodu. Vložte nakrájenou zeleninu do cedníku, posypte solí a rukama dobře promíchejte, dokud zelenina nezvlhne. Pak nechte odstát přes noc. Můžete ale zeleninu taky vložit do solného roztoku, který připravíte tak, že rozpustíte sůl ve studené vodě. Zeleninu pak dáte do mísy a zalijete roztokem tak, aby byla všechna ponořená. Necháte máčet 12-48 hodin v chladu, pak zeleninu opláchněte.
Domácí pesto: Jak ho vyrobit, kde ho použít a jak skladovat, aby vydrželo co nejdéle!
Pesto je úžasná směs, kterou využijete téměř všude v kuchyni. Variací je navíc neuvěřitelně mnoho - nemusíte použít jen bazalku, ale třeba rajčata,…celý článek
Octový lák
Díky octu se zelenina stane nádherně křupavou a víceúčelovou potravinou, která je pikantní a mírně štiplavá. Navíc jde o velmi snadnou metodu nakládání zeleniny. Naskládejte zeleninu do sterilizovaných sklenici se širokým hrdlem a zalijte studeným octem. Nechte asi centimetr mezery pod okrajem sklenice a uzavřete víčky. Zelenina zůstane uvnitř krásně křupavá. Dávejte pozor na to, aby nebyly sklenice přeplněné a taky abyste zeleninu moc nepěchovali natěsno. Můžete přidat česnek, hřebíček, koření nebo bylinky. Máte raději jemnější chuť? Použijte horký ocet. Ocet nechte vřít asi 5 minut, aby se o třetinu vyvařil, pak ho opatrně nalévejte do naplněných sklenic až po okraj. Zelenina musí být zcela ponořená.
Jak si připravíte domácí ochucené oleje na vaření? Podívejte se na naše VIDEO:
Video se připravuje ...