Mleté maso je vděčné, dá se z něj vyčarovat neuvěřitelné množství nejrůznějších pokrmů! Ať už je to sekaná, karbanátky, masové kuličky nebo zapečené brambory či rizoto, nikdy neuděláte chybu. Mleté maso je prostě nej, zvláště když nemáte moc času a potřebujete rychle něco uvařit.
Poctivě připravená sekaná bývala mezi válkami ozdobou sváteční kuchyně! Dávalo se do ní jen to nejlepší a dala se jíst teplá i studená. Spousta rodin do ní přidávala vlastní přísady a koření a recepty se předávaly z generace na generaci. Sekaná byla populární zejména na svatbách. Ovšem i dnes se dostává sekaná opět na výsluní.

Staročeská sekaná je naprosto klasické jídlo z mletého masa, které ovšem vyžaduje špetku umění.celý článek
Máte raději karbanátky? Jsou menší, kulaté a klidně se vejdou i do krabičky do práce. Stačí si je jen ohřát a máte skvělý oběd. S bramborovou kaší nebo salátem chutnají neodolatelně. Ovšem přikusovat se k nim dá i chleba. Věděli jste, že do karbanátků se dříve dávalo často králičí maso? Dnes to vzhledem k vysoké ceně a úbytku chovů králíků dělá jen málokdo.
Babiččin karbanátek z hovězího a vepřového masa

Karbanátky z hovězího a vepřového masa, bagety namočené ve smetaně, dochucené kečupem, majoránkou, hořčicí a vejcem. Podáváme s bramborami.celý článek
Zvláště děti milují masové kuličky třeba s rajskou omáčkou a knedlíkem, případně těstovinami. Ty jsou oblíbené zejména v Benátkách, kde patří mezi to nejlepší, co si zde můžete dát. V čem spočívá tajemství? Především v chuti, protože se do nich přidávají sušené chilli papričky. Navíc se pečou v troubě, takže nejsou plné nasáklého oleje. Ovšem i tyhle vám budou zcela jistě chutnat.
Masové kuličky v rajské omáčce
Budou skvělé s bagetou nebo dlouhými plochými těstovinami. A druhý den chutnají samozřejmě ještě lépe.celý článek
Máte rádi brambory nebo rýži? I k nim se hodí mleté maso. Například v podobě musaky nebo jen rizota na mexický způsob. No, a dá se taky přidat k masu a zapéct vše v troubě.

České brambory a řecká klasika. V kombinaci s lilky, rajčaty a sýrem získáte levnou večeři, po které se jen zapráší.celý článek
Zapečené papriky s pikantním hovězím

Tahle zelenina bude chutnat i těm, kteří ji nemusí. Je totiž zapečená a je v ní pikantní hovězí maso.celý článek
Jak na sekanou, aby nepraskla? Podívejte se na VIDEO: